Linkuri accesibilitate

Comunitatea maghiară are obiecții cu privire la intrarea României în Schengen. Precizările UDMR


Liderii UDMR spun că România îndeplinește criteriile de aderare la Schengen din 2011, afirmație care contrazice o cerere a Consiliului Naţional Secuiesc.
Liderii UDMR spun că România îndeplinește criteriile de aderare la Schengen din 2011, afirmație care contrazice o cerere a Consiliului Naţional Secuiesc.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a cerut miercuri statelor membre ale spaţiului Schengen să solicite informaţii suplimentare de la liderii bisericilor şi organizaţiilor maghiare din România cu privire la situaţia drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor. La scurt timp, liderii UDMR au declarat că ei au susținut dintotdeauna că România îndeplineşte condiţiile tehnice.

Scrisoarea CNS, publicată marți de agenția de presă maghiară MTI, atrăgea atenția asupra drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor în România.

Practic, comunitatea maghiară din România la cerea ministerelor de Externe ale țărilor Schengen să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor reprezentative cu privire la aderarea în Schengen.

„Considerăm că toate statele membre ale Spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani”, se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balazs Izsak.

În scrisoare, se mai arată că „România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său”.

„Ultima șansă” pentru respectarea drepturilor

CNS mai spune că România a-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist, dar până acum nu a făcut acest lucru.

De asemenea, Consiliul Naţional Secuiesc vrea restituirea necondiţionată şi imediată a proprietăţilor bisericilor maghiare, restaurarea învăţământului bisericesc maghiar, respectarea necondiţionată şi deplină a recomandărilor Consiliului Europei şi respectarea deplină şi cu bună credinţă a prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare

„Guvernele României resping criteriile de la Copenhaga şi în acest caz, susţinând că ele au fost valabile doar în perioada aderării la UE”, arată același document.

Maghiarii vorbesc despre „ultima șansă” ca statul român să le respecte drepturile.

„Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior”, se arată în document.

UDMR susține aderarea României la Schengen

De cealaltă parte, liderii UDMR, aflați în coaliția guvernamentală alături de PNL și PSD, arată că „se dă o semnificaţie mult prea importantă” scrisorii Consiliului Naţional Secuiesc.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, consideră că maghiarii din România susțin de fapt aderarea țării la spațiul Schengen.

„UDMR a afirmat întotdeauna că, din 2011, România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că aceste criterii tehnice, odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante”, a declarat Cseke Attila.

„UDMR a susţinut întotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitarea accederii României în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în următoarea perioadă, cu toate forţele de care dispune”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Întrebat dacă opinii de tipul scrisorii CNS fac bine în acest moment, Cseke a răspuns: „Eu cred că se dă o semnificaţie mult prea importantă acelui comunicat pe care nu l-am citit, nu ştiu ce conţine”.

„Eu pot să vă spun punctul de vedere al UDMR, care nu s-a schimbat de 11 ani. Domnul preşedinte Kelemen Hunor cred că chiar ieri (marți, n.red.) a reafirmat acest sprijin categoric al UDMR şi a cerut ca, odată îndeplinite criteriile tehnice, România să fie primită în Spaţiul Schengen”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG