Linkuri accesibilitate

Alegeri în Italia. Ascensiunea populismului și îngrijorarea UE


Liderii celor trei formațiuni ale coaliției de centru-deapta care ar putea conduce Italia după alegerile de duminică: Matteo Salvini, Giorgia Meloni și Silvio Berlusconi.
Liderii celor trei formațiuni ale coaliției de centru-deapta care ar putea conduce Italia după alegerile de duminică: Matteo Salvini, Giorgia Meloni și Silvio Berlusconi.

În Italia au loc duminică alegeri parlamentare anticipate, care ar putea marca ascensiunea puternică a extremei drepte, prin formațiunea „Frații Italiei”, partid cu origini neo-fasciste, condus de Giorgia Meloni, posibil viitor premier.

Din coaliția de centru-dreapta, favorită în alegeri, fac parte, pe lângă Frații Italiei, partidul Liga Nordului al lui Matteo Salvini (puternic promotor al politicilor anti-imigrație și un apropiat al lui Vladimir Putin) și Forza Italia a fostului premier populist Silvio Berlusconi.

Coaliția de centru-stânga e dominată de Partidul Democrat condus de fostul premier (2013 – 2014) Enrico Letta. Din ea fac parte, potrivit Euronews mai multe formațiuni cu viziuni progresiste, în linia celor promovate de Partidul Democrat. Acesta este pro-european, se opune războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și susține drepturilor minorităților sexuale.

Potrivit sondajelor de opinie de vineri (ultima zi a campaniei electorale) cele mai multe voturi ar merge către formațiunea Giorgiei Meloni. Sondajul Politico dădea acesteia 25% din opțiunile de vot, iar coaliției conduse de ea 45%, peste procentul necesar formării unei majorități care ar da premierul.

Perspectiva ascensiunii dreptei în Italia, condusă de un politician naționalist precum Giorgiei Meloni, provoacă de ceva vreme neliniște la Bruxelles și în unele cancelarii europene cu privire la înclinarea balanței politice în Europa, notează Reuters.

Războiul din Ucraina și criza prețurilor la energie ridică enorm miza unității europene. Și, deși Meloni a încercat să se distanțeze de trecutul său de extremă dreapta, ea va conduce o coaliție din care face parte partidul lui Salvini și cel al lui Berlusconi, politician populist cu un trecut marcat de scandaluri, care spune că Rusia „a fost împinsă” să declanșeze războiul din Ucraina. Și care a explicat, joi, că Rusia voia doar să schimbe liderii de la Kiev cu unii „decenți”, potrivit Politico.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia că „vor exista consecințe” dacă se îndepărtează de valorile democratice.

„Dacă un guvern democratic vrea să lucreze cu noi, o vom face. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, avem instrumente”, a spus ea, după ce invocase mecanismele folosite împotriva Ungariei și Poloniei într-o dezbatere la Universitatea Princeton din Statele Unite. (CE a propus duminica trecută suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea alocată Ungariei).

Matteo Salvini a răspuns pe Twitter, spunând că remarca e de o „aroganță rușinoasă”.

Chiar dacă Giorgia Meloni s-a poziționat de partea Uniunii Europene în chestiunea Ucrainei, există numeroase teme în care e de așteptat să existe controverse dacă ea va fi reprezentanta Italiei (țară fondatoare a Comunității care a dus la crearea Uniunii Europene) la reuniunile de la Bruxelles.

„În trecut a caracterizat euro drept «moneda greșită», i-a susținut pe Viktor Orbán, Marine Le Pen și democrațiile iliberale din Estul Europei. A atacat «birocrații de la Bruxelles» și «emisarii» lui George Soros, teme favorite ale naționaliștilor de dreapta și conspiraționiștilor”, nota The New York Times.

Faptul că majoritatea italienilor susțin apartenența la UE, nu înseamnă că o Italie condusă de un politician care a spus în tinerețe că liderul fascist Benito Mussolini a fost un „bun politician” nu provoacă îngrijorare la Bruxelles.

În plus, luările ei de poziție împotriva imigrației și a minorităților sexuale sunt mai mult decât clare. „Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT, da identității sexuale, nu ideologiei de gen, nu violenței islamice, da granițelor sigure, nu migrației masive”, spunea Meloni în iunie, într-un discurs rostit în Spania.

„În adolescență s-a alăturat mișcării neo-fasciste italiene, formate după Războiul Mondial de susținătorii fostului dictator Benito Mussolini. În cartea ei din 2021 «Eu sunt Giorgia», spune că nu e fascistă, dar se identifică cu urmașii lui Mussolini”, notează BBC.

Coaliția de dreapta ar putea obține duminică 45% din voturi, ceea ce o va face pe Giorgia Meloni premier al Italiei. Imagine din 2018, când partidul Frații Italiei a obținut doar 4% față de 25% când se estimează că ar putea obține acum.
Coaliția de dreapta ar putea obține duminică 45% din voturi, ceea ce o va face pe Giorgia Meloni premier al Italiei. Imagine din 2018, când partidul Frații Italiei a obținut doar 4% față de 25% când se estimează că ar putea obține acum.

Un guvern Meloni ar fi guvernul italian care înclină cel mai mult către dreapta după cel de-al Doilea Război Mondial, notează Reuters, care spune că rezultatul de duminică va depinde și de felul în care variază voturile pentru ceilalți membri ai coaliției.

În plus, estimările Euronews arată că circa 41% dintre alegători nu ar intenționa să se prezinte la vot, ceea ce adaugă la incertitudinile cu privire la rezultat. Atât de important ar fi absenteismul, încât Silvio Berlusconi (care are 85 de ani) și-a făcut cont pe Tik Tok, în încercarea de a ajunge la electoratul tânăr.

Alianța politică câștigătoare va avea nevoie de majoritate în ambele camere ale Parlamentului. Sistemul electoral italian combină votul uninominal cu cel pe liste de partid, notează BBC.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG