Linkuri accesibilitate

Alegeri în Israel: Premierul Netanyahu nu obține o nouă majoritate


Benjamin Netanyahu conduce Israelul din poziția de prim-ministru din 2009
Benjamin Netanyahu conduce Israelul din poziția de prim-ministru din 2009

Sondajele de opinie arată că Benjamin Netanyahu nu va reuși să obțină mandatele necesare pentru a forma un nou guvern după cel de-al patrulea scrutin de alegeri parlamentare a Israelului din ultimii doi ani, arată BBC.

Primele estimări arată că partidul Likud al premierului în funcție și aliații săi vor câștiga 52 sau 53 de locuri în Knesset din totalul de 120 de locuri. Partidele care se opun ca Netanyahu să rămână în funcție sunt pe cale să câștige 60 de mandate.

Acest lucru ar face ca, chiar și cu sprijinul partidului naționalist Yamina, Netanyahu nu ar avea majoritate pentru a rămâne premier.

Yamina, condus de fostul aliat al lui Netanyahu, Naftali Bennett, va câștiga șapte locuri, dar nu a declarat în mod explicit ce parte va susține.

„Voi face doar ceea ce este bine pentru statul Israel", a declarat Bennett după apariția primelor rezultate ale exit poll-urilor.

El a adăugat că i-a spus lui Netanyahu că Yamina va aștepta rezultatele finale înainte de a decide cu privire la următorii pași.

Comitetul Electoral Central din Israel nu se așteaptă ca toate voturile să fie numărate înainte de miercuri după-amiază din cauza restricțiilor legate de coronavirus.

Netanyahu a mulțumit susținătorilor săi: „Ați dat o victorie imensă pentru dreapta și Likud sub conducerea mea. Likud este cel mai mare partid de departe."

Este clar că majoritatea israelienilor sunt de dreapta și doresc un guvern puternic și stabil de dreapta", a adăugat el.

Între timp, principalul lider al opoziției, Yair Lapid, al cărui partid centrist Yesh Atid ar trebui să câștige între 16 și 18 locuri în Knesset, s-a declarat „mândru” de realizarea „enormă” a partidului său.

Am început deja în această seară să purtăm discuții cu unii dintre liderii blocului pentru schimbare și voi continua în următoarele zile", a spus el, adăugând că va "face tot posibilul pentru a stabili un guvern sănătos în statul Israel ".

Yair Lapid, lider al partiudului de centru "Yesh Atid"
Yair Lapid, lider al partiudului de centru "Yesh Atid"

Puțin peste 67,2% dintre cei eligibili au votat la alegeri, care au fost considerate pe scară largă ca un referendum asupra conducerii lui Netanyahu.

Prim-ministrul, în vârstă de 71 de ani, a fost la putere în mod continuu din 2009, după ce a îndeplinit un mandat anterior de trei ani la sfârșitul anilor '90.

Campania sa s-a axat pe programul de vaccinare Covid-19, care a făcut din Israel un lider la nivel mondial, și pe succesul său diplomatic în normalizarea relațiilor cu unele țări arabe.

Dar oponenții săi din tot spectrul politic au susținut că nu ar trebui să rămână în funcție în timp ce este judecat pentru infracțiuni de corupție. El neagă toate acuzațiile ce îi sunt aduse.

După precedentele trei alegeri, nici Netanyahu, nici rivalii săi nu au reușit să formeze o coaliție guvernamentală stabilă.

Actualul guvern de unitate națională, care a fost rezultatul unui acord de partajare a puterii cu ministrul apărării Benny Gantz, s-a prăbușit în decembrie după doar șapte luni.

Gantz, al cărui partid „Albastru și Alb" este așteptat să câștige șapte locuri, a declarat marți că va „face tot ce pot pentru a uni blocul pro-schimbare” - o referință la cei care doresc un nou prim-ministru.

Dacă negocierile pentru formarea unui guvern eșuează din nou, ar putea forța a cincea alegere.

XS
SM
MD
LG