Linkuri accesibilitate

Al doilea an de școală în pandemie. Tot ce trebuie să știe profesorii, părinții și elevii


Al doilea an școlar care are loc în pandemie se anunță plin de provocări. Vor reuși cadrele didactice, părinții și elevii să respecte toate regulile impuse de autorități?
Al doilea an școlar care are loc în pandemie se anunță plin de provocări. Vor reuși cadrele didactice, părinții și elevii să respecte toate regulile impuse de autorități?

Noul an şcolar începe luni cu prezenţă fizică la cursuri în cele mai multe școli din România însă o creștere a numărului de infecții ar putea muta din nou cursurile în online. E scenariul prevăzut pentru localitățile unde incidența va depăși 6 la mie.

Este al doilea an şcolar care începe sub semnul pandemiei de coronavirus, iar 2,9 milioane de de elevi şi preşcolari sunt așteptați luni, 13 septembrie, la școală. Pentru că unele localități au intrat deja în scenariul roșu, avem și 2.400 de elevi care încep școala online. Este vorba de 11 localităţi: 5 din județul Satu Mare, 2 din județul Arad, una din Sălaj, una Dolj şi una în Teleorman.

Școlile funcționează în anul școlar 2021-2022 după două scenarii:

  • Scenariul 1. În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2;
  • Scenariul 2. În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri în unităţile de învăţământ, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Pentru toate școlile, incidența ratei infectărilor va fi actualizată săptămânal, în ziua de vineri (excepție: creșe, grădinițe, învățământ special)

Luni, pe 13 septembrie, în prima zi de școală, festivitățile de deschidere vor dura maxim 90 de minute, iar toți participanții vor purta masca de protecție și vor păstra distanța de minimum 1 metru.

Toate regulile pentru deschiderea școlilor se află în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.

La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi ţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.

Elevii nu au voie să schimbe obiecte personale. Elevii şi profesorii vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical, însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea nasului şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.


De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/ însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.

Ce măsuri sanitare trebuie să existe în fiecare sala de clasă

  • Fiecare elev va purta masca de protecție, obligatorie. Sunt recomandate cele medicale, dar mai ales pentru clasele mici sunt permise și cele textile;
  • Fiecare clasă va avea flacoane cu dezinfectanți, la fel și fiecare școală la intrare;
  • Băncile vor fi așezate la distanță de 1 metru între elevi (dacă spațiul nu permite, se va asigura distanța maximă posibilă);
  • Clasele de elevi își vor păstra sala de clasă ( excepție: laboratoare, ateliere)
  • Sălile de clasă se vor aerisi 30 de minute înainte de ore;
  • Sălile de clasă, aerisite 10 minute în pauze;
  • Școlile vor avea o sală cu rol de izolator pentru elevii simptomatici;

Cum se vor organiza orele de curs

  • Elevii vor intra la cursuri la ore diferite, pentru evitarea aglomerării;
  • Elevii vor ieși în pauză la ore diferite (tot pentru evitarea aglomerării);
  • Elevii vor fi supravegheați în pauze de personalul școlii;
  • Elevii nu vor face schimb de obiecte personale;
  • Recomandare: orele de sport, ținute afară;
  • Elevii vor fi instruiți să nu își atingă fața, nasul, gura, ochii cu mâinile neigienizate;
  • Sala de sport, curățată, dezinfectată, aerisită după fiecare grupă de elevi;

Profesorii vor avea obligația să anunțe cadrul medical școlar/ responsabilul desemnat cazurile elevilor simptomatici (tuse, dureri de cap, dureri de gât, febră) și să îi instruiască periodic pe elevi asupra măsurilor împotriva răspândirii SARS-COV-2.

Toaletele fiecărei școli vor fi dotate cu dezinfectanți, vor avea prosoape de hârtie de unică folosință. Uscătoarele de mâini electrice și prosoapele textile sunt interzise.

Ce se întâmplă când un elev are simptome care apar în timp ce este la școală:

  • Părinții vor fi anunțati despre starea de sănătate a copilului;
  • Elevii simptomatici vor fi izolați imediat;
  • Elevii simptomatici nu vor fi transportați la spital școala până la sosirea părinților;
  • În cazuri urgente - când copilul se simte rău, se va apela 112;
  • Revenirea elevului la ore va avea loc doar cu adeverință medicală care atestă absența riscului epidemiologic;

Ce se întâmplă la confirmarea unui caz COVID-19 sub 12 ani:

  • Elevii din clasă vor învăța regim online 14 zile;
  • Dacă în ziua 8 testul Covid iese negativ, elevul se întoarce la școală;
  • În cazul refuzului testării, copilul va învăța online până în ziua 14;

Ce se întâmplă la confirmarea unui caz la un copil peste 12 ani:

  • Trec în regim online elevii nevaccinați;
  • Elevii vaccinați/trecuți prin boală vin la cursuri în format fizic;

Care sunt elevii care pot să învețe online

Ordinul privind deschiderea școlilor prevede că sunt o categorie de elevi care pot solicita să învețe online:

  • Preșcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților;
  • Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă;
  • Preșcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

În acest an școlar, părinții își pot da acordul pentru vaccinarea elevilor la școală printr-un formular ce va putea fi completat începând cu 13 septembrie.
Ministrul Educaţiei a precizat că la nivelul fiecărei şcoli este desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a răspunde tuturor întrebărilor părinţilor despre vaccinare.

Pentru învăţământul preuniversitar, acţiunea de vaccinare se desfăşoară în trei modalităţi:

  • cu echipe mobile de vaccinare;
  • prin înfiinţarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale;
  • prin arondarea unităţilor de învăţământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna;

Structura anului școlar 2021-2021

  • Semestrul I: - 13 septembrie 2021 - 22 decembrie 2021, 14 săptămâni de școală
  • Semestrul al II-lea: 10 ianuarie 2022 - 10 iunie 2022, 20 săptămâni de cursuri. Programului „Școala Altfel” va fi inclus în perioada 8 - 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • 25 - 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
  • 11 iunie 2022 - până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG