Linkuri accesibilitate

Alegeri în Italia. Exit-poll: Extrema dreaptă se pregătește să câștige alegerile. Partidul Giorgiei Meloni a obținut 26% din voturi


Giorgia Meloni este susținută de Matteo Salvini, fost vicepremier, și Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia.
Giorgia Meloni este susținută de Matteo Salvini, fost vicepremier, și Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia.

Partidul condus de Giorgia Meloni a luat cele mai multe voturi, arată exit-pollurile: 26% din voturile exprimate, potrivit ziarului La Stampa. Italienii și-au ales duminică un nou Parlament, iar câștigători sunt reprezentanții partidelor de dreapta și extremă dreaptă.

Partidul lui Matteo Salvini a obținut 9 %, iar partidul lui Silvio Berlusconi a luat peste 8%.

Potrivit exit-pollurilor, Giorgia Meloni a câștigat alegerile din Italia și este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al țării.

Un exit-poll realizat pentru televiziunea de stat RAI arată că grupul format din partidele conservatoare (ai căror președinți sunt Meloni, Salvini și Berlusconi) a obținut între 41% și 45% din voturile alegătorilor, suficient pentru a garanta controlul în ambele camere ale parlamentului, scrie BBC.

Conform estimărilor, dreapta ar urma să aibă între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor şi între 111 şi 131 de locuri în Senat.

Alianţa de stânga a obţinut 25-29 la sută, ceea ce înseamnă că dreapta va avea majoritate în Camera Deputaţilor şi în Senat.

Legea electorală a Italiei favorizează grupurile care reușesc să creeze pacte înainte de scrutin, oferindu-le un număr exagerat de locuri în comparație cu numărul lor de voturi, arată Reuters.

Rezultatele complete ale alegerilor din Italia sunt așteptate luni la prima oră.

Dacă va fi confirmat oficial, rezultatul de duminică arată o creștere remarcabilă pentru Giorgia Meloni, al cărui partid a câștigat doar 4% din voturi la ultimele alegeri naționale din 2018. De această dată, exit-pollurile o dau câștigătoare cu 22,5-26,5% din voturi.

Giorgia Meloni, președinta Partidului Frații Italiei, ar deveni prima femeie prim-ministru a țării, iar unul dintre aliații ei - Silvio Berlusconi - s-ar putea întoarce în politică.

Prezența la vot este mult mai mică decât la precendentele alegeri, numai 64,7% dintre cei eligibili se prezentaseră la urne până la închiderea sondajelor, după cum a declarat Ministerul de Interne al Italiei. Cea mai scăzută prezență la vot a fost în regiunile sudice, inclusiv în Sicilia.

Giorgia Meloni poate forma cel mai de dreapta guvern de la Al Doilea Război Mondial

Scrutinul are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la desemnarea primei femei prim-ministru, Giorgia Meloni, relatează Reuters.

Un locuitor din Roma a declarat pentru Reuters că speră ca dreapta să câştige alegerile.

„Stânga, din câte am auzit, nu are un program serios iar partidele sunt singure, în timp ce dreapta măcar are o coaliţie", a declarat alegătorul pe nume Paolo.

Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), creditată că a instituit un venit minim pentru cei mai săraci, şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), bine reprezentate local, ar putea rezerva surprize, în special în sudul ţării, comentează France Presse.

„Eu am votat pentru PD. Am votat mereu pentru dreapta, dar mi-e teamă de dna Meloni, este dreapta intoleranţei", a declarat, la Bologna, Benedetta Tinti, de 28 de ani, angajată într-o companie metalurgică.

Guvernul care va fi instituit va trebui să gestioneze creşterea spectaculoasă a preţurilor, în condiţiile în care Italia are o datorie de 150% din PIB, cea mai ridicată din zona euro după Grecia.

În acest context, Planul european de redresare post-pandemie, al cărui principal beneficiar este de departe Italia, va fi indispensabil pentru menţinerea peninsulei pe linia de plutire.

Duminică, urnele s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT). La ora locală 12.00, prezenţa la vot era de 19%, în scădere faţă de alegerile din 2018, la care s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă de după Al Doilea Război Mondial, cu o participare generală de 73%, potrivit Ministerului de Interne de la Roma.

Circa 51,5 milioane de persoane au fost eligibile să voteze în alegerile parlamentare, urnele închizându-se la ora locală 23.00.

Sondajele de opinie dinaintea votului de duminică arată că alianţa de dreapta condusă de Giorgia Meloni şi formaţiunea sa naţionalistă Fraţii Italiei ar fi favoriții electoratului și ar putea să obţină majoritate absolută în parlament.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG