Cu 10 zile până la alegerile din Republica Moldova, Facebook a închis aproape 200 de conturi și pagini adresate publicului moldovean și gestionate de troli, adică persoane care-și ascundeau consecvent identitatea reală. După scandalul amestecului rus în alegerile prezidențiale americane în care s-a făcut uz din plin de rețelele sociale, Facebook urmărește cu mai multă atenție ce și mai ales cine postează, anunțând periodic că a închis diverse grupuri de conturi folosite în diferite părți ale lumii. Ce se cunoaște despre conturile și paginile moldovene?
Pagini ca „MoldovanDream”, „Times New Moldovan” sau clona proiectului „StopFals” care deconspiră știrile false din media – sunt doar câteva dintre conturile pe care Facebook le-a eliminat. În total, anunță un comunicat al rețelei de socializare, semnat de șeful departamentului de securitate cibernetică, Nathaniel Gleicher, au fost șterse 168 de conturi, 28 de pagini și opt profiluri pe Instagram.
Administratorii acestora, în mare parte, distribuiau știri pe cele mai sensibile subiecte politice sau locale, discutau despre educația în limbile rusă și engleză sau promovau unirea cu România.
Facebook oferă și câteva detalii tehnice: cel puțin una dintre paginile eliminate avea peste 54 de mii de abonați, iar în ce privește cheltuielile financiare, rețeaua de socializare precizează că s-au plătit aproape 20 de mii de dolari pentru promovarea paginilor pe Facebook și Instagram, iar plățile s-au efectuat în dolari americani, euro și lei românești.
Într-o reacție la referirea din comunicatul companiei Facebook că în spatele unor conturi eliminate se aflau angajați ai executivului de la Chișinău, Guvernul moldovean a spus că „din bugetul de stat sunt plătiți peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi”.
„Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul FakeNews și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”, se mai arată în poziția Executivului moldovean, cu mențiunea că va solicita informații suplimentare de la compania Facebook.
La începutul acestei săptămâni, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, preciza că instituția a încheiat o înțelegere cu rețeaua de socializare pentru a combate falsurile din presă legate de campania pentru parlamentare.
„Facebook va informa din surse veridice și va tiraja informațiile de pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale și sigur că noi suntem în înțelegere și în comunicare cu ei pe partea de control și de contracarare dacă vor apărea noutăți false, dar modalitățile de contracarare chiar nu le voi spune acum pentru că altfel vor fi identificate cum să apară altele, de aceea, ține de partea de comunicare a noastră cu această rețea de socializare.”
Decizia Facebook de a șterge pagini și conturi cu activitate dubioasă a provocat un schimb de replici între reprezentanții Partidului Democrat și Blocului ACUM.
Lidera PAS, Maia Sandu, insistă că PD ar trebui exclus din cursa electorală pe motiv că „pentru activitatea trollilor și paginilor false care denigrau opoziția și ridicau în slăvi guvernarea (…) au fost cheltuiți circa 20 000 de dolari, bani nedeclarați la CEC”. În replică, vicepreședintele organizaţiei de tineret a PD, Ion Harghel, care administra pagina „Într-un pas bun”, închisă și ea de Facebook în cadrul operațiunii de blocaj, s-a arătat nemulțumit că rețeaua de socializare a eliminat pagini și profiluri „incomode pentru Maia Sandu și Andrei Năstase”.