Datele oficiale arată că, până în prezent, peste 17.300 de persoane au solicitat să voteze, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, folosindu-se de urna mobilă.
Printre aceștia s-ar afla și fostul președinte al României Ion Iliescu, care a făcut solicitare în acest sens către Secția de votare 63 din București, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a solicitat urna mobilă și la primul tur al alegerilor prezidențialelor.
În acest an, fostul președinte a fost internat de mai multe ori la Spitalul Elias din București, din cauza problemelor cardiace.
În cele șapte runde de alegeri prezidențiale pe care România le-a organizat în ultimii 30 de ani, au fost aleși patru președinți – Ion Iliescu (în 1990, 1992 și 2000), Emil Constantinescu (în 1996), Traian Băsescu (în 2004 și 2009) și Klaus Iohannis (în 2014).
Odată cu modificarea Constituției, în 2003, mandatul președintelui a fost prelungit de la patru ani la cinci ani.
Cu toate că stânga a avut în toate cele șapte runde reprezentanți în turul al doilea, Ion Iliescu este singurul care a reușit să obțină fotoliul de la Cotroceni. Din 2004 încoace, doar partidele sau alianțele de dreapta sunt cele care au dat președinții.
Puteți citi și:
Cum au votat românii din țară și diaspora în ultimele trei decenii
De la gloanțele de argint ale marilor finale de altă dată la gloanțele oarbe ale anului 2019
La ora 14, prezența la vot la turul doi al alegerilor prezidențiale a fost de 26,85%, mai mare cu aproape două procente față de primul tur, când la aceeași oră, prezența a fost de 25%.
Numărul alegătorilor din țară se apropie de 5 milioane.
În Diaspora, sunt aproape 600.000 de români care au votat până în prezent și sunt șanse mari ca numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne în turul doi să fie mai mare decât în turul întâi. Pe 10 noiembrie, în Diaspora au votat peste 675.000 de cetățeni români, inclusiv cei 25.000 care au ales votul prin corespondență.
Ce așteaptă oamenii din mediul rural sărac și cei din urbanul bogat de la viitorul șef al statului? Puteți urmări o scurtă explicație în videoreportajul de mai jos, realizat de Europa Liberă:
Facebook Forum