Linkuri accesibilitate

Activistă din Belarus, arestată înainte de a fi eliberată din închisoare


Palina Șarenda Panasiuk
Palina Șarenda Panasiuk

Activista Palina Șarenda Panasiuk, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea la începutul lunii august, fără a fi însă și eliberată, a fost adusă din nou în sala de judecată pentru „încălcare flagrantă a regulamentul penitenciarului”.

Judecătorul Stanislav Ivaniuțenka, de la tribunalul districtual Rečyca/regiunea Gomel, aflată în sud-estul țării, a început procesul pe 2 octombrie.

Șarenda Panasiuk a fost arestată inițial în 2021 și condamnată la doi ani de închisoare pentru insultarea autocratului de la Minsk, fostul șef de colhov Alexandr Lukașenko, și pentru că ar fi agresat un ofițer de poliție.

Femeia, politician de opoziție din Belarus, era acasă în orașul vestic Brest, în ianuarie 2021, când poliția i-a spart ușa, i-a pus cătușe și a dus-o la dubă în fața fiului ei de 4 ani.

Pentru fiul ei Stah, incidentul s-a dovedit traumatizant. A avut dificultăți de vorbire pe care acum începe să le depășească în Lituania, unde soțul Palinei, Andrei Șarenda, a fugit împreună cu copiii lor după arestarea ei.

„Pur și simplu, nu a mai vorbit”, a spus Șarenda pentru Current Time, o rețea în limba rusă coordonată de RFE/RL în cooperare cu VOA. „A fost diagnosticat cu o întârziere a vorbirii. Timp de doi ani am trăit și ne-am luptat cu acest diagnostic. Din fericire, în anul în care am fost aici, la Vilnius, am reușit cumva să depășim această situație datorită unui psiholog și unui logoped."

„Stah va merge la o școală normală. Dar trebuie să înțelegeți că băiatului i-a fost furată copilăria aproape cu totul”, a adăugat el.

Soțul Palinei, Andrei Șarenda, cu fiul lor
Soțul Palinei, Andrei Șarenda, cu fiul lor

Deși eliberarea ei era programată pentru 6 august, pe numele femeii a fost emis un nou mandat de arestare iar noile acuzații i-au fost aduse în penitenciar.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă încă un an de închisoare.

Organizațiile pentru drepturile omului din Belarus au declarat-o pe Șarenda Panasiuk deținut politic.

La începutul acestui an, femeia a renunțat la cetățenia belarusă pentru a protesta împotriva încarcerării ei.

Palina Șarenda-Panasiuk se numără printre cei aproape 1500 de deținuți politici aflați, în prezent, în spatele gratiilor din Belarus, după arestarea celor care l-au criticat și contestat pe Lukașenko, după ce acesta a fost declarat câștigător al controversatelor alegeri prezidențiale din 2020.

Tot pe 2 octombrie, Procuratura Generală a declarat că a lansat mai multe anchete împotriva Radei (Consiliului) Republicii Democrate Belaruse (BNR), organizație aflată în exil care face lobby în sprijinul independenței și democrației din Belarus în rândul factorilor de decizie din Occident.

BNR, cunoscut drept cel mai vechi guvern belarus în exil, a guvernat cândva Republica Democrată Belarusă între 1917 și 1919, înainte de a trece în exil după ce bolșevicii au preluat conducerea.

Potrivit Procuraturii Generale din Belarus, „conducerea BNR își coordonează activitățile cu alte organizații extremiste, stabilește contacte cu grupuri armate implicate în evoluțiile din Ucraina, din care sunt membri cetățenii belarusi”.

Mulți jurnaliști, activiști pentru drepturi și reprezentanți ai instituțiilor democratice au fost închiși în Belarus de la alegerile prezidențiale din august 2020, despre care politicienii de opoziție, belarușii obișnuiți și guvernele occidentale au declarat că au fost fraudate.

Mii de oameni au fost reținuți în timpul protestelor din întreaga țară din cauza rezultatelor și au existat rapoarte credibile de tortură și rele tratamente din partea forțelor de securitate. Mai multe persoane au murit în timpul represiunii.

Lukașenko a refuzat să negocieze cu opoziția și mulți dintre liderii acesteia au fost arestați sau forțați să părăsească țara.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte câteva țări au refuzat să-l recunoască pe Lukașenko învingător al prezidențialelor din 2020 și i-au impus mai multe runde de sancțiuni lui și regimului său, invocând frauda electorală și represiunea.

Vezi și:
„Copilărie furată”| Ce soartă au copiii deținuților politici din Belarus

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG