Linkuri accesibilitate

Video | Au fost alegerile organizate prost? Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică: AEP și-a neglijat responsabilitățile


Expertul Ovidiu Voicu spune că a observat mai multe nereguli în comparație cu alegerile precedente.
Expertul Ovidiu Voicu spune că a observat mai multe nereguli în comparație cu alegerile precedente.

Alegerile locale și europarlamentare de pe 9 iunie nu au fost organizate eficient, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică. Asta a dus la haosul de la centralizarea voturilor și la suspiciunile de fraudă.

Înainte de alegerile de pe 9 iunie, Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP) spunea că rezultatele finale ale votului vor fi publicate până cel târziu miercuri, 12 iunie.

Vineri, 14 iunie, la momentul publicări acestui articol, rezultatele finale încă erau așteptate.

Cozile imense de la centralizarea voturilor – cu șefi de secții care au așteptat cu orele ca să predea buletinele de vot și procesele verbale –, dar și suspiciunile privind modul de numărare a voturilor i-au făcut pe mulți să critice modul de organizare al scrutinului de pe 9 iunie.

Ovidiu Voicu spune că AEP a pregătit în pripă experții electorali din secții și nu a luat în calcul că aceste alegeri – cu localele & europarlamentarele comasate – vor fi mai greu de gestionat decât cele anterioare.

„Autoritate electorală și-a neglijat responsabilitățile de la început, nu doar în ziua alegerilor, ci cu luni și chiar ani dinainte, pentru că este instituția care are responsabilitatea de a alege, a selecta din timp acești experți electorali, de a-i pregăti și de a se asigura că au la dispoziție cunoștințele și mijloacele necesare pentru un proces electoral eficient și corect”, spune Ovidiu Voicu.

Expertul crede că toată pregătirea celor care urmau să se ocupe de procesul electoral fost făcută „de fațadă”.

„A fost o cădere foarte puternică a capacității și calității Autorități Electorale Permanente încă din mandatul precedent, când am avut o persoană care avea două dosare penale, era plagiator dovedit și s-a ocupat de organizarea alegerilor”, mai spune Voicu.

Interviu video. De ce alegerile au fost organizate prost?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:14 0:00

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale a complicat procesul electoral, pentru că volumul de muncă a fost mult mai mare.

„A fost suficient de mult [de muncă] încât să se ajungă în situația în care ne aflăm astăzi. Bănuiesc că cetățenii care au votat și acum patru ani, și acum opt ani își amintesc că tot procesul se încheia în 2-3 zile și aveam un rezultat”, spune Voicu.

„Iată că la cinci zile sau o săptămână, în ciuda informatizării întregului sistem, încă nu avem un rezultat.”

Ovidiu Voicu amintește și de contestațiile și acuzele de fraudă aduse de unii candidați, care de asemenea au complicat procesul de centralizare.

Toni Greblă: Probabil că duminică vom publica rezultatele la europarlamentare

Contactat de Europa Liberă, președintele AEP, Toni Greblă, spune că procesul electoral nu este întârziat în ceea ce privește numărarea voturilor și publicarea rezultatelor finale.

„Astăzi și mâine sunt programate toate circumscrpțiile electorale județene și a municipiului București pentru europarlamentare. Probabil că duminică vom da rezultatele definitive pentru europarlamentare. Sau sâmbătă mai târziu”, spune Toni Greblă.

În privința alegerilor locale, președintele AEP afirmă că săptămâna viitoare vor fi publicate, cel mai probabil, rezultatele finale.

„Să știți că acum patru ani rezultatele s-au dat în două săptămâni rezultatele pentru locale. Sper ca în cursul săptămânii viitoare să terminăm. Sunt câteva circumscripții neîncheiate cum este cea de la Costinești și alte câteva și nu pot să încheie județul pentru că au probleme”, a spus Toni Greblă.

De câte ori se pot renumăra voturile?

Trebuie să existe niște dovezi sau măcar suspiciuni rezonabile aduse în fața biroului electoral competent, răspunde Ovidiu Voicu.

Acesta dezvăluie o situație de la Costinești, în județul Constanța, unde contracandidatul a venit cu procese verbale care arătau altfel decât ce se numărase în primă instanță.

„Și atunci, ca să clarifice care dintre procesele verbale sunt valide, au renumărat efectiv voturi.”

Ce e de făcut pentru următoarele alegeri

În primul rând, crede Voicu, partidele care organizează alegerile nu ar trebui să mai plaseze interesul politic înaintea interesului public și să corecteze deficiențele generate de comasare.

Pregătirea corpului de experți electorali este o altă posibilă soluție.

„După acest rând de alegeri cred că foarte mulți dintre cei din corpul experților electorali vor renunța, chiar dacă sunt mult mai bine plătiți ca în anii anteriori”, susține Ovidiu Voicu.

„Întotdeauna legea a spus că pentru corpul de experți electorali trebuie selectați cu prioritate juriști și magistrați.”

„Lucrul ăsta nu știm dacă se mai întâmplă, pentru că nici măcar lucrul ăsta nu ne spune Autoritatea Electorală – care este componența corpului experților electoral? Câți dintre ei au studii superioare și câți sunt, de fapt, angajații primăriilor, puși acolo de primar”, conchide Ovidiu Voicu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG