Linkuri accesibilitate

Unde au votat și ce au transmis candidații și liderii politici. Unii nu s-au abținut de la mesaje electorale, deși e interzis


Președintele Klaus Iohannis a votat, duminică, 9 iunie, la Liceul Teoretic Jean Monnet din Bucureşti.
Președintele Klaus Iohannis a votat, duminică, 9 iunie, la Liceul Teoretic Jean Monnet din Bucureşti.

Președintele României, liderii partidelor care participă la alegeri și cei mai mulți dintre candidați au mers la secțiile de votare în primele ore ale zilei. Ei au transmis un mesaj de mobilizare a electoratului la urne. Unii și-au făcut campanie.

Președintele Klaus Iohannis a votat, în jurul orei 09:00, la secția de la Liceul Jean Monet din București. El a subliniat importanța acestei zile și a lansat un îndemn la vot pentru toți cetățenii.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim şi alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European”, a spus preşedintele după exercitarea votului.

„Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot, este extrem de important. Vă mulţumesc! Vă doresc o zi bună!”, a adăugat seful statului, în scurtul mesaj de la secţia de vot.

Marcel Ciolacu a votat la Buzău, Nicolae Ciucă - la Balotești

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a votat la Buzău, orașul natal. Premierul a făcut apel la români să iasă în număr cât mai mare la vot pentru ca cei aleși să aibă o legitimitate cât mai mare.

„De asemenea, am votat româneşte, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European (..) şi nu în ultimul rând pentru investiţii, pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a folosit în declarația prin care i-a îndemnat pe români să iasă la vot o variantă asemănătoare cu sloganul de campanie folosit de PSD în câteva clipuri electorale - „Votează românește!”.

În ziua alegerilor, partidele și candidații nu au voie să facă promovare electorală.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat la o secție din Balotești, Ilfov, în care este arondat, moment în care a subliniat că a votat „pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței”.

„Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate. Am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței, tot ce înseamnă identitatea românească”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a îndemnat românii să meargă la secțiile de votare pentru a-și alege viitorii europarlamentari și locale.

„Este foarte importantă prezența la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles și este foarte important cine ne conduce comunitățiile”, a completat Nicolae Ciucă.

Cătălin Drulă, președintele USR, a votat în jurul prânzului.

„Am votat plin de speranţă pentru o Românie modernă, pentru continuarea modernizării oraşelor şi localităţilor care sunt conduse onest şi unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024, un an complicat, către schimbare, către modernizare, către dreptate. Cel mai mare inamic al viitorului construcţiei unei naţiuni sunt neîncrederea şi dezamăgirea şi astea mi se pare că s-au sădit în ultimii ani. Eu vin cu un mesaj de speranţă, de construcţie şi de încredere. Pe încredere se poate construi viitorul unei ţări”, a spus Drulă, după vot.

George Simion a mers la secția de votare îmbrăcat într-un tricou galben, culoarea partidului.

„Fac un apel la cei din secţiile de vot să aibă rezistenţă. Tot ce ne dorim este un vot corect, tot ce ne dorim este un proces electoral democratic”, a spus președintele AUR.

În ziua alegerilor, este interzisă promovarea electorală.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus că cele cinci buletine de vot nu-l încurcă deloc.

„Am făcut lucruri mai grele. Spre exemplu, am trecut cu navă petrolier prin incendiul propriei nave, am trecut prin furtună, am trecut prin zonă de război. Ce mă încurc în cinci buletine de vot?”, a spus Băsescu.

„Astăzi este ziua în care ei stabilesc cât de funcţională va fi democraţia în România. Dacă rezultatul votului va fi, dincolo de votul pentru actuala Putere, şi pentru o Opoziţie puternică, înseamnă că echilibrul democratic se va putea menţine în România şi lucrurile vor merge bine”, a adăugat fostul președinte.

„Dacă se va crea o discrepanţă riaşă între Putere şi capacitatea Opoziţiei de a genera dezbatere publică, atunci există riscul să ne îndreptăm către acea stabilitate pe care o găseşti numai în regimurile democratice. Adică stabilitate până la capăt”, a subliniat el.

Candidații la europarlamentare și locale, la vot, în primele ore ale zilei

Actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat duminică la ieșirea din secția de votare din București că a votat „împotriva mafiei imobiliare”.

„Am votat pentru onestitate în viaţa publică, am votat pentru realism în viaţa publică pentru că este important ca oamenii politici să spună pe unde suntem şi ce putem realist să facem şi am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot pentru că e un moment în care ei decid direcţia în noi o să mergem”, a declarat Nicuşor Dan la ieşirea din secţia de votare, potrivit News.ro.

Nicușor Dan, candidat Alianța Dreapta Unită la Primăria Generală.
Nicușor Dan, candidat Alianța Dreapta Unită la Primăria Generală.

Gabriela Firea a mers la vot, la ora 11:00, însoțită de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și de Robert Negoiță, candidat la Primăria Sectorului 3.

Candidata Partidului Social-Democrat la Primăria Generală a așteptat la coadă aproximativ 15 minute.

Gabriela Firea a spus că a votat cu gândul la tineri, la seniori și la toți bucureștenii care vor ca orașul să prospere și să se dezvolte. A mărturisit că este emoționată și că nu a prea dormit.

Secție de vot pentru alegerile locale și europarlamentare în București, 9 iunie 2024. Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Generală.
Secție de vot pentru alegerile locale și europarlamentare în București, 9 iunie 2024. Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Generală.

„Am votat cu gândul la oamenii care vor să aibă din nou parcurile curate în Capitală, care vor să vadă că pe şantiere se lucrează şi că sunt rezultate în ceea ce priveşte fluenţa în trafic, problema termoficării şi, de asemenea, siguranţa în şcoli şi lupta reală împotriva drogurilor.

Am votat pentru ca în administraţie să lucreze oameni de dimineaţă până seara, găsind soluţii, având o echipă, având o susţinere, comunicând şi fiind transparenţi, pentru oamenii din administraţie care nu se plâng care nu dau vina pe ceilalţi, care nu se incuie în birou şi care nu vin după câţiva anisă spună că nu au fost bine informaţi atunci când au promis.

Am votat cu foarte mult optimism pentru că Bucureştiul este un oraş atât de frumos de care te poţi îndrăgosti,dar, din păcate, în ultima perioadă a fost abandonat. Am votat cu gândul la toţi bucureştenii care vor ca acest oraş să redevină oraşul pe care îl iubesc şi în care vor să trăiască, să iubească, să îşi crească copiii, nepoţii, să înveţe, să prospere, să se dezvolte”, a declarat Gabriela Firea”, a mai spus Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Candidatul PNL la Primăria Generală, Sebastian Burduja, iese din cabina de vot.
Candidatul PNL la Primăria Generală, Sebastian Burduja, iese din cabina de vot.

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Generală București, a mers la secția de votare îmbrăcat în tricoul folosit în timpul campaniei electorale, de culoare turcoaz.

„Am votat pentru viitor, am votat pentru schimbare, am votat pentru toţi bucureştenii care ştiu că acest oraş merită mult mai mult şi îi chem pe toţi la vot. E un drept şi sunt convins că, la finalul acestei zile, vom avea cu toţii lucruri de sărbătorit şi surprize foarte plăcute”, a spus Burduja după vot.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, candidat PUSL la Primăria Capitalei, a declarat duminică, la intrarea în secţia de vot, că „el reprezintă realitatea şi normalitatea”.

Cristian Popescu Piedone, candidat PUSL la Primăria Generală
Cristian Popescu Piedone, candidat PUSL la Primăria Generală

Candidatul la Primăria Capitalei a fost însoțit de fiul său, Vlad Popescu Piedone, care candidează la Primăria Sectorului 5.

Piedone senior a spus că îi predă ștefeta la Sectorul 5 lui Vlad Popescu Piedone între 20.00 şi 22.00. Promovarea electorală este interzisă în ziua alegerilor.

Europarlamentarul Dacian Cioloş (REPER) și candidat pentru un nou mandat a votat la Zalău.

„Am votat în dimineaţa asta pentru oameni competenţi, pentru oameni integri, pentru oameni muncitori, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru europarlamentare”, a spus fondatorul REPER.

Candidata Alianței Dreapta Unită, Clotilde Armand, a votat „pentru un sector şi un oraş în care investiţiile nu mai sunt blocate şi majoritatea din consiliu este de partea cetăţenilor, nu invers. Am votat pentru o comunitate puternică care nu mai este şantajată de mafia imobiliară”, a declarat Clotilde Armand.

Candidații din țară au transmis mesaje de mobilizare a electoratului

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD și candidat la Consiliul Județean Buzău, a spus că a votat „ca de fiecare dată, pentru cea mai bună echipă a municipiului şi a judeţului pentru dezvoltare. Asta e întrebarea care îmi place întotdeauna, pentru că aş spune direct cu cine am votat, dar n-am voie.

La europarlamentare, am votat iarăşi pentru a trimite în Parlamentul European oameni care ţin cu Europa cu direcţia Euro-Atlantică a României şi pentru o voce comună în interesul României şi al proiectului European dinspre reprezentanţii noştri”.

Candidatul comun PSD și PNL la Primăria Timișoarei, Nicolae Robu, a votat „pentru o şansă pentru Timişoara, să fie din nou ce-a fost şi mai mult decât atât. Adică oraşul florilor, oraşul cel mai dinamic din România, oraşul sigur, oraşul cu evenimente culturale elevate şi, în general, cu un curs sănătos”.

Alfred Simonis, candidatul PSD la Consiliul Județean Timiș, a fost la urne alături de soție. El a spus că şi-a exprimat votul pentru oameni care s-au dedicat investiţiilor şi atragerii de fonduri pentru investiţii.

Mihai Chirica, primar în funcție și candidat PNL la Primăria Iași, a declarat că este „o zi emoționantă”.

„Am votat pentru democraţie, pentru o Europă puternică, am votat pentru continuitate. Am votat pentru a face din Iaşi şi din România tot ceea ce îşi doresc aceşti cetăţeni. Doresc succes tuturor, doresc ca toată lumea să îşi exprime democratic acest drept, indiferent de opţiunea fiecăruia.

Să reuşim să facem din ţara noastră tot ceea ce îşi doresc atât cei care pot vota astăzi, dar mai ales copiii noştri. E firesc să fie emoţii, suntem într-un concurs şi aşa este şi normal. Sperăm că va fi un rezultat aşa cum mi-l doresc. Eu cred că suntem pe un drum bun. Viaţa ieşenilor este mai bună de la un scrutin la celălalt. Putem merge mai departe”, a spus Chirica.

Bogdan Cojocaru, candidat PSD la şefia CJ Iaşi, a spus că judeţul are nevoie de integritate şi de investiţii. Nu poţi avea dosare penale şi în acelaşi timp să administrezi un judeţ, a subliniat Cojocaru.

Stelian Ion, candidat al Alianței Dreapta Unită la Primăria Constanței, a spus că „Este o zi minunată, oamenii încep să vină în valuri la vot. Este foarte important să ne exprimăm opţiunea şi să votăm. Am venit aici plin de încredere, constănţenii ne transmit peste tot unde mergem gândurile lor bune, doresc schimbare, doresc să ajungem ca oraş acolo unde eram odinioară în topul oraşelor din această ţară.

Constanţenii ştiu că putem mai mult, ştiu că merităm mai mult. Îndemn oamenii să vină masiv la vot, să-şi exprime opţiunea. Am făcut lucrul acesta astăzi şi eu. Împreună cu colegii vom merge prin toate secţiile de votare să ne asigurăm că procesul electoral este unul corect. Apărăm voturile constanţenilor pentru că este foarte important ca acest vot să fie al lor şi să nu fie deturnat în niciun fel”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG