Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2020. Urmăriți finala în direct la Europa Liberă

La primele alegeri pe care România le organizează în pandemie, partidele politice își măsoară forțele nu doar pentru gestionarea banilor comunităților locale în următorii 4 ani, ci și pentru alegerile parlamentare, programate să aibă loc în decembrie.

Programate inițial pentru luna iunie, alegerile locale au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, pe 27 septembrie, peste 18,2 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii consiliilor judeţene.

13:49 27.9.2020

La Galați, autoritățile locale au amenajat patru secții de votare, în care ar trebui să voteze peste 8.500 de persoane din Republica Moldova cu dublă cetăţenie şi care au fost luate în spaţiu de un bărbat care deţine două proprietăţi, relatează Agerpres.

Potrivit reprezentanților locali de la Evidența Populației, gălăţeanul respectiv deţine două proprietăţi, o casă, unde au viză de flotant peste 3.500 de persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, şi un apartament la bloc, unde figurează alţi aproximativ 5.000 de moldoveni.

13:56 27.9.2020

Reprezentanții PSD și PNL și-au făcut reciproc mai multe sesizări chiar în ziua votului pentru alegerile locale.

PSD a depus o plângere penală împotriva lui Ludovic Orban și a consilierului său Virgil Guran, pentru acuzații de continuarea campanie electorale după termen, și o sesizare la poliție împotriva lui Nicușor Dan, pentru că ar fi făcut propagandă electorală și ar fi vrut să influențeze alegătorii prin declarații sale de la secția de votare.

În schimb, PNL a sesizat CNA privind reclamele Primăriei ce sunt difuzate pe televiziuni și au acuzat tentative de fraudă la votul din Sectorul 5.

CITIȚI MAI MULTE AICI

PSD, plângere penală împotriva lui Ludovic Orban. PNL sesizează CNA pe reclamele PMB

14:03 27.9.2020

În cele șapte ore scurse de la începutul procesului de votare, peste 4,3 milioane de persoane și-au exprimat opțiunile electorale.

Prezența la vot, la ora 14, ajunge la 23,71%, în continuare fiind sub cifrele înregistrate, la aceeași oră în 2016: 24,97%.

În continuare, prezența în mediul rural este mai mare cu circa 200.000 de persoane decât în mediul urban.

În rândul județelor fruntașe la prezența la vot sunt în continuare județele considerate fiefuri ale PSD: Olt, Teleorman și Giurgiu, care au depăsși fiecare câte 30%.

Bucureștiul rămâne pe ultimul loc la nivel național, deși este municipiul care concentrează o zecime din totalul populației cu drept de vot. La ora 14, doar puțin peste 330.000 de alegători și-au exprimat opțiunile electorale, adică 18,41%.

La multe dintre secțiile de votare, alegătorii stau la coadă pentru a putea vota. Pentru aceste alegeri, autoritățile au luat măsuri speciale pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Cu toate acestea, prezența este un factor important, căci rata mică de participare la un scrutin electoral într-un singur tur (începând din 2012, primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin) face ca unii primari să fie aleși chiar cu mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă, așa cum a fost cazul în 2016.

5 lucruri despre cum mergi la vot în pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

14:42 27.9.2020

Nicușor Dan speră la un final fericit în această seara, cu condiția ca ritmul de vot să se mențină la fel ca până acum.

„Toate informațiile de până acum converg către ideea că o să avem în seara aceasta un final fericit dacă ritmul de vot se păstrează așa cum este acum”, a afirmat candidatul independent susținut de PNL și USR-PLUS, într-o declarație de presă.

El a precizat că este foarte optimist și i-a îndemnat pe cetățeni să iasă la vot.

Bucureștiul este sub media națională la prezența la vot, cu 18,41% la ora 14. Cu toate acestea, prezența este mai ridicată față de cea de la alegerile din 2016.

Prezența este un factor important, căci rata mică de participare la un scrutin electoral într-un singur tur (începând din 2012, primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin) face ca unii primari să fie aleși chiar cu mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă, așa cum a fost cazul în 2016.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG