Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2020. Urmăriți finala în direct la Europa Liberă

La primele alegeri pe care România le organizează în pandemie, partidele politice își măsoară forțele nu doar pentru gestionarea banilor comunităților locale în următorii 4 ani, ci și pentru alegerile parlamentare, programate să aibă loc în decembrie.

Programate inițial pentru luna iunie, alegerile locale au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, pe 27 septembrie, peste 18,2 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii consiliilor judeţene.

06:09 27.9.2020

Alegerile de duminică ne arată radiografia momentului pentru popularitatea partidelor, stabilesc cine va cheltui mare parte dintre cele 80 de miliarde de euro acordate în următorii ani de Uniunea Europeană, vor expune momentul în care apar explicații pentru decalajul imens între regiuni, dintre orașe și sate.

CITIȚI ȘI

Ce e de urmărit la alegerile locale, pe lângă finala Firea-Dan

Miza alegerii președinților de Consiliu Județean: fondurile UE

06:33 27.9.2020

De ce aceste alegeri pot fi considerate mai importante chiar decât cele prezidențiale sau parlamentare?

5 lucruri despre miza alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

07:00 27.9.2020

La ora 7 s-au deschis cele aproape 19.000 de secții de votare, dintre care circa 1.200, în București. Procesul electoral va dura până la ora 21.

În total, s-au înscris în cursa electorală peste 256.000 de candidați pentru toate cele patru tipuri de funcții: primar, consilier local, consilier județean, președinte de consiliu județean.

Spre deosebire de alte tipuri de alegeri, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul în care alegătorul își are domiciliul sau reședința și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, cetățenii trebuie să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.

Alegătorii pot identifica secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, accesând site-ul Registrului Electoral și introducând datele personale.

07:08 27.9.2020

Primul oficial care ajunge la secția de votare este Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei și candidat din partea PSD.

„Am votat dis de dimineață și mă bucur ca am ajuns iar să fiu primul votat, am votat cu gândul la toți copii, tinerii, adulții și bunicii din București", a spus candidata PSD la alegerile locale.

Bucureștiul orașul unde este concentrat nu doar PIB-ul cel mai mare/cap de locuitor, dar se află și 10% dintre votanții acestei țări și are una dintre cele mai strânse lupte la nivel local: cea dintre actualul edil, Gabriela Firea, și Nicușor Dan, candidat independent susținut de PNL și USR PLUS.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG