Linkuri accesibilitate

Afganistan | Explozie la Kabul. SUA au executat un atac cu dronă împotriva unei mașini a ISIS-K


Se pare că o rachetă a lovit o zonă rezidențială din Kabul, aflată în apropierea aeroportului. Imagine generică cu un taliban, 17 august 2021.
Se pare că o rachetă a lovit o zonă rezidențială din Kabul, aflată în apropierea aeroportului. Imagine generică cu un taliban, 17 august 2021.

O explozie s-a auzit lângă aeroportul din Kabul, Afganistan. Martorii susțin că văzut fumul negru cum se ridică după zgomotul produs.

UPDATE: Pentagonul a anunțat că a executat o lovitură defensivă cu o dronă la Kabul pentru eliminarea unui vehicul încărcat cu explozibili, informează AFP. În el se aflau teroriști din ISIS-K, care urmau să atace aeroportul.

„​Suntem siguri că am atins ţinta. Verificăm eventualitatea existenţei unor victime civile. Explozii puternice secundare provenite de la vehicul au arătat prezenţa unei cantităţi importante de explozibili", a afirmat Bill Urban, purtător de cuvânt.

El a adăugat că SUA rămân vigilente în fața unor noi amenințări potențiale.

Știrea inițială:

Din primele informații oferite se pare că este vorba de o rachetă care a ratat ținta. A fost lovită o zonă rezidențială, nu aeroportul.

O variantă venită din partea unui oficial american este că o dronă a atacat un vehicul în care se aflau mai mulți sinucigași cu bombe care se aflau în drum spre aeroportul din Kabul. Potrivit surse citate, amenințarea a fost eliminată.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat evenimentul, afirmând că mașina în care se aflau sinucigașii cu bombă a fost distrusă și că este posibil ca o a doua rachetă să fi lovit o casă din apropiere.

Oficialii au confirmat explozia, dar nu au putut preciza, până în acest moment, care este sursa. BBC vorbește despre o rachetă. Un oficial afgan, citat de AFP, susține că un copil a murit în urma exploziei. Atacul nu a fost revendicat de vreo grupare.

Președintele Biden a avertizat ieri că un atac terorist ar putea avea loc în următoarele 24 – 36 de ore asupra aeroportului din Kabul. De asemenea, Ambasada SUA din Afganistan a cerut cetățenilor americani să nu se apropie de aeroport.

Pentagonul a anunțat ieri că trupele americane și-au început retragerea de pe aeroport, în timp ce operațiunea internațională de evacuare este pe final, informează Reuters.

În ultimele zile au existat mai multe alerte cu bombă, ele îngreunând operațiunile de evacuare organizate de armata americană.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG