UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj prin care condamnă cu fermitate „atacul terorist laș care, din păcate, a pus capăt vieții unui cetățean român și a rănit grav un alt cetățean român din cadrul Ambasadei României la Kabul”. Președintele a transmis condoleanțe familiei îndoliate și i-a urat însănătoșire grabnică cetățeanului român rănit în același atentat. „Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internațional”, a subliniat șeful statului.
UPDATE: La rândul său, Dan Barna, liderul USR, condamnă cu fermitate acest atentat și „perpetuarea fenomenului terorist care face în continuare victime”. Șeful USR a precizat pe pagina sa de Facebook că „atentatul de la Kabul ne demostrează că nu ne mai putem permite deloc momente în care să lăsam garda jos, terorismul și radicalizarea nu țin cont de nicio regulă a sistemului internațional. Tocmai din acest motiv nu trebuie să închidem nicio clipă ochii în fața acestui pericol constant. Combaterea terorismului trebuie să fie o prioritate majoră pentru UE, NATO și statele membre, precum și pentru partenerii internaționali”.
UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care condamnă ferm atacul terorist din Kabul. „Acest act de o cumplită cruzime în care au fost uciși mai mulți cetățeni străini și peste o sută de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea și nu ne abate de la angajamentul nostru alături de partenerii intrnaționali, în lupta împotriva terorismului”, a scris premierul pe Facebook.
Este primul atac terorist asupra unei entități românești și deocamdată niciun oficial autohton nu a vorbit despre cauzele acestui atac sau despre alte riscuri similare asupra țării.
La sfârșitul anului trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat ca 1.902 militari din Armata României să participe în 2019 la misiuni și operații în străinătate, un efectiv în creștere cu 127 militari față de anul 2018.
Acestora li se adaugă forțe ale Ministerului Afacerilor Interne care participă la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român. MAI are alocat pentru misiuni în străinătate în 2019 un număr de 759 de militari și polițiști.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, "în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit".
Cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate, precizează aceeași sursă.
Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.
Potrivit MAE, atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.
„Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite”, mai transmite MAE.
Un atentat sinucigaș, revendicat de talibani, a avut loc în centrul capitalei afgane Kabul, la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, potriit Agerpres.
Atacul a survenit într-un moment în care la televiziunea afgană era difuzat un interviu cu Zalmay Khalilzad, în care acesta a vorbit despre un posibil viitor acord de pace cu talibanii.
Facebook Forum