Linkuri accesibilitate

Afganistan, Kabul: o nouă explozie într-o zonă în care se află mai multe ambasade. Militarul român care a murit avea 38 de ani


O explozie puternică s-a produs joi în capitala afgană Kabul, în apropierea unei zone în care se află cartierul general al NATO, misiuni diplomatice şi birouri guvernamentale, între care principalul serviciu de informaţii afgan.

UPDATE: Ministerul Apărării a anunțat că militarul român care și-a pierdut viața astăzi este caporalul cls. a III-a Ciprian-Ștefan Polschi, care îndeplinea funcția de șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul.
Caporalul cls. a III-a Ciprian-Ștefan Polschi avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Era angajat în M.Ap.N. din anul 2004 și se afla la a treia misiune în Afganistan.
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Ștefan Polschi și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

UPDATE: Misiunea NATO din Afganistan a anunțat, la rândul ei, printr-un comunicat de presă, că doi militari, unul român și unul american, membri ai Resolute Support au murit în atentatul de la Kabul. „În conformitate cu politica NATO, misiunea Resolute Support nu va da detalii suplimentare. Mai multe informaţii vor veni din România'', mai este precizat în comunicat.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe pentru militarul ucis în Afganistan. „Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieții militarului român, care a decedat, în această dimineață, în Kabul, Afganistan, în urma unui atentat terorist executat cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra autovehiculului pe care-l conducea”.

Șeful statului a precizat că „armata României este și va continua să fie o instituție fundamentală a națiunii noastre, care merită recunoștința și prețuirea tuturor românilor și care-și va face în continuare datoria, alături de aliații și partenerii noștri, pentru menținerea păcii și securității internaționale. Prezența militarilor români în Afganistan, ca și în alte teatre de operații, este o dovadă a statutului României de furnizor de securitate și stabilitate și o componentă importantă a apartenenței noastre la comunitatea euroatlantică”.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a reacționat pe pagina sa de Facebook și a transmis condoleanțe familiei soldatului care a murit la Kabul. „Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne și obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm și să luptăm cu toate forțele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură și teamă. Sunt cu sufletul alături de cei aflați în durere și reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității în Afganistan”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

UPDATE: Un militar român a murit în Afganistan, în urma exploziei din capitala afgană Kabul, în timp ce afla într-o misiune de patrulare, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, potrivit Agerpres.

Explozia a avut loc la ora locală 10:10 în cartierul Shash Darak din estul Kabulului, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, citat de Agerpres.

Un minibus încarcat cu explozibili a sărit în aer în apropierea unui punct de control din apropierea zonei în care se află cartierul general al NATO, misiuni diplomatice şi birouri guvernamentale, între care principalul serviciu de informaţii afgan.

Se pare că cel puțin cinci oameni au fost uciși și câteva zeci au fost răniți. Talibanii au revendicat atacul în cursul acestei dimineți.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.

Este al doilea atac important care a avut loc în capitala afgană în această săptămână. În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea inclusiv Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG