Linkuri accesibilitate

Ungaria | Care sunt șansele candidatului unic al opoziției de a câștiga alegerile parlamentare din 2022


Candidatul opoziției pentru funcția de prim-ministru al Ungariei, Peter Marki-Zay, pozează pentru un selfie cu susținătorii acestuia după alegerile primare ale opoziției din Budapesta, 17 octombrie 2021.
Candidatul opoziției pentru funcția de prim-ministru al Ungariei, Peter Marki-Zay, pozează pentru un selfie cu susținătorii acestuia după alegerile primare ale opoziției din Budapesta, 17 octombrie 2021.

Politicianul conservator, Peter Marki-Zay, a fost nominalizat candidatul unic al opoziției pentru alegerile parlamentare din 2022, în urma unei curse electorale strânse, potrivit rezultatelor publicate duminică.

Marki-Zay a învins-o pe Klara Dobrev, europarlamentar, propunere venită din partea Coaliției Democrate, un partid liberal de stânga.

Potrivit rezultatelor preliminarii:

  • Márki-Zay a câștigat cursa electorală cu aproximativ 56.7% din voturile alegătorilor;
  • Principala oponentă a acestuia, Klara Dobrev, a încheiat cursa electorală cu doar 43.3% din votul popular;

Cele șase partide care au participat la cursa electorală s-au aliat împotriva Fidesz, partidului lui Viktor Orban. Acesta deține cel mai mare număr de locuri în Parlamentul maghiar – 117 din cele 199 de scaune parlamentare disponibile – și a modificat legea electorală astfel încât partidelor de opoziție să le fie greu să meargă în alegeri cu candidați separați.

„Ne dorim o Ungarie nouă, mai curată și onestă, nu doar să îl înlocuim pe Orban și partidul acestuia în Parlament”, a declarat Marki-Zay în fața susținătorilor săi din Budapesta.

Restul candidaților s-au coalizat în jurul lui și și-au declarat susținerea față de el, la alegerile parlamentare din 2022.

„De acum incolo, îl voi susține pe Peter Marki-Zay”, a declarat Klara Dobrev după aflarea rezultatelor.

Șansele opoziției de a câștiga alegerile din 2022

De-a lungul timpului, partidul Fidesz a adus o serie de modificări sistemului electoral astfel încât acesta să favorizeze partidele mari ce participă la alegeri.

Prima schimbare a constat în reducerea numărului de locuri în Parlament – de la 386 la 199. Partidul lui Orban a continuat, apoi, modificările de la nivelul sistemului electoral prin crearea unei majorități de locuri provenite din districtele țării în urma alegerilor într-un singur tur – 106. Restul de 93 de locuri se distribuie aleșilor politici pe baza reprezentării proporționale.

Gabor Gyori, un analist politic la think-tankul Policy Solutions a afirmat că schimbările aduse de Fidesz au reprezentat, de fapt, o înăsprire a situației electorale - deja dificilă încă dinaintea modificărilor aduse de Orban.

„Să fiu sincer, chiar înainte ca Fidesz să schimbe sistemul, acesta favoriza în mod puternic partidele mai mari”, a susținut Gyori pentru Emerging Europe.

Analistul politic este de părere că noile legi electorale sunt menite să forțeze mâna opoziției maghiare.

Voluntarii numără buletinele de vot în alegerile primare organizate de principalele partide de opoziție din Ungaria. Fotografie realizată la data de 30 septembrie 2021.
Voluntarii numără buletinele de vot în alegerile primare organizate de principalele partide de opoziție din Ungaria. Fotografie realizată la data de 30 septembrie 2021.

„Chiar mai important, Fidesz a renunțat la a doua rundă electorală, așa că nu mai există turul doi – sunt alegeri cu un singur tur, câștigătorul cu cel mai mare procentaj ia totul”, a afirmat Gyori.

Un sistem electoral similar din anumite privințe cu cel al Ungariei este cel din Marea Britanie.

Sistemul, cunoscut sub denumirea de „First Past The Post” în Regat, a dus în trecut la nereguli bazate pe lipsa de dreptate promovată de sistem. Aceasta a fost generată de câștigarea circumscripților electorale britanice de către partidul cu cel mai mare procent electoral în zonă, fără ca acesta să necesite o majoritate electorală.

Spre exemplu, în urma alegerilor parlamentare din 2019, Partidul Conservator condus de Boris Johnson a câștigat 365 de locuri din cele 650 valabile în Camera Comunelor – mai bine de jumătate din numărul acestora – în ciuda faptului că partidul său a câștigat doar 43.6% din votul popular.

Un exemplu mai apropiat de casă ar fi cel al alegerilor primarilor din România într-un singur tur.

Modificările aduse de Fidesz i-au permis partidului să-și păstreze supermajoritatea în Parlament atât în 2014, cât și în 2018. În ambele cazuri, Fidesz a câștigat mai bine de două treimi din locuri, deși ponderea votului popular scăzuse de la 53% la doar 44%.

Sondajele din Ungaria arată că atât tabăra lui Orban, cât și cea a opoziției, au șanse aproximativ egale de a câștiga alegerile parlamentare din 2022. Un sondaj realizat în septembrie 2021 de către Institutul IDEA i-a atribuit partidului lui Orban 49%, iar candidatului unic al opoziției cu trei procente mai puțin, respectiv 46% șanse de câștig. Un alt sondaj mai recent, realizat de către Zavecz Research, le situează pe ambele tabere la 49% șanse egale de a câștiga alegerile de la anul.

Cu toate acestea, este prima dată, potrivit lui Gyori, când opoziția are o șansă reală de a câștiga alegerile în mai bine de un deceniu.

Marki-Zay, un politician catolic și tată a șapte copii, s-a prezentat ca fiind cel mai puternic dintre finaliști. Într-o țară conservatoare, unde valorile creștine și ideologia de dreapta domină în rândul generațiilor mai în vârstă, nominalizarea lui Marki-Zay se dovedește a fi un avantaj, întrucât acesta va concura împotriva lui Orban, din partea dreptei cât mai degrabă din cea a stângii. Marki-Zay va reuși astfel să depășească acuzațiile ideologice venite din partea Fidesz, una din principalele critici aduse candidaților progresivi.

Alegerile parlamentare vor avea loc în 2022. Data nu a fost încă stabilită.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG