Linkuri accesibilitate

PSD, plângere penală împotriva lui Ludovic Orban. PNL sesizează CNA pe reclamele PMB


România, Ludovic Orban este acuzat de PSD că a continuat sâmbătă campania electorală deși legea îi interzicea
România, Ludovic Orban este acuzat de PSD că a continuat sâmbătă campania electorală deși legea îi interzicea

Reprezentanții PSD și PNL și-au făcut reciproc mai multe sesizări chiar în ziua votului pentru alegerile locale. PSD a depus o plângere penală împotriva lui Ludovic Orban și a consilierului său Virgil Guran, pentru acuzații de continuarea campanie electorale după termen, și o sesizare la poliție împotriva lui Nicușor Dan, pentru că ar fi făcut propagandă electorală și ar fi vrut să influențeze alegătorii prin declarații sale de la secția de votare. În schimb, PNL a sesizat CNA privind reclamele Primăriei ce sunt difuzate pe televiziuni și au acuzat tentative de fraudă la votul din Sectorul 5.

„Este revoltător modul în care premierul Ludovic Orban și miniștrii PNL se cred deasupra legii, se cred stăpânii României. În plină stare de urgență au impus reguli tuturor românilor, dar ei sunt primii care le-au încălcat. PSD a depus plângere penală atât împotriva premierului Ludovic Orban, cât și a consilierului de stat Virgil Guran pentru continuarea campaniei electorale și ieri (sâmbătă - n.r.), la Dâmbovița, deși legea interzice clar acest lucru”, anunță prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Social-democrații acuză și implicarea ministrului de Internet, Marcel Vela, în organizarea alegerilor, deși este suspendat din această postură pentru că este candidat în Caraș-Severin.

„Deși este candidat, nu s-a sfiit ieri să țină conferința de presă la sediul MAI. Vela e candidat. El este suspendat din comisia de organizare a alegerilor. Cu toate acestea, a ținut o conferință de presă”, afirmă Grindeanu.

Desfășurarea în timp real a alegerilor locale, pe live-blog-ul Europa Liberă

Sesizare la Biroul Electoral pentru postări pe Facebook

O sesizare a fost înaintată de către PSD și către Biroul Electoral în care se reclamă că, în mediul on-line, mai exact pe pagina de Facebook a partidului, sunt diseminate materiale de propagandă electorală asumate de către PNL după încheierea termenului pentru campania electorală, care au rolul de a influența alegătorii.

PSD cere obligarea PNL de a eliminat din mediul online toate materialele care sunt catalogate drept propagandă electorală și sesizarea poliției prin sancționarea contravenientului.

Plângere la poliție pe numele lui Nicușor Dan

O altă sesizare a fost făcute de PSD la poliție și îl vizează pe Nicușor Dan, candidatul independent susținut de PNL și USR-PLUS. În sesizare sunt vizate declarațiile lui Nicușor Dan de la ieșirea de la vot, pe care PSD le denunță pentru „continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale" și „sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul" secției.

Aștept de mult votul ăsta și vă spun că am votat cu sete. Am votat ca să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiță de interese, de neamuri, de prieteni, de cumetri, de nași și de fini, care au ținut în subdezvoltare orașul ăsta și de asta nu au fost în stare să rezolve măcar apa calda, nu mai vorbesc de trafic și poluare", e una din declarațiile lui Nicușor Dan care a tras nemulțumirea PSD.

„Acest mesaj de propagandă electorală ilicit, pe lângă faptul că este difuzat în ziua alegerilor, după încheierea campaniei electorale este și defăimător la adresa candidatului PSD prin folosirea unor cuvinte/sintagme precum „caracatiță de interese, neamuri, cumetri, nași, fini, prieteni, minciună,„incompetență”, „corupție”, „superficialitate fudulă”, încălcând astfel în mod flagrant legislația electorală", se arată în sesizarea PSD.

PNL cere oprirea reclamelor Primăriei Capitalei

PNL București a făcut, la rândul ei, o solicitare prin care cere Consiliului Național al Audiovizualului oprirea difuzării pe televiziuni a reclamelor la companiile municipale, care ar avantaja actualul primar general.

Cer Consiliului Național al Audiovizualului să țină cont de faptul că Biroul Electoral de Circumscripție a spus foarte clar că aceste reclame nu pot fi difuzate întrucât ele induc electoratului un mesaj părtinitor cu privire la realizările unui candidat. Trebuie oprite de îndată aceste aceste clipuri difuzate pe televiziuni, astfel încât bucureștenii să poată avea parte de o zi liniștită, să nu fie influențați cu nimic”, spune Violeta Alexandru.

Ea a criticat difuzarea pe posturile de televiziune reclame cu două dintre companiile municipale, aflate în subordinea Primăriei Generale a Capitalei.

Europa Liberă a scris că, deși publicitatea electorală este interzisă în timpul campaniei, există o portiță de scăpare pentru candidații aflați în funcție. Nimic nu împiedică primăriile sau instituțiile din subordine să își promoveze realizările. Este o rețetă de care Gabriela Firea și alți candidați profită din plin, la televizor.

În plus, Biroul Electoral al Circumscripției Electorale a Municipiului București (BEM) a admis vineri plângerea depusă de Alianța USR PLUS împotriva Gabrielei Firea, a Primăriei Capitalei și a PSD pentru încălcarea regulilor de desfășurare a campaniei electorale.

Tentativă de fraudare a votului la Sector 5?

Liderul PNL București mai acuză votul pe strategia „Suveică”, mai ales în Sectorul 5 al Capitalei. Conform unui comunicat de presă, reprezentanții PNL din secțiile de votare din Sectorul 5 au descoperit în trei rânduri reprezentanți ai PSD și ALDE care distribuiau, în secție mai multe buletine de vot pentru Primar General și Primar de Sector, către anumiți votanți, anume aleși de ei.

Cu toate acestea, în raportul Ministerului de Interne de la ora 12 s-a transmis că polițiștii au fost sesizați că într-o secție de votare din Sectorul 5 se distribuiau mai multe buletine de vot către anumiți votanți, dar aspectele nu s-au confirmat.

XS
SM
MD
LG