Din cauza pandemiei, pentru aceste alegeri, autoritățile au luat măsuri speciale pentru ca procesul electoral să se desfășoare în siguranță.
Purtarea măștii de protecție este obligatorie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
- accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.
- alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile. 15. în vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura;
- alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală și va poziționa actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă astfel încât atingerea acesteia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară;
- se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”;
- pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu mențiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea și la indicația acestora;
- după exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate
CITIȚI MAI MULTE DESPRE REGULILE LA VOT AICI
În mai puțin de o jumătate de oră, peste 100.000 de români au votat la alegerile locale, reprezentând 0,6% din totalul alegătorilor înscriși pe liste.
În mediul rural au votat peste 53.000 de votanți, iar în mediul urban, peste 52.000.
Măsurile de distanțare socială impuse de autorități pentru a preveni răspândirea noului coronavirus au dus la crearea de cozi, mai ales că în secția de votare nu au voie mai mult de 5 alegători simultan.
Până la această oră, la alegerile locale au votat peste 280.000 de persoane, reprezentând 1,6% din totalul electoratului.
Nici nu au trecut bine primele ore de la deschiderea urnelor, căci la secțiile de votare au fost semnalate și primele incidente.
În fața secțiilor de vot 57,58 și 59 din Mihăilești, județul Giurgiu, la prima oră a dimineții se aflau zeci de fluturași cu îndemnul de vota cu Mihai Dobre, actual primar și candidat din partea PNL la primărie.
Reporterul Europa Liberă de la fața locului relatează că votul a fost oprit și că doi angajați de la salubritate care au început să strângă pliantele.
Dobre a fost primar PSD, dar acum candidează pentru PNL.
Pe numele său există o decizie din 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care i se interzice să ocupe o funcție publică timp de trei ani după ce i se termină actualul mandat de primar.
Reporterul Europei Libere relatează că votarea merge foarte greu si secțiile sunt deja aglomerate. Dupa cum se vede, distanța socială nu e respectată de alegători și un vot durează în medie mai mult de 7-8 minute, în condițiile în care în secție nu au voie să intre decât 5 persoane simultan.
UPDATE ORA 10: La Mihăilești au sosit și echipajele de poliție, întrucât candidatul PSD a sesizat organele de ordine cu privire la prezența mai multor indivizi în fața secției de votare. Conform acestuia, oamenii sunt apropiații actualului primar PNL și încearcă să influențeze decizia alegătorilor.
Facebook Forum