„Să ne bucurăm moderat”, pare că a fost sloganul AUR în seara alegerilor din 9 iunie. Liderii Alianței pentru Unirea Românilor susțin că ei sunt pe locul 2 la europarlamentare, dar nu cu 16% cât arătau exit-poll-urile, ci cu cel puțin 27%. Adică 8-9 europarlamentari AUR ar merge la Bruxelles.
Duminică seară (9 iunie), cu aproape o oră înaintea închiderii urnelor, de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 8A, în imediata apropiere a Guvernului României, se aud cântece românești și patriotice.
Dacă melodii precum „Treceți batalioane române Carpații” nu dau de gol că aici e sediul AUR, atunci ajută afișele mari, pe fond galben, cu ilustrațiile care îi arată pe Vlad Țepeș, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu.
O scenă mare a fost amenajață pe spațiul din fața sediului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor).
Nimeni din afara partidului nu are voie în spațiul amenajat în jurul scenei, doi oameni îmbrăcați în alb nu te lasă să treci decât în urma unei verificări a identității.
Membrii AUR au avut de respectat și-un dress code – majoritatea candidaților și a susținătorilor de partid sunt îmbrăcați în cămăși albe.
Gheorghe Piperea, Claudiu Târziu și Cristian Terheș - singurul europarlamentar AUR din actuala legislatură - discută cu telefoanele în mână pe străduța din fața scenei.
„Avem mai mult de 20 la sută. Cel puțin 27% o să avem”, ne spune Gheorghe Piperea când îl întrebăm de exit poll-urile care arată că AUR e pe locul 2 la europarlamentare.
Pe acoperișul clădirii vecine câțiva tineri îmbrăcați în tricouri galbene, imprimate cu diverși domnitori, flutură steagul României și steagul AUR.
Alți doi tineri flutură steaguri deasupra scenei.
Lângă scenă, izolat de ceilalți, stă Mihail Neamțu. Proaspăt intrat în AUR, se uită continuu în telefon. Fiind doar pe poziția 10 pe listele partidului, are emoții că va prinde un post de europarlamentar.
La 21:45, cu un sfert de oră înainte ca urnele să fie închise, George Simion urcă pe scenă îmbrăcat într-o cămașă albă și cu tricolorul pe umeri. Îi cheamă pe toți candidații lângă el. Ultimul pe scenă urcă actorul Mugur Mihăescu.
Liderul AUR nu mai are răbdare și își începe discursul la 21.55: „Măi, române, să fii mândru! Hristos a Înviat!”.
„E o seară istorică seara asta! Felicităm în primul și în primul rând pe toți partenerii noștri internaționali care în Franța, în Italia, în Letonia și în multe, multe state europene...”, își începe George Simion discursul, dar uită să spună de ce îi felicită pe partenerii internaționali.
„AUR i-a bătut pe comasați! Cine suntem noi?”, strigă Simion de câteva ori. Iar asistența îi răspunde în cor „AUR!”
Simion le spune celor prezenți să nu creadă în exit-poll-uri, pentru că nu sunt adevărate.
„Vor veni nişte rezultate cu partidul corupt comasat peste 50% şi cu noi pe la 15-17%. Să nu le credeţi. Partidul corupt comasat a vrut să se asigure prin toate metodele că se vor menţine la putere. Suntem la peste 20 la sută și la europarlamentare și la scorul politic – la consilierii județeni”, a declarat George Simion.
Liderul AUR spune că sondajele de opinie de la ieșirea de la urnă sunt mincinoase și că aproape 2 milioane de români i-au votat pe ei.
„Institutele de sondaje sunt aici?”, întreabă Simion. O întrebare care amintește de „Antena 3 e aici?” - pusă de fostul președinte Traian Băsescu atunci când a fost suspendat.
Printre oamenii care asistă la discursurile de pe scenă sunt câțiva îmbrăcați în tricouri negre pe care scrie cu alb „patriot”.
„E o firmă românească. Imprimă tricouri ca astea și ne-au dat și nouă”, ne spune unul dintre membrii AUR îmbrăcat într-un astfel de tricou.
Pe scenă, George Simion începe să transpire, sudoarea îi curge pe față și începe să se șteargă cu mâna. „Am alergat mult în campania asta electorală!”, strigă el de pe scenă.
Amintește de „înscenarea de la procuratură”, iar după 10 minute de discurs își aduce aminte de premierul Ciolacu: „Scuze, dar nu am mâncat astăzi decât covrigi de Buzău! Și le promit comasaților în frunte cu covrigarul șef de la Buzău că o să îi mâncăm pe pâine! Asta e începutul sfârșitului lor!”, spune Simion.
„Am văzut comportamente demne de Rusia lui Putin sau de Lukașenko. Au încercat tot ce le-a stat în puțință pentru a ne opri. Suntem aici, suntem la un pas de un scor istoric: dublarea rezultatului din 2020”, mai spune George Simion.
Simion nu uită să amintească de pandemie „când drepturile românilor au fost încălcate”. Avocata Georgiana Teodorescu, purtătorul de cuvânt al AUR, îi întinde un servețel să se șteargă pe față.
La 22:20, Simion își încheie discursul cu „Dumnezeu să binecuvânteze România! Hai România!”.
Îi dă microfonul europarlamentarului Cristian Terheș, care începe cu o mică istorie a AUR: „În 2020 s-a format partidul AUR, care a candidat la alegerile locale și a scos 1 și ceva la sută”, amintește Terheș.
Europarlamentarul AUR spune că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va mai fi aleasă din nou pentru că „a transformat proiectul european dintr-un spațiu al libertății într-un spațiu al tiraniei, al controlului, al supravegherii”.
În spatele europarlamentului, George Simion se uită cu insistență în telefon.
„Primesc date în timp real - vești încurajatoare. Și toate buletinele furate de Stănescu pe la Dâmbovița sau de Tudose pe la Brăila nu compensează votul românilor de astăzi și o să vedeți mâine dimineață”, anunță George Simion.
Președintele AUR îl introduce la microfon pe „fratele lui” - Claudiu Târziu.
„Mulțumesc și eu, frate (...), pentru toată risipa de inteligență pe care o faci în conducerea acestui partid”, i-a răspuns Claudiu Târziu.
Târziu își continuă discursul: „Este pentru prima oară după căderea comunismului când o mișcare de renaștere națională reușeste să obțină sufragiile unei părți foarte importante a românității”.
Urmează avocatul Gheorghe Piperea, care spune că a dobândit și el un mod de a se adresa colegilor cu apelativul „frate”.
„Sună un pic ciudat chiar și cu «frate, prințe Sturdza!»”, spune Piperea uitându-se la prințul Dimitrie Sturdza, aflat și el pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare.
Piperea repetă și el că exit-poll-urile sunt mincinoase și atacă Avangarde: „Această casă de sondare a opiniei publice să fie sancționată, decăzută din drepturi pentru că ne minte, să nu mai primească dreptul să facă sondaje”.
„Dimineață, rezultatele reale o să arate altfel”, spune Piperea.
Avocatul își dezvăluie planurile pentru Bruxelles: „Nu o mai votăm pe Ursula von der Leyden! Pardon, Leyen! I-am zis Leyden!? Scuzați!”.
Neinvitat la microfon, Mihail Neamțu se retrage discret spre marginea scenei și pleacă.
Ultimul care vorbește este Mugur Mihăescu: „Mulțumesc, frate George! Mulțumesc, fraților”. Actorul spune că „partidul comasat roman nu știe decât să conducă prin frică”.
Urmează întrebările jurnaliștilor.
Întrebat de Europa Liberă cu cine va colabora AUR în Parlamentul European, George Simion îi enumeră pe Jarosław Kaczyński (Polonia), Giorgia Meloni (Italia), Marine Le Pen( Franța), Santiago Abascal (Spania).
„Sperăm înființarea unui singur grup suveranist și o să contribuim și noi cu europarlamentarii pe care îi vom avea – 6, 7, 8 – la această coagulare a forțelor suveraniste în Parlamentul European”, a răspuns Simion.
La final, liderul AUR anunță că sâmbătă, la „Arenele Naționale”, AUR își va anunța candidatul la alegerile prezidențiale și că el nu se dă înlături „de la nicio luptă.”
După discursuri, George Simion intră în direct la televiziuni - Antena 3 și RTV.
Cristian Terheș dă interviu unei televiziuni din Polonia - Republika - venită special pentru alegerile din România.
Lângă scenă a rămas prințul Dimitrie Sturdza. Ne spune că a ales AUR pentru că în familia lui au mai fost oameni politici cum a fost și Dimitrie Sturdza (n.r. președinte al PNL și prim-ministru al României între anii 1895 - 1909), iar el are datoria să transmită mai departe valorile moștenite din moși-strămoși.
„În familia mea, ori de câte ori cineva a făcut ceva semnificativ, a fost criticat. Cu toate astea, numele acestora se regăsește astăzi în cartea de istorie a românilor”, spune Dimitrie Sturdza. La Bruxelles, primul lui proiect va fi să îi susțină pe fermierii români.
Rezultatele sondajului exit poll pentru ora 22:00, realizat de CURS-Avangarde, arată că alianţa PSD-PNL a obținut 53% din voturi pentru Parlamentul European, urmată de AUR cu 15% din voturi și de alianţa Dreapta Unită cu 11% din voturi.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.