Linkuri accesibilitate

Al doilea mandat de președinte al lui Donald Trump vine cu multe premiere


Donald Trump a revendicat victoria la mai puțin de două ore de la închiderea ultimelor secții de vot, cele din Alaska.
Donald Trump a revendicat victoria la mai puțin de două ore de la închiderea ultimelor secții de vot, cele din Alaska.

În 2016 și acum din nou în 2024, Donald Trump a obținut victorii uimitoare și a devenit președinte al Statelor Unite.

Donald Trump a intrat în campania pentru alegerile din 5 noiembrie decis să se răzbune pentru eșecul din noiembrie 2020 și să recâștige Casa Albă.

A depășit, printre multe altele, tensiunile din interiorul Partidului Republican, problemele juridice generate de primul său mandat (2017-2021) și o tentativă de asasinat.

Trump a anihilat, de asemenea, valul de entuziasm cu care a intrat în campanie Kamala Harris, după retragerea lui Joe Biden.

În vârstă de 78 de ani, Trump este cel mai în vârstă candidat care a câștigat vreodată alegerile prezidențiale din SUA, devansându-l pe Biden, care avea 77 de ani acum patru ani, când l-a învins pe Trump.

După ce a fost învestit cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, acum, la ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie 2025, Trump va deveni cel de-al 47-lea lider american.

Un singur alt președinte american a avut două mandate neconsecutive: Grover Cleveland, al 22-lea și al 24-lea, în urmă cu mai bine de 130 de ani.

Premiere care îl privesc pe Trump sunt și negative - este primul președinte care a fost pus sub acuzare de două ori de Congres și este, de asemenea, primul președinte care a fost condamnat penal.

La începutul celui de-al doilea mandat, Donald Trump are deschise în continuare două dosare penale - legate de presupuse încercări de a deturna transferul pașnic de putere către Biden și de a interveni în alegerile din 2020 din statul Georgia.

O a treia punere sub acuzare, cu privire la presupusa păstrare și stocare ilegală a unor documente clasificate, a fost respinsă în iulie.

Campania lui Trump s-a bazat însă pe succesul și experiența de până acum și pe sprijinul de nezdruncinat al multora dintre suporterii săi.

Mulți dintre adepții săi fideli au îmbrățișat fără ezitare și în ciuda lipsei dovezilor refuzul lui Trump de a recunoaște pierderea electorală în fața lui Joe Biden.

Aceștia cred cu convingere retorica sa înflăcărată împotriva rivalilor politici și sugestiile că problemele sale juridice ar fi fost rezultatul unei „vânători de vrăjitoare” împotriva lui.

Trump s-a clasat frecvent în fruntea sondajelor în care alegătorii au fost întrebați care candidat este cel mai de încredere pentru a gestiona subiectul delicat al imigrației, precum și costurile ridicate ale locuințelor și alimentelor.

În timpul campaniei electorale, Trump s-a prezentat drept candidatul cel mai potrivit pentru a rezolva problema unei Americi despre care a afirmat că este invadată de imigranți ilegali, care stagnează pe plan intern, se clatină pe plan extern și că este condusă din umbră de un „stat paralel” format de funcționari guvernamentali și birocrați.

În timpul campaniei din 2016, el a cucerit alegătorii cu promisiunile de a „face America măreață din nou” (Make America Great Again – MAGA), de a încheia acorduri comerciale mai bune și de a spori finanțarea armatei americane, ca parte a unui efort de a restabili respectul pentru Statele Unite în întreaga lume.

De asemenea, a profitat de statutul său de celebritate ca mogul imobiliar din New York.

Cu un nume de familie care se regăsește pe clădiri de lux din întreaga lume și cu publicul de televiziune îndrăgostit de sloganul său „You're fired” („ești concediat”) din reality show-ul său, „The Apprentice”, Trump a fost văzut de mulți ca un om capabil să „curețe mlaștina” - o referire la presupusa corupție a clasei politice și a administrației SUA.

După opt ani, în 2024, Trump nu a mai fost considerat un outsider politic, ci un fost președinte care a făcut față unor situații extrem de dificile și s-ar fi dovedit a fi un lider dur pe scena mondială.

În cele șapte state care au determinat în cele din urmă rezultatul alegerilor, Trump a fost considerat de o majoritate covârșitoare a alegătorilor drept cel mai potrivit pentru a conduce națiunea în contextul războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

În timpul primului său mandat, Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear pe care Iranul îl avea cu puterile mondiale și a inițiat un război comercial cu rivalul economic China.

Donald Trump și președintele Chinei, Xi Jinping, pe 9 noiembrie 2017.
Donald Trump și președintele Chinei, Xi Jinping, pe 9 noiembrie 2017.

De asemenea, Trump a retras Statele Unite din acorduri globale care, în opinia sa, nu ar fi fost avantajoase pentru Washington și a exercitat presiuni asupra aliaților din NATO pentru a crește finanțarea apărării, ceea ce majoritatea acestora au făcut.

Într-una dintre cele mai controversate decizii ale sale, administrația Trump a încheiat un acord cu talibanii, care a stabilit condițiile pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, în 2021.

Acordul a fost considerat de către adversarii lui Trump ca pregătind terenul pentru preluarea puterii de către talibani, dar Trump i-a acuzat pe Biden și pe Harris că au gestionat greșit situația.

În timpul primului său mandat, Trump a încercat să remodeleze relațiile Washingtonului cu Rusia - favorizând îmbunătățirea relațiilor cu președintele Vladimir Putin și introducând în același timp o serie de sancțiuni punitive împotriva Moscovei.

Trump a declarat că relația sa cu Putin va contribui la încetarea războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG