Linkuri accesibilitate

Alegeri în Grecia. Exit poll: Partidul fostului premier Mitsotaki a obținut peste 40 la sută din voturi


Greece Elections Preview

Partidul de centru-dreapta Noua Democrație din Grecia, condus de fostul premier Kyriakos Mitsotakis, este câștigătorul clar al alegerilor generale desfășurate duminică, potrivit sondajului comun de exit poll prezentat de principalele posturi de televiziune din Grecia la ora locală 19.00.

Exit-poll-ul arată că Noua Democrație a obținut peste 40 la sută din voturi

Dacă aceste previziuni vor fi confirmate de numărătoarea oficială a voturilor partidul lui Mitsotakis va avea majoritate absolută în Parlamentul, cu 158 de locuri, arată Greek Reporter,

Kyriakos Mitsotakis, şef al guvernului din 2019 până la sfârşitul lunii mai, a avut o victorie zdrobitoare în urmă cu cinci săptămâni la ultimul tur de scrutin, obţinând 40,8% din voturi. Pe locul al doilea ar urma să se plaseze Alianţa Stângii Radicale (Syriza), condusă de Alexis Tsipras, despre care sondajele susţin că ar putea obţine circa 20% din voturi. În total, 32 de partide candidează la aceste alegeri.

Avansul lui Mitsotakis, care i-a surprins pe analişti, nu i-a oferit majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern fără a fi nevoit să formeze o alianţă.

Provenind dintr-o familie numeroasă de lideri politici, liderul Noii Democraţii a exclus formarea unei coaliţii şi a cerut noi alegeri.

Cele mai recente sondaje îi dau dreptei de această dată între 37,8% şi 45% din intenţiile de vot.

Pentru Syriza, care a obţinut doar 20,07% din voturi la 21 mai, în scădere cu 11,5 puncte faţă de 2019, declinul ar putea fi şi mai accentuat. Previziunile îl plasează între 16,8% şi 20%.

Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, se confruntă cu două potenţiale piedici.

Pe de o parte, există posibilitatea ca alegătorii, care au fost chemaţi la urne de două ori în cinci săptămâni, să fi obosit şi să prefere să se îndrepte spre plaje în această duminică de vară.

În al doilea rând, fragmentarea votului, în special la dreapta conservatorilor, unde trei partide mici îşi dispută voturile susţinătorilor de extremă dreapta. Acestea au nevoie de cel puţin 3% din voturi pentru a trimite membri în parlament.

Cu toate acestea, numărul de partide reprezentate în Vouli va avea un impact aritmetic asupra numărului de locuri alocate Noii Democraţii.

„Nimeni nu ştie câte partide vor intra în parlament. Între 5 şi 8 partide, nimeni nu ştie", a declarat Mitsotakis sâmbătă, potrivit unor surse apropiate acestuia, citate de agenţia elenă de presă ANA.

Vineri, el a evocat spectrul unui al treilea scrutin în mijlocul verii, când majoritatea grecilor îşi iau concediu.

„Sper că nu va trebui să ne întâlnim din nou la începutul lunii august", a declarat el la postul de televiziune Skai, adăugând: „Nu este o glumă!

La ultimul său miting de campanie, pe esplanada Syntagma din Atena, Mitsotakis a cerut alegătorilor să îi acorde o majoritate largă pentru a forma un „guvern stabil".

Kyriakos Mitsotakis nu a încetat să îşi branduiască bilanţul economic, marcat de o creştere economică de 8,3% în 2021 şi de 5,9% în 2022 şi de scăderea şomajului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG