Linkuri accesibilitate

Ajutorul de stat pentru Tarom și CE Oltenia, discutat la Bruxelles


Virgil Popescu, ministrul Economiei, va avea o întâlnire cu comisarul pentru Concurență

Ministrul demis al Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că va avea o întâlnire cu comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, dar și cu cei pentru Energie și Piață internă, pentru a discuta despre ajutoarele de stat pe care Guvernul Orban le-a acordat, prin ordonanță de urgență, companiei Tarom și Complexului Energetic Oltenia.

Întâlnirea ar urma să aibă loc luni, 10 februarie, în ziua în care, la București, conducerea PNL discută componența noului Guvern.

Ministrul Popescu a spus că, dacă nu erau aprobate ajutoarele de stat, șansele ca cele două companii să se închidă erau de 99%.

„Dacă nu dădeam acum și guvernul era căzut ce făceam cu acei oameni, 13.000 de oameni la CEO și câteva mii la Tarom. Ce făceam cu ei, că nu mai puteam... era ajutor de salvare pentru aceste două companii”, a spus ministrul, joi seara, la Digi 24.

Ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban a stabilit cadrul pentru ajutoarele financiare pentru Tarom și CE Oltenia face parte din pachetul de 25 de ordonanțe adoptate în ședința maraton de marți seara, 4 februarie, ultima ședință înaintea moțiunii de cenzură.

Ministrul Popescu a spus că niciunul dintre cei 3 comisari nu a contramandat întâlnirea pe motiv că ar exista o criză politică după demiterea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură.

La începutul ședinței de Guvern din 4 februarie, premierul Ludovic Orban a spus că este obligatoriu acordul Comisiei Europene și că a discutat deja cu comisarul pentru Concurență, explicându-i situația politică din țară.

„Sub nicio formă decizia de acordare a ajutorului de stat nu se poate lua fără respectarea prevederilor la nivel european. I-am explicat că trebuie să adoptăm această reglementare cu caracter de lege, pentru că e moțiunea de ce cenzură şi trebuie să fim pregătiți pentru orice situație, dar decizia de acordare a ajutorului de stat, în mod evident, trebuie discutată cu Comisia Europeană”, a spus Orban.

La rândul lui, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a cerut contopirea proiectelor de acordare de ajutoare pentru Tarom și Complexul Energetic Oltenia într-unul singur.

„Menționez faptul că noi am adoptat în guvern, în 16 ianuarie, un memorandum cu tema aprobării ajutorului de salvare pentru anul 2020, societățile comerciale: Compania Naţională de Transporturi Aeriene Tarom SA. Precizez și eu faptul că Ordonanța de Urgență va intra în vigoare numai după și în condițiile autorizării ajutorului de salvare de către Comisia Europeană. Vă rog să fiți de acord, aşadar, să contopim cele două ordonanțe, care vizează, pe de o parte, Complexul Energetic Oltenia și, pe de altă parte, Compania Tarom”, a spus Bode.

Ministrul Virgil Popescu a spus, joi seara, că a prenotificat Comisia Europeană că ordonanțele de urgență erau necesare, iar detalii vor fi discutate pe 10 februarie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG