Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare în Azerbaidjan, sub semnul neregulilor


În imagine, cetățeni din Aserbaidjan, la urne, la alegerile parlamentare de duminică 1 septembrie.
În imagine, cetățeni din Aserbaidjan, la urne, la alegerile parlamentare de duminică 1 septembrie.

Duminică au avut loc alegeri parlamentare în Azerbaidjan, primele de când autoritățile au recuperat controlul deplin asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, fiind raportate însă nereguli la secțiile de votare.

Asta în cadrul unui procesului electoral extrem de controlat, scrie Serviciul azer al Europei Libere.

Votul le-a oferit celor peste 6 milioane de alegători din Azerbaidjan alternative limitate pentru loialiștii președintelui Ilham Aliyev, care a obținut cu ușurință un al cincilea mandat construit de decenii pe petrol și alegeri atent coregrafiate.

Deși nu au existat dubii cu privire la deznodământul alegerilor de duminică, un exit poll a arătat că partidul de guvernământ a câștigat 63 din 125 de locuri, în scădere față de 69 din actuala legislatură în parlamentul dominat de partidul Noul Azerbaidjan al lui Aliyev.

Celelate locuri aparțin unor partide mai mici, pro-guvernamentale sau unor independenți.

Serviciul Azerbaidjan al RFE/RL a transmis că au fost raportate cazuri de presupusă falsificare a voturilor. A postat mai multe videoclipuri care păreau să arate alegători care votează de mai multe ori.

Întrebat de RFE/RL dacă a votat de două ori așa cum a apărut într-un videoclip, un bărbat din regiunea Neftchala a refuzat să răspundă. Un membru al comisiei electorale a negat că o persoană a votat de două ori.

O femeie din Baku și una din Sumgait au fost, de asemenea, filmate, aparent, votând de două ori. Femeia filmată în Sumgait și-a dat numele Shahnaz Mammadova și a indicat RFE/RL că a votat la două secții de votare diferite și a spus că a fost trimisă de oameni de la locul de muncă.

Un corespondent RFE/RL a filmat, de asemenea, ceea ce păreau a fi două persoane care intrau într-o singură cabină de vot în același timp, în orașul Sumgait.

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, oficialii electorali au raportat o prezență la vot de 33,8%.

Comisia electorală de la nivel național a declarat că 50 de organizații vor efectua misiuni de observatori. Cel mai mare contingent de observatori, de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, este programat să își prezinte evaluarea preliminară a alegerilor în 2 septembrie.

Partidul Musavat, principala grupare de opoziție, a prezentat (inițial) 34 de candidați pentru alegeri, dar doar 25 dintre ei au fost înregistrați.

Alt partid de opoziție, Alternativa Republicană, are 12 candidați. Partidul de opoziție Frontul Popular din Azerbaidjan (AXCP) se ține departe de „mascarada guvernului de alegeri frauduloase” pentru a șaptea oară consecutiv.

De altfel, președintele Aliyev a fost el însuși reales pentru un alt mandat de șapte ani, în februarie, într-un tur rapid, considerat a fi nedrept și viciat.

Observatorii occidentali au criticat în mod constant alegerile care „cimentau” domnia lui Aliyev ca fiind nedemocratice. Voturile din Azerbaidjan din 2003 până în 2020 au fost afectate de violență.

Aliyev a căutat să un imbold pentru sprijinul popular după victoria Azerbaidjanului asupra forțelor separatiste etnico-armene din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în septembrie 2023, într-o ofensivă fulgerătoare.

Baku a negociat cu Erevanul - capitala Armeniei - un tratat de pace care urmărește să pună capăt deceniilor de violență în regiune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG