Marți, 23 martie, primarul Timișoarei a anunțat inițierea unui proiect-pilot prin care medicii de familie se vor implica în procesul de vaccinare, pentru a accelera ritmul. Doctorul Mihai Iacob, reprezentantul organizației timișene a medicilor de familie, a precizat că proiectul are două componente: posibilitatea de testare cu teste antigen rapide a pacienților la cabinetul medicului de familie și participarea medicilor de familie la vaccinare în propriile cabinete.
„Am rămas surprinși că o perioadă atât de lungă medicii de familie nu au fost întrebați și consultați de Ministerul Sănătății în privința strategiei și protocoalelor pe COVID-19”, a declarat ziariștilor doctorul Iacob.
50 de medici de familie s-au înscris în proiectul găzduit de primăria Timișoara. Fiecare va primi câte 100 de doze de vaccin, dar și câte 100 de teste rapide. Doctorii se vor regăsi pe platforma de înscriere, însă procedeul va fi invers: nu pacientul își va căuta doctorul pe platformă, ci doctorul va chema pacienții la vaccinare, după criterii de vulnerabilitate.
Pentru acest serviciu medicii de familie vor fi plătiți. „Nu există încă un cadru de finanțare foarte clar pentru vaccinarea medicilor de familie. Momentan am găsit o soluție hibridă, medicii de familie vor primi 30 de lei pe pacient de la Ministerul Sănătății, iar Asociația de Medicină de Familie va suporta 40 de lei în plus per pacient, bani obținuți printr-un contract de sponsorizare”, a precizat Dominic Fritz la conferința de presă săptămânală.
Acesta este al treilea proiect al municipalității în colaborare cu medicii de familie, toate în funcțiune. Primul a fost OXIGEN, care oferă oxigen la domiciliu prin comanda medicului de familie, celălalt este Pandemic Controller, coordonat de medicul Virgil Musta, proiect prin care peste 3700 de pacienți au beneficiat de tratament prin aplicație, sub supravegherea celor 300 de medici înscriși și cu îndrumarea Spitalului de Boli Infecțioase „ Victor Babeș” din Timișoara. Proiectul se află în evaluarea OMS pentru a fi recomandat ca exemplu de bune practici.
O noutate: vaccinare non-stop
Tot marți, la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, în spațiul Ortopediei, s-a deschis un nou centru de vaccinare Aici vaccinarea se face exclusiv cu Pfizer-BionTech, de aceea cererea e mai mare decât la alte centre.
Centrul dispune de 4 fluxuri pe zi și 4 pe timp de noapte pentru 480 de persoane în 24 de ore, șapte zile pe săptămână. Totuși, până se pune la punct sistemul și platforma, câteva zile centrul va funcționa doar până la ora 23.00.
Directorul spitalului, Raul Pătrașcu, explică:„Platforma naţională trebuie upgradată că să poată accepta programări după programul normal care se termină la 7 seara. Colegii de la STS pot lucra doar noaptea ca să nu blocheze activitatea de la toate centrele din toată ţară. Ei lucrează deja de când au primit acceptul, o dată cu noi, de joi seară, şi ne-au notificat că două nopţi vor lucra, astfel încât programările vor putea fi făcute până la orele dimineţii”.
Centrului Regional de Depozitare Timișoara i-au fost repartizate, din tranșa intrată recent în țară, 38.610 doze din vaccinul Pfizer.
Vestea s-a difuzat cu viteză în oraș și în județ, astfel că aproape 3.000 de persoane s-au înscris pe listele de așteptare încă din prima zi. În Timiș sunt 24.000 de oameni care așteaptă să fie programați la centrele existente pe teritoriul județului.
Start pentru alte trei centre
S-au mai deschis marți, sub egida primăriei, alte trei centre, la INCUBOXX cu 12 fluxuri, la Continental Automotive în Calea Buziașului cu 4 fluxuri, precum și la Muzeul de Tramvaie „Corneliu Miklosi” pe Bul.Take Ionescu cu 4 fluxuri.
La toate centrele noi se folosește vaccinul Pfizer. Înscrierile pe platformă sunt în curs, iar timpul de așteptare s-a scurtat semnificativ. Astfel, majoritatea celor în așteptare de ieri pentru Muzeul de Tramvaie au primit deja a doua zi confirmări, cu programare în câteva zile.
Directorul DSP Timiș crede că apetitul pentru vaccinare a crescut în Timiș. „Faptul că punem în județ 30 de fluxuri de vaccinare înseamnă 1.800 de persoane în fiecare zi asupra cărora riscul de a lua virusul scade semnificativ. Noi reușim să vaccinăm 2.500 de persoane constant și scopul nostru e de a ajunge la 5.000 în cel mai scurt timp”, a declarat Flavius Cioca presei.
Statisticile arată procente mai puțin optimiste: platforma vaccin.live prezintă situația pe județe a interesului pentru vaccinare a populației. Județul Timiș se află pe locul 20 cu o rată de interes de 2,86%, față de județele Cluj cu 8,55%, Ilfov cu 7,5%, Sibiu cu 5,66% sau Brașov și Mureș cu peste 4,4%. Pe regiuni, Capitala și Ardealul se află în frunte cu 6,99% , respectiv 4,65, iar la coada clasamentului se situează Bucovina cu 0,78% și Moldova cu 1,84. Calculul s-a făcut în funcție de numărul persoanelor de pe listele de asteptare față de populația județului.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean, promite echipe mobile pentru vaccinare direct „din mașină”. În același timp Nica este un oponent al măsurii de carantinare și îl amenință pe secretarul de stat Raed Arafat cu instanța pentru prelungirea cu trei zile a carantinei, după ce CJSU a eșuat în a lua o măsură în fața creșterii infectărilor în Timișoara și în localitățile periurbane carantinate din 8 martie 2021.