Linkuri accesibilitate

Autoritățile resping un nou lockdown sau carantinarea Bucureștiului


Premierul Florin Cîțu respinge posibilitatea unui lockdown la nivel național
Premierul Florin Cîțu respinge posibilitatea unui lockdown la nivel național

Premierul Florin Cîțu a respins ideea unui nou lockdown la nivel național ca urmare a intrării României în al trei val al pandemiei de coroanvirus cu peste 6.000 de noi cazuri zilnice în patru din ultimele cinci zile.

Multă lume întreabă dacă vom ajunge din nou in lockdown. Răspunsul meu foarte clar este că NU.”, a scris premierul Cîțu pe Facebook.

El a participat sâmbătă la o ședință tehnică la Ministerul Afacerilor Interne care a avut ca scop să stabilească modul în care autoritățile asigură respectarea tuturor măsurilor impuse pentru a gestiona pandemia de coronavirus.

Premierul a dat asiguri că va crește numărul de paturi din spitale în condițiile în care România a atins un record absolut al numărului de persoane internate pe secții de terapie intensivă.

Obiectivul meu este ca prin vaccinare să reducem numărul de infectări. In perioada urmatoare numărul persoanelor imunizate zilnic va ajunge la 80 de mii", a mai precizat Florin Cîțu.

Tot la finalul ședinței de la MAI, Raed Arafat a respins posibilitatea carantinării Bucureștiului unde rata de incidență a ajuns sâmbătă la 4.85 la mia de locuitori.

Mâine va fi o ședință la Prefectura București, dar este pe prelungirea măsurilor actuale cu 14 zile, nu pentru carantină. La acest moment nu s-a pus în discuție carantinarea Bucureștiului. Ilfovul a venit cu carantinarea mai multor localități”, a spus secretarul de stat în MAI.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, la rândul său, că ședința de duminică are rolul doar de a prelungi măsurile deja în vigoare.

Duminică va fi o şedinţă de Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, pentru prelungirea măsurilor care sunt şi azi în vigoare. Ele fuseseră luate pentru 14 zile şi expiră duminică. Vor fi prelungite cel mai probabil în forma de azi. Nu am stabilit încă ora", a spus Alin Stoica, citat de Agerpres.

CMBSU a decis, pe 7 martie, interzicerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, având în vedere incidenţa COVID-19 de atunci, de peste 3 la mia de locuitori în Capitală.

În fața noului val, autoritățile au menținut politica de a aplica măsuri graduale în funcție de rata incidenței din fiecare oraș în parte. La nivel național, singura măsură introdusă a fost cea a reducerii orei limite pentru carantina de noapte, de la 23.00 la 22.00.

În jurul Bucureștiul, mai multe localități limitrofe s-au închis rând pe rând, la fel ca și în valul doi, când județul Ilfov a fost puternic afectat. În prezent, în Ilfov se întâlnește cea mai mare incidență: 6.36 cazuri la mia de locuitori.

Dar și în privința aplicării graduale a noilor restricții, deciziile nu se iau unitar. Timișoara a ales să intre în carantină după depășirea pragului de 6 cazuri la mie, în timp ce Brașovul a ajuns în prezent la o incidență de 6.31 fără ca autoritățile să pună municipiul în carantină.

Diferența de abordare a situației provine din faptul că deciziile se iau de Comitetele Județe pentru Situații de Urgență. Chiar și intrarea municipiului Timișoara în carantină a generat un conflict între primăria locală și Consiliul Județean.

În Capitală, depășirea incidenței de 3 la mie a dus din nou la închiderea restaurantelor la interior, teatrelor, cinematografelor, sălilor de jocuri de noroc, a cafenelelor și cluburilor.

XS
SM
MD
LG