Linkuri accesibilitate

Actorul Mircea Diaconu vrea să intre în cursă la prezidențiale. Ponta: „Mâine decidem dacă îl susținem”


Mircea Diaconu cere sprijin pentru a candida la prezidențiale.
Mircea Diaconu cere sprijin pentru a candida la prezidențiale.

Mircea Diaconu, fost europarlamentar, și-a anunțat duminică intenția de a candida la președinție. El urmează să fie susținut de ALDE și Pro România, cele două partide urmând să negocieze acest lucru la ședința comună de luni, au declarat surse politice pentru Europa Liberă.

Actorul Mircea Diaconu și-a anunțat duminică, pe scările Ateneului Român, intenția de a candida la președinție, spunând că are nevoie de sprijin pentru a strânge cele 200.000 de semnături necesare, conform legii.

UPDATE:Nu mă recomandă nimic. Sunt cel mai banal om din România. Am doar două mâini și două picioare și două nume. Eu sunt banal. Dar nu cumva și președintele nostru trebuie să semene cu noi toți? Adică două mâini și două picioare și sper că și cu un cap. Această funcție pană acum s-a citit greșit. Fișa postului este cu totul alta decât cea care s-a practicat până acum. Toți presedinții de până acum s-au strâns de gât cu premierii. (...) Constituția e bună, dar nu i-a convenit domnului Băsescu și domnului Iohannis. Instituie clar și limpede o republică parlamentară. Nu există noțiunea de șef al statului”, a declarat Mircea Diaconu, într-o conferință de presă.

„Intenția mea este de a încerca să candidez la prezidențiale. Azi doar spun că aș încerca pentru că sunt suficient de enervat, de nemulțumit și simt că e nevoie de asta. Faptul că vreau nu înseamnă că și pot. Trebuie să strâng 200.000 de semnături, aproape imposibil pentru un singur om. Fără un sprijin din partea oricui, cetățenilor, asociații de toate felurile”, a mai spus Mircea Diaconu.

„Mâine avem ședință și decidem”, a declarat Victor Ponta, liderul Pro România, pentru Europa Liberă, întrebat dacă partidul îl va susține pe Mircea Diaconu drept candidat la prezidențiale.

Surse din conducerea ALDE au declarat pentru Europa Liberă că luni se va decide în partid dacă Mircea Diaconu va fi candidatul susținut în comun la prezidențiale. Este „posibil” ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să renunțe la candidatura la președinție, au mai spus sursele citate.

„Tot ce am făcut până acum în viața mea politică, de la constituirea Alianței Civice în 1990 și până la candidatura mea la Parlamentul European a pornit dintr-o enervare inițială, din convingerea că am datoria, ca orice alt cetățean, de a lua atitudine în fața nedreptății. recent, am fost toți martorii unui lung șir de nedreptăți în România. așa că aleg încă o dată să mă implic”, se arată într-un mesaj trimis către presă de Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu ar putea fi susținut la prezidențiale de ALDE și Pro România, iar Călin Popescu Tăriceanu ar putea renunța la candidatură, deși este cotat cel mai bine în sondaje, din grupul de challengeri pentru Klaus Iohannis. Informația a fost anunțată pe surse de G4media, dar ideea a fost făcută publică și de Ion Cristoiu, apropiat de cercurile politice PSD și ALDE, sâmbătă, într-o emisiune televizată.

Pe de altă parte, între ALDE și Pro România există tensiuni și neînțelegeri cu privire la formarea unei alianțe politice. Pro România solicită ALDE ieșirea de la guvernare, în timp ce unii lideri din partidul lui Victor Ponta nu văd cu ochi buni alianța cu Tăriceanu.

În 2014, Mircea Diaconu a ajuns europarlamentar, după ce a candidat independent și a obținut aproape 7% din voturi, depășind partide precum PMP sau UDMR. El s-a bucurat de susținerea televiziunilor din grupul Antena, controlat de familia omului de afaceri Dan Voiculescu.

Diaconu trebuia să candideze din partea PNL, însă liberalii l-au eliminat de pe listă, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat în stare de incompatibilitate, iar instanța supremă a menținut verdictul. Diaconu fusese concomitent și senator PNL, și director al teatrului Nottara, din București.

Diaconu a fost acuzat și de conflict de interese penal, după ce ANI a constatat că actorul negociase și acordase contracte soției sale, actrița Diana Lupescu, la teatrul Nottara, unde el era director. Instanța supremă l-a achitat, însă l-a pus să plătească o amendă penală de 1.000 de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG