Linkuri accesibilitate

Alți doi pacienţi transferaţi în urma incendiului de la „Matei Balş” au murit


România - Pavilionul V al Institutului „Matei Balș”

Încă doi pacienţi transferaţi la alte spitale în urma incendiului de la Institutul "Matei Balş" au murit.

„Ministerul Sănătăţii a fost informat, în această dimineaţă, despre două decese în rândul pacienţilor care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021", transmite Ministerul Sănătății.

Este vorba despre un bărbat de 73 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti, diagnosticat cu o formă severă SARS-CoV-2 şi cu multiple afecţiuni asociate.

În al doilea caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 91 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş". Pacientul, care se afla în secţia de ATI, a fost diagnosticat cu o formă severă SARS-CoV-2 şi avea comorbidităţi.

În ambele cazuri, ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului, se menţionează în informare.

Numărul pacienţilor care au fost internaţi în pavilionul care a luat foc pe 29 ianuarie şi care au murit a ajuns la 13.

O secție din Pavilionul V al Institutului ”Matei Balș”, în care se aflau bolnavi Covid, a luat foc pe 29 ianuarie.

Spitalul a fost condus timp de 20 de ani de Adrian Streinu-Cercel, care și-a dat demisia în luna decembrie după ce a fost ales parlamentar pe listele PSD.

În ziua incendiului, cinci oameni au murit, dintre care patru arși de vii, iar unul în timpul manevrelor de resuscitare iar alte câteva zeci au fost evacuați și direcționați către alte spitale. Pacienții Covid erau în stare medie și gravă.

Incendiul a fost semnalat la 5.03 la linia de urgență 112, la 5.13 a ajuns primul echipaj de intervenție, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu.

Colonel ISU, coordonator al intervenției: „Ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă.”

La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.

Primele informații, neconfirmate de ancheta în desfășurare, arată că o posibilă cauză a incendiului ar fi utilizarea unei aeroterme.

Un reprezentant al firmei Nec Pro Logistic, care asigură mentenanța instalației electrice de la Matei Balș, a declarat că a recomandat spitalului să nu se utilizeze improvizații și că toată iarna ar fi existat probleme cu căldura.

„Ideea e că a fost frig. Din cauza temperaturii s-au încălzit cu așa ceva. Toată iarna a fost avarie. Toata iarna au avut probleme cu căldura”, a mai declarat reprezentantul firmei de mentenanță pentru Buletin de București, care a acceptat să vorbească sub anonimat.

Oficial, în saloane nu erau probleme cu căldura. Fiica unei paciente care i-a dus mamei sale o aerotermă în salon, cu acordul personalului spitalului, susține însă că era frig în saloane.

Prefectul de atunci al Capitalei, Traian Berbeceanu, a spus spune că secția a fost recent renovată, reprezentantul Termoenergetica și fostul manager, Adrian Streinu Cercel, susțin că nu au existat probleme cu căldura, iar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, citându-l pe Streinu Cercel, că nu erau probleme cu căldura. Pe aceeași poziție s-a situat și primarul general, Nicușor Dan.

Mentenanța lunară a instalației electrice exterioare și interioare a fost contractată pe 5 februarie 2020 pentru suma de 25.898 de euro.

Premierul Florin Cîțu a criticat faptul că investițiile din sănătate au de suferit tocmai pentru că cea mai mare parte a bugetului merge spre salarii și sporuri și le-a cerut angajaților din instituțiile de control „să iasă din birouri, altfel vor pleca acasă”.

Exclusiv: Primele secunde ale incendiului de la Matei Balș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Președintele Iohannis a felicitat forțele de intervenție și a spus că în lipsa acestei mobilizări situația ar fi fost și mai dramatică. A spus că i-a cerut ministrului Sănătății să-i prezinte un proiect de reformă radicală a întregului sistem sanitar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Procurorii au ajuns la fața locului la scurt timp după tragedie și au început cercetările.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG