Linkuri accesibilitate

Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.
Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.

Alegeri parlamentare - procesele verbale, 100% numărate | Șapte partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT

Cine vor fi următorii 136 de senatori și 329 de deputați ai României? Europa Liberă continuă astăzi analiza alegerilor parlamentare. Găsiți pe site-ul nostru știri, reportaje, analize, grafice, dezbateri video și multe altele. 

Informațiile momentului, pe scurt:

14:52 1.12.2024

Italia - cei mai mulți alegători în diaspora până la ora 14:00

În diaspora, până la prânz, la ora 14:00, votaseră peste 360.000 de persoane. Cele mai multe dintre ele erau în Italia - peste 65.000. Pe locul doi la prezență la vot este Marea Britanie, cu mai mult de 54.000 de votanți, urmată de Germania.

14:58 1.12.2024

Rezultatele la alegerile prezidențiale, raportate către BEC începând cu ora 22:00

Reprezentanții birourilor electorale județene, de sector sau din străinătate au dispoziție să comunice rezultatul renumărării începând cu ora 22:00, pe 1 decembrie, și nu mai devreme, chiar dacă au finalizat procesul.

Asta deoarece în paralel se desfășoară alegerile parlamentare.

Reprezentanții Biroului Electoral Central au declarat pentru Europa Liberă că, în cazurile în care s-a terminat renumărarea, președinții de birouri electorale trebuie să închidă calculatorul și documentele cu datele centralizate într-un seif sigilat și să nu transmită informațiile către BEC decât după ora 22:00 a zilei de 1 decembrie.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că toate buletinele de vot înregistrate din secțiile de votare din străinătate expediate către Biroul electoral nr. 48, dedicat secţiilor de votare organizate în afara țării.

MAE precizează, citat de News.ro, că la acest birou electoral se vor afla luni peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.

15:05 1.12.2024

33% - prezența la vot la ora 15:00

Până la ora 15:00 au votat 6.004.082 din totalul de 18.008.555 de persoane înscrise la vot, adică un procent de 33,34%.

Pe liste permanente au votat 5.142.219 persoane, iar pe liste suplimentare – 786.818. Cu urna mobilă au votat 70.702 persoane, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cei mai mulți alegători, peste 3,5 milioane, sunt din orașe.

În ceea ce privește vârsta alegătorilor, cei mai mulți au între 45 și 64 de ani, urmați de cei de peste 65 de ani.

15:47 1.12.2024

Cinci secții de votare cu prezență peste 150%

În cinci secții de votare - din județele Mehedinți, Hunedoara, Sălaj și Cluj - prezența la vot depășește 150%.

Și săptămâna trecută, la turul I al alegerilor prezidențiale, prezența a depășit cu mult 100% în toate aceste secții de vot - în afară de alegătorii de pe listele permanente, au votat persoane înscrise pe liste suplimentare.

Campioană este, ca și la ora 12:00, secția de votare de la Vlădica, comuna Dumbrava, județul Mehedinți.

Explicația BEJ Mehedinți

„O posibilă explicație a procentelor mari înregistrate în Vlădica și Fântânile Negre este legată de numărul mic de alegători din listele permanente, motiv pentru care cei înscriși pe listele suplimentare pot modifica spectaculos procentajul prezenței, fără a fi, în realitate, și mulți votanți. Nu avem nici competența, nici resursa umană pentru a ne deplasa la fața locului și a face verificări”, a declarat Cosmin Sima, președintele BEJ Mehedinți, pentru Europa Liberă.

„În cazul satului Vlădica, unde prezența era de 221%, erau, până la ora 16:00, 47 de alegători pe listele permanente și 74 pe cele suplimentare, iar în cazul satului Fântânile Negre (160%) erau 134 de persoane pe listele permanente și 161 pe cele suplimentare”, a completat Cosmin Sima.

Explicația BEJ Sălaj pentru prezența de 150% într-o localitate

Președintele Biroului Electoral Sălaj, Claudia Tomșa, spune pentru Europa Liberă că, la nivel județean, prezența „nu apare așa”, făcând referire la prezența de cel puțin 150% din localitatea Miluani.

În această localitate sunt înscriși 14 oameni pe listă, însă doar 4 dintre ei au votat până la această oră. 17 au votat însă pe liste suplimentare.

„Probabil că e vorba doar de anumite secții mai mici, unde s-a votat pe listele suplimentare. Am avut niște semnalări de la secțiile de votare care sunt la limită de județ între Cluj și Sălaj. Avem foarte mulți studenți sau persoane care care au domiciliu în județul nostru dar sunt la muncă la Cluj și atunci ei vin până la prima secție de votare la limită de județ și acolo votează pe suplimentare”, spune Claudia Tomșa.

„Am redistribuit buletine suplimentare la secția 111 de la Sâncraiu Almașului, care e limita de județ cu Clujul. În rest nu am mai avut nici atenționări că nu mai sunt buletine sau că e aglomerația foarte mare în alte părți. Aceasta este explicația: e vorba de aceste secții care sunt chiar la limita județului cu Clujul”, adaugă șefa BEJ Sălaj.

Explicația BEJ Hunedoara

„Noi am trimis buletine acolo unde ni s-au solicitat, adică am avut solicitări -faceți transferul între secții - 20, 30, 50 de buletine - dar fără justificare de ce. Ne e greu să identificăm ce categorii de votanți vin. Noi la nivelul biroului dăm decizii la solicitarea secțiilor care au nevoie de buletine de vot, analizăm solicitarea și hotărâm dacă facem redistribuirea buletinelor de vot. În temeiul legii, am avut solicitări, dar nu pot să vă zic în acest moment câte și cum”, a spus Solomon Bianca Maria, locțiitor BEJ Hunedoara, pentru Europa Liberă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG