Victoria lui Volodmir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, este o lovitură uriașă pentru Petro Poroșenko, acela care a încercat să adune ucrainenii în jurul său, prezentându-se drept ultima redută împotriva agresiunii rusești și ca un campion al identității naționale ucrainene.
Zelenski, care a jucat rolul unui președinte fictiv într-un serial popular de televiziune, a câștigat 73% din voturi, iar Poroșenko doar 25%. Zelenski va prelua acum conducerea unei țări aflată practic în război cu Rusia, după anexarea Crimeei și sprijinul adus de Moscova insurgenței pro-ruse din estul Ucrainei.
Zelenski, a cărui victorie se încadrează într-un model de politicieni populiști, anti-instituție, care nu plasează Europa în preocupările lor, cum s-a văzut și în alte țări, a promis să pună capăt războiului din regiunea de est, în regiunea Donbass, și să înlăture corupția pe fondul prețurilor în creștere și al scăderii nivelului de trai.
Rusia și Crimeea au fost practic absente din programul lui Zelenski. Patronul lui, magnatul Igor Kolomoiski, la a cărui televiziune se produce Zelenski, este încă refugiat în Israel și are afaceri in Rusia. Acest Igor Kolomoiski, protectorul lui Zelenski, e un dușman personal al lui Poroșenko, care l-a demis pe Kolomoiski în 2015 din funcția de guvernator în Dnipropetrovsk, i-a smuls controlul asupra a doua companii de stat din domeniul energetic - UkrTransNafta si Ukrnafta, iar în 2016 i-a luat și PrivatBank, cea mai mare bancă a Ucrainei, naționalizată pe fondul unor acuzații de fraudă masivă.
Volodimir Zelenski a câștigat în ciuda faptului că jurnaliștii ucraineni au descoperit că el posedă o vilă de 15 camere în Italia, pe care nu a pus-o în declarația publică a averii sale. Zelenski a plătit unei companii italiene 3,8 milioane de euro în anul 2017 pentru acea vilă de lux, de 600 de metri pe plaja din Forte dei Marmi.
Zelenski a fost votat făcând doar vagi aluzii la Crimeea și cerând negocieri cu Rusia în legătură cu situația zonelor separatiste din Donbass
Orașul de pe litoralul toscan a fost numit “colonia Moscovei" din Italia de către unele mass-media rusești pentru că e o destinație favorită a unor oligarhi ruși precum Oleg Deripaska și Roman Abramovici.
Apoi, Zelenski, care vorbește foarte prost limba ucraineană, a evitat cu grijă în timpul campaniei sale electorale să menționeze statutul Crimeei, în vreme ce Poroșenko a fost foarte ferm în intenția sa afișată de a recupera Crimeea.
În înfruntarea verbală de pe Stadionul Olimpic din Kiev, vineri, cu două zile înainte de alegeri, Zelenski s-a prezentat drept "un om simplu care a venit să distrugă sistemul", în vreme ce Poroșenko s-a prezentat drept singurul care ar putea opri agresiunea rusă.
Se vede că o oboseala s-a instaurat în populație și în elanul patriotic, din moment ce Zelenski a fost votat făcând doar vagi aluzii la Crimeea și cerând negocieri cu Rusia în legătură cu situația zonelor separatiste din Donbass.
În noiembrie 2016, Curtea Penală Internațională a decis că ceea ce se întâmplă în Donbas este un conflict armat între Ucraina și Rusia.
Victoria lui Zelenski mai este și cea a unui om care marchează o schimbare de generații în politică. Până acum, practic toți politicienii ucraineni fuseseră formați în anii comunismului. Poroșenko a pierdut și prin faptul că a împins la o ucrainizare prea mare a societăți, care conține totuși o mare proporție de rusofoni, dar el și-a înstrăinat și minoritățile etnice, prin legea învățământului și a limbilor minoritare.
Alegerile au fost, oarecum, un al doilea Maidan - printr-un asemenea scor nemaiauzit - 73% - trei sferturi din populație au arătat că doresc o schimbare la fel de radicală ca cea de acum cinci ani pe Maidan.
Dezamăgirea electoratului este însă acum inevitabilă, într-atât situația economică a Ucrainei rămâne dezastruoasă. Prețul gazului, de pildă, provenit din Rusia, urcă inexorabil, în ciuda promisiunilor noului președinte.
Totul va depinde apoi și de alegerile parlamentare din luna octombrie, unde Poroșenko, care a promis că va rămâne în politică, va păstra o mare influență. Blocul Poroșenko, partidul său politic, deține majoritatea în parlament.
Deja de luni dimineață noul președinte Zelenski se va confrunta cu realitatea, având de numit miniștrii apărării și de externe, procurorul general și șeful serviciilor secrete.
Ucraina a oferit un mare exercițiu de democrație, dar urmările riscă să fie dezastruoase pentru o țară care rămâne de facto în război cu Rusia.