Pachetul de ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina din Statele Unite vine exact la timp.
Pe 21 aprilie, în ciuda obiecțiilor unor membri de linie dură ai Partidului Republican, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat controversatul proiect de lege. Senatul i-a urmat exemplul pe 23 aprilie, iar semnarea rapidă a pachetului de către președintele Joe Biden pare sigură.
Adoptarea proiectului de lege ar trebui să ducă la reluarea rapidă a livrărilor de muniții și arme către Kiev și va face ca Ucraina și aliații săi să răsufle ușurați.
Situația de pe front a fost atât de dezastruoasă pentru forțele ucrainene în ultimele săptămâni, încât directorul CIA, William Burns, a avertizat că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârșitul anului, dacă nu se va acorda un ajutor substanțial.
În ultimele luni, în timp ce politicienii din Congresul SUA se certau pe tema alocării de ajutoare, forțele rusești au atacat în câteva locuri fierbinți de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri care traversează estul și sudul Ucrainei, profitând de stocurile tot mai mici de arme și muniții ale armatei ucrainene.
Desfășurând baraje copleșitoare de artilerie și bombe ghidate, forțele rusești au capturat Avdiivka în februarie, prima lor victorie majoră din mai 2023.
Acum, se pare că se apropie de Ceasîv Iar, un oraș situat pe un deal care ar putea servi drept poartă de acces către obiective mai importante din părțile controlate de Kiev din zona Donbas (regiunile Harkov și Luhansk).
Nu este un glonț de argint
Livrările de arme - despre care analiștii spun că vor include probabil arme de calibru mic, proiectile de artilerie, rachete antitanc Javelin, rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme portabile Stingers, precum și alte sisteme de apărare aeriană - vor permite Ucrainei să facă față ofensivei puternice de vară, pe care se pare că o pregătește Rusia, gata să provoace daune la scară mare.
„Pachetul de ajutor din partea SUA va ajuta Ucraina să stabilizeze frontul”, declară Mark Cancian, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, pentru RFE/RL.
„Forțele ucrainene vor fi capabile, dacă nu să oprească aceste atacuri rusești, cel puțin să le reziste mult mai zdravăn și să efectueze propriile atacuri limitate. Îngrijorările legate de un colaps ucrainean sau de o pătrundere rusă vor fi atenuate”, spune el.
Stabilizarea frontului va oferi Ucrainei posibilitatea de a-și reface forțele pentru o posibilă ofensivă pe scară largă anul viitor, adaugă Cancian.
Ucraina a adoptat la începutul acestei luni o nouă lege de mobilizare pentru a recruta mai mulți oameni pentru front și pentru a-i elibera pe cei care luptă de doi ani sau mai mult.
„Cred că lucrul cheie acum este antrenarea forțelor și echiparea lor”, afirmă el.
Este de așteptat ca Rusia să lanseze în această vară o ofensivă pe scară largă care să vizeze regiunile Donețk, Harkov și Zaporijia. Moscova a intensificat bombardamentele asupra Harkovului - al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat în apropierea graniței de nord-est cu Rusia - înainte de ofensiva așteptată.
„Nu sunt sigur că avem suficiente resurse pentru a opri [ofensiva]”, spune pentru RFE/RL analistul militar ucrainean Mihailo Jirohov. El și-a exprimat îngrijorarea că mulți soldați ucraineni sunt „epuizați” și că va fi nevoie de timp pentru ca ajutorul militar american să ajungă pe front.
Volodimir Fesenko, analist politic ucrainean, spune că adoptarea proiectului de lege a ridicat moralul în rândul populației și al trupelor. Cu toate acestea, crede el, nu este un glonț de argint.
„Cel mai important lucru este că ajutorul militar american se reia”, declară el pentru Current Time, rețeaua de limbă rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu Voice of America, adăugând că „nu va fi suficient pentru a schimba cursul războiului”.
Ucraina, spune Fesenko, are nevoie de un „avantaj tehnologic” dacă vrea să alunge trupele rusești de pe teritoriul său.
Întârzieri lungi și costisitoare
De îndată ce președintele Biden va semna legea, Pentagonul va putea începe să trimită ajutorul militar - poate până la sfârșitul săptămânii.
O parte din ajutorul militar va proveni din stocurile Pentagonului din Germania, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la granița ucraineană în câteva zile.
Pachetul de ajutor în valoare de peste 60 de miliarde de dolari cuprinde 23 de miliarde de dolari pentru refacerea stocurilor Pentagonului, 14 miliarde de dolari pentru achiziționarea de armament special pentru Ucraina, precum și miliarde pentru instruire militară și asistență economică.
Proiectul de lege îi permite președintelui american să trimită ATACMS - puternicele rachete balistice ghidate cu precizie, care o rază de acțiune de până la 300 de kilometri - în Ucraina. Dar nu specifică câte.
ATACMS pot produce pagube extrem de importante asupra centrelor de comandă și control, depozitelor și altor obiective militare critice din spatele liniilor rusești.
În toamna anului trecut, administrația Biden a trimis Ucrainei un mic lot de ATACMS, cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru lovituri în interiorul Rusiei.
În octombrie, Kievul a anunțat că a folosit ATACMS pentru a distruge nouă elicoptere militare rusești, un depozit de muniție și un lansator de apărare aeriană în Ucraina ocupată. Rusia nu a confirmat raportul, iar afirmațiile ucrainene nu au putut fi verificate în mod independent.
Analistul militar Mark Cancian spune că nu se așteaptă ca Biden să ridice restricția privind utilizarea ATACMS în interiorul Rusiei. Însă acest lucru nu mai reprezintă o constrângere majoră pentru armata ucraineană, deoarece Kievul își produce propriile drone și rachete cu rază lungă de acțiune în cantități din ce în ce mai mari.
Ucraina ar putea folosi sistemele ATACMS pentru a tăia rutele de aprovizionare militară către Crimeea ocupată, slăbind forțele rusești din peninsulă și din părțile ocupate din sudul continentului ucrainean, spun experții.
Moscova construiește o nouă legătură feroviară terestră între Rostov pe Don și Crimeea, după loviturile repetate ale Ucrainei împotriva Podului Crimeei, singura legătură fizică ce leagă Rusia de peninsula ocupată.
Statele Unite - cel mai important susținător militar al Ucrainei - au alocat Ucrainei peste 44 de miliarde de dolari în forma asistenței de securitate de la invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Dar Washingtonul nu a trimis aproape nimic de la începutul anului din cauza impasului din Congres.
Eșecul adoptării unui nou pachet de ajutor timp de luni de zile a lăsat trupele ucrainene fără muniție și fără apărare aeriană, ceea ce a dus la eșecuri pe câmpul de luptă și la pierderi de vieți omenești.
„Chiar și cu repornirea ajutorului de către SUA, ucrainenii au fost grav afectați, iar forțele lor armate sunt mai slabe decât ar fi fost altfel. Nu subestimați importanța acestor pierderi în timpul sărbătoririi reluării ajutorului american. Statele Unite au făcut Ucraina să sângereze”, spune Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews.
Cu toate acestea, el afirmă că ajutorul american va permite Ucrainei să revină la o formă de „apărare activă” sau să țină linia de apărare în timp ce provoacă pierderi semnificative forțelor armate rusești.
În ciuda lipsei de muniție și de apărare aeriană, Ucraina a provocat pierderi grele forțelor rusești în Avdiivka. Rusia ar fi pierdut 16.000 de soldați și 300 de vehicule blindate în cele patru luni de luptă pentru oraș.
Alegerile din SUA
Ajutorul militar american ar trebui să dureze până la sfârșitul anului, afirmă analistul militar Mark Cancian.
Adoptarea proiectului de lege privind ajutorul pentru Ucraina ar putea determina țările europene să își intensifice contribuțiile la efortul de război al Ucrainei, spune directorul Centrului ucrainean de cercetare militară și strategică, Oleksandr Musienko.
Guverne europene precum Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia vor începe să livreze Ucrainei o parte din cele 45 de avioane de luptă F-16 pe care le-au promis anul trecut. Avioanele americane avansate ar putea ajuta Ucraina să limiteze atacurile aeriene rusești.
Ajutorul american și european ar putea ajuta la pregătirea Ucrainei pentru o contraofensivă în 2025, care ar putea să o pună într-o poziție mai bună pentru a negocia cu Rusia ca să pună capăt războiului.
Cu toate acestea, multe depind de alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din SUA, spun analiștii.
Fostul președinte Donald Trump, cel mai probabil candidatul republican și la noile alegeri, și-a exprimat rezervele cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, ridicând îndoieli că va aloca resurse aprobate de Congres pentru această țară sau că va susține un nou proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina, anul viitor.
Max Bergmann, director al Programului Europa, Rusia și Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, afirmă că, dacă Biden pierde în fața lui Trump, ar trebui să distribuie Ucrainei întreaga sumă de 60 de miliarde de dolari înainte de a părăsi funcția.
De asemenea, Bergmann spune că Europa ar trebui să își intensifice producția militară în cazul în care ajutorul american pentru Ucraina va fi încheiat sub o nouă administrație Trump.
„Obiectivul Europei ar trebui să fie acela de a se pune în poziția în care să umple un potențial gol lăsat de Statele Unite, în cazul în care acestea nu vor adopa un alt ajutor suplimentar”, a adăugat el.
Analistul politic ucrainean Volodimir Fesenko spune că alegerile din SUA provoacă îngrijorare în Ucraina și în Europa: „Nimeni nu știe care vor fi politicile lui Trump. Ar putea exista indecizii sau ezitări. Bineînțeles, este alarmant.”