Trei persoane repatriate din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid. Epidemiologii români analizează acum probele pentru a stabili dacă este vorba sau nu de noua tulpină a coronavirusului.
Aceasta a fost confirmată deja în mai multe țări europene și în Statele Unite. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că „Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”, transmite Digi24.
Potrivit datelor prezentate luni, în 29 noiembrie, în spitalele din România sunt internați 7.569 de pacienți cu Covid. Dintre aceștia, 1.203 sunt la terapie intensivă. Numărul minorilor internați cu Covid este de 132, 10 dintre ei în stare gravă, la ATI.
Grupul de Comunicare Strategică transmite că numărul cazurilor noi confirmate de duminică până luni este de 1.096. Au fost raportate și 107 decese, dintre care 15 anterioare intervalului de referință de 24 de ore. De la începutul pandemiei până acum au murit în România 56.382 de persoane diagnosticate cu Covid.
Media incidenței cazurilor la nivel național este, luni, de 1,87 cazuri la mia de locuitori. Singurul județ cu o incidență peste 3/1.000 este Arad.
Potrivit datelor provizorii de luni, 29 noiembrie, ora 10:00, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.096 de cazuri noi de Covid. Au fost anunțate și 107 decese, dintre care 15 dinaintea intervalului de raportare de 24 de ore.
Președintele Africii de Sud a condamnat interdicțiile de călătorie împotriva țării sale, decise în urma descoperirii tulpinii Omicron a coronavirusului. Cyril Ramaphosa s-a declarat „profund dezamăgit” și a cerut ridicarea de urgență a interdicțiilor luate de Uniunea Europeană, SUA, Israel, Marea Britanie etc.
Profesorul de virologie Cristian Apetrei a făcut o trecere în revistă a primelor informații cu privire la noua tulpină:
- Omicron se răspândește cu rapiditate;
- are rezistență la anticorpii neutralizanți (inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie);
- crește eficiența intrării virusului în celulă și deci transmisibilitatea virusului e mai mare;
- noua tulpină e rezistentă la imunitatea înnăscută, putând astfel mări transmisibilitatea;
- infectivitate crescută;
- Pacienții din Hong Kong infectați erau in camere diferite, iar virusul a fost găsit răspândit larg în cele doua camere ceea ce înseamnă ca virusul este transmisibil prin aerosoli;