Numărul localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori a ajuns sâmbătă la 2.277. Cea mai ridicată rată de infectare fiind în comuna Brănişca (Hunedoara) - 38,56. Dintre oraşe şi municipii, pe primul loc se află Otopeni, cu 22,08, urmat de Bragadiru - 19,68 şi Popeşti-Leordeni - 19,32.
Dintre municipii, cea mai ridicată rată de infectare este la Urziceni - 17,28, urmat de Bucureşti - 16,52.
Un număr de 1.994 comune au incidenţa mai mare sau egală cu 3. Pe primul loc se află Brănişca (Hunedoara) - 38,56, urmată de Boiu Mare (Maramureş) - 26,2 şi Vorţa (Hunedoara) - 25,21.
Sâmbătă s-au vaccinat 127.305 persoane, dintre acestea cele mai multe 91.665 fiind cu prima doză. Este un nou record la vaccinare, iar numărul vaccinărilor cu prima doză este mai mare decât cea cu a treia doză.
Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a declarat la maratonul vaccinării din Capitală că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal.
„La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate. Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută", a declarat Şerban Bubenek,
România va suporta cheltuielile de repatriere a pacienţilor infectaţi cu coronavirus care au fost transferaţi în afara ţării, după ce aceştia sunt externaţi, chiar dacă este nevoie ca ei să fie asistaţi medical. De asemenea, România va plăti pentru repatrierea celor care decedează după ce au fost transferaţi în afara ţării.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă, 23 octombrie 2021, o hotărâre prin care se precizează că toate cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate care presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situaţia în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical, vor fi suportate de la bugetul de stat.
„În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga şi alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităţilor de repatriere. În condiţiile în care cheltuielile anterior menţionate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparţinătorilor, se impune crearea cadrului normativ necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli”, se arată în hotărârea adoptată.