Linkuri accesibilitate

Bye, London! Tarom nu va mai zbura în capitala Marii Britanii. A vândut sloturile orare către Qatar Airways


Tarom va zbura, pe 26 octombrie, pentru ultima oară spre și de la Londra.
Tarom va zbura, pe 26 octombrie, pentru ultima oară spre și de la Londra.

Tarom nu va mai zbura la Londra din toamna acestui an. Compania națională de transport aerian a vândut sloturile orare pe unul dintre cele mai mari aeroporturi ale lumii, Heathrow, companiei Qatar Airways. Informația, publicată inițial de Boarding Pass, a fost confirmată de Europa Liberă.

Pe 26 octombrie 2024, la ora 14:50 de minute, o aeronavă a companiei naționale de transport aerian va decola, pentru ultima oară, spre București, de pe Aeroportul Heathrow.

De a doua zi, de pe 27 octombrie, sloturile orare ale Tarom vor fi transferate către Qatar Airways, pentru curse Doha-Londra.

Solicitarea de schimbare a proprietarului sloturilor de pe Heathrow, în urma vânzării către Qatar Airways.
Solicitarea de schimbare a proprietarului sloturilor de pe Heathrow, în urma vânzării către Qatar Airways.

Un slot pe aeroport este un spațiu orar dedicat special unei companii pentru aterizările și decolările curselor regulate, iar pe marile aeroporturi există o criză a sloturilor. Companiile vechi și cu tradiție își păstrează sloturile pe care le au închiriate de ani de zile.

Tranzacția dintre Tarom și Qatar Airways a fost înregistată la aeroportul Heathrow pe 14 august.

Decizia a fost luată, spune un purtător de cuvânt al companiei pentru Europa Liberă, pentru „îndeplinirea unui nou obiectiv asumat față de Comisia Europenă în cadrul planului de restructurare”.

„Tranzacția este în proces de finalizare, conform planului de restructurare aprobat, care prevede această acțiune pentru asigurarea sustenabilității companiei pe termen lung”, a transmis Tarom, la solicitarea Europa Liberă.

Despre vânzarea sloturilor de pe Heathrow, ca parte a planului de restructurare al TAROM, Europa Liberă a scris de mai multe ori.

Suma obținută din vânzare va fi folosită pentru plata unei datorii către Compania Națională de Aeroporturi București. Tarom nu a precizat care a fost prețul vânzării sloturilor de pe Heathrow către Qatar Airways.

Tarom a închis și alte rute tradiționale, tot ca parte a planului de restructurare – Viena, Barcelona și Munchen.

Tarom, tot mai înglodat în datorii

Problemele financiare ale companiei aeriene de stat sunt tot mai grave de la an la an. În 2022, datoriile TAROM ajunseseră la 55 de milioane de euro (274,6 milioane de lei).

Compania de transport aerian are de plată cel mai mult către Compania de Aeroporturi București, în contul chiriei hangarelor – peste trei milioane de euro (15 milioane de lei), la sfârșitul lui 2022.

Iar dacă la sfârșitul lui 2022 TAROM datora către bugetele de stat puțin peste 16 milioane de euro (81 de milioane de lei), în martie 2024, suma ajunsese la 20 de milioane de euro (peste 102 milioane de lei).

Compania nu a depus, încă, bilanțul pe 2023.

Din datele financiare pe primele șase luni din 2023 rezultă că pierderile companiei s-au diminuat față de aceeași perioadă a lui 2022: de la aproape 42 de milioane de euro (208 milioane de lei) la 10 milioane de euro (51 de milioane de lei).

Cifra de afaceri a crescut de la 91 de milioane de euro (455 de milioane de lei) la 111 milioane de euro (555 de milioane de lei).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG