Linkuri accesibilitate

Alba-neagra cu ieftinirea carburanților. Explicațiile ministrului de Finanțe


Prețurile la pompă au scăzut în prima zi din 2020, însă nu chiar atât de mult pe cât se anunța prin eliminarea supraaccizei.

Prețul carburanților la pompă a scăzut în prima zi a anului 2020, ca urmare a eliminării supraaccizei la combustibil. Scăderea nu a fost însă atât de mare pe cât ar fi trebuit, pentru că în ultimele ore ale anului, marți seara, Guvernul a majorat accizele la benzină și motorină.

Efectul asupra prețului la pompă, prin eliminarea supraaccizei la combustibil, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege în acest sens, nu este atât de mare pe cât ar fi trebuit să fie în buzunarele clienților care alimentează la benzinării.

Scăderea ar fi trebuit să fie de circa 45 de bani la litru, însă marți seara, cu câteva ore înainte de Anul Nou, ministerul Finanțelor a modificat nivelul accizelor la benzină și motorină, crescându-l cu 7% față de cât era stabilit prin legea promulgată de președinte cu doar o zi înainte. Astfel, prețul la pompă a scăzut în prima zi a lui 2020, dar nu cu atât de mult pe cât se preconiza. Scăderea prețurilor este în jur de 30 de bani la litrul de carburant, conform Mediafax.

Marți seara, în Monitorul Oficial accizele au fost majorate de către Ministerul de Finanțe cu 117 lei/1.000 litri pentru benzină şi cu 107 lei/1.000 de litri pentru motorină. Astfel, accizele au crescut de la 1.656 lei/l la 1.773 lei/l în cazul benzinei și de la 1.518 lei/l la 1.625 lei/l în cazul motorinei. Este vorba deci de o creștere cu 7% al accizei stabilite prin legea promulgată de Klaus Iohannis.

Explicația oficială, oferită de documentul publicat de Finanțe, este că accizele trebuie actualizate cu indicele prețurilor de consum. Totuși, această corelare ar fi trebuit făcută din luna octombrie, nu în ultima zi a anului.

Președintele interimar al PSD a acuzat guvernul liberal de „furt”, spunând că iau banii din buzunarele românilor. „Este o mizerie ca marți seara, la ora 19.00, în timp ce românii se pregăteau de Revelion și guvernanții se întreceau în urări de bine, Ministerul Finanțelor să majoreze pe ascuns accizele la carburanți! Practic, acești oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului!”, a scris Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

La scurt timp, ministrul de Finanțe a oferit și el o reacție, fără însă a explica de ce a fost nevoie ca această măsură să fie luată în seara de Revelion, contrazicând la doar o zi legea promulgată de Klaus Iohannis.

„După ce legea care elimina supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să țină cont de legea promulgată și de articolele 342 și 442 din codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum publicat de INS”, a explicat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG