„Autonomie pe” este cel de-al doilea roman publicat recent de Adrian Teleșpan, după „Cimitirul”, apărut în anul 2013.
Este un roman psihologic, cu scene dureroase, uneori extrem de dure sau deloc confortabile, despre emoții, suferințe, homosexualitate, despre acceptare și iubire. Este o carte scrisă de mână, într-o agendă.
Aduce în prim plan rușinea și frica de a fi tu însuți, boala psihică și mintea aflată în derivă, teama că nu ești niciodată suficient de bun. „Oamenii buni nu reușesc să fie buni și cu ei înșiși”, scrie Adrian Teleșpan.
„În fiecare om se află câte un copil rătăcit, care nu știe să ajungă la adultul în care se află, dacă adultul nu se duce după el”, spune Teleșpan.
Crede că soluția la multe lucruri, dacă nu la toate, e să fii bun cu tine: „Am greșit încontinuu pentru că, de fapt, îmi doream să fiu iertat. Noi, oamenii, nu prea știm să iubim, pentru că nu prea iertăm”, spune el.
El vorbește la SmartJob despre a fi autonom și a-ți trăi emoțiile, a experimenta iertarea, bunătatea, iubirea, despre a te lăsa să simți.
Nimic nu te învață cum te învață propriile greșeli, mai spune Adrian Teleșpan, și, cu toate acestea, „fix greșeala este ceea ce omul tolerează cel mai greu”.
Adrian Teleșpan lansează și o provocare pentru cititori:
„Uitarea felului în care știm să iubim ne-a transformat într-un pământ arid din care, din când în când, încolțește și se usucă câte un drag de cineva. Tu cu ce cântec ai vrea să plouă peste tine ca să înflorești din nou?”.
Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.
Omul are nevoie să-și fie lui însuși un părinte bun
Suntem aici, pe Pământ, ca să învățăm să fim părinți buni, spune Adrian Teleșpan. Crede că „omul are nevoie să învețe să-și fie un părinte foarte bun în primul rând lui însuși”.
Scrie așa în carte: „La mine în familie nu s-a predat niciodată bucuria”. A învățat Adrian Teleșpan să fie un părinte mai bun pentru el însuși?
„Am zile în care îmi aduc aminte că am învățat asta. Am învățat să mai tac, să nu mai emit toate judecățile, pentru că mintea emite judecăți în continuare.”
Ce înseamnă autonomia, dacă e să ne referim la titlul cărții, din perspectiva emoțiilor?
„E sinonimă cu iubirea și să poți să iubești chiar dacă aceasta nu ți se oferă, sinonimă cu înțelegerea și să-l înțelegi pe cel de lângă tine, chiar dacă el nu te înțelege pe tine. E sinonimă și cu răbdarea nesfârșită și cu compasiunea față de tine însuți atunci când greșești.”
De unde ura și frica față de homosexuali?
În România, oamenii încă mai simt frică, rușine sau pun etichete atunci când aud de gay, lesbiană, LGBTQ+?
Cu siguranță sunt oameni care fac treaba asta și pun etichete, spune Teleșpan:
„Acum, la nivel politic, nu doar în România, se merge pe frica de homosexuali și cum homosexualitate atrage după ea efectiv căderea unor imperii, a unor țări.”
Sunt oameni care am convingerea că acuză această orientare sexuală de teamă să nu-i pedepsească Dumnezeu dacă nu o fac, crede el:
„Noi învățăm că Dumnezeu nu vrea homosexuali, Dumnezeu nu vrea lesbiene, Dumnezeu îi pedepsește pe ei și nu vrem să riscăm locul nostru în rai acceptând o minoritate.”
„Să spunem că tu ai fi homofobă și acum ai veni să scuipi practic înspre mine cu niște vorbe care să mă acuze de comportamentul meu sexual. Eu ce pot să fac mai mult și mai bine pentru mine decât să simt compasiune pentru tine?”, spune Adrian Teleșpan.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.