Linkuri accesibilitate

Eckstein-Kovács, despre victoria guvernului Orbán: „S-au prezentat drept singurii care pot oferi Ungariei pacea”


Premierul Viktor Orbán și-a asigurat duminică un nou mandat de premier, iar alianța Fidesz (partid pe care îl conduce) / KDNP a obținut peste două treimi din locurile din Parlamentul maghiar.
Premierul Viktor Orbán și-a asigurat duminică un nou mandat de premier, iar alianța Fidesz (partid pe care îl conduce) / KDNP a obținut peste două treimi din locurile din Parlamentul maghiar.

Modul în care au „îmbrăcat” tema războiului din Ucraina în campanie și măsurile de evitare a unei crizei economice sunt principalele explicații pentru victoria categorică a lui Viktor Orbán și a Fidesz la alegerile din Ungaria, crede fostul consilier prezidențial Péter Eckstein-Kovács. 

Într-un dialog cu Europa Liberă, fostul parlamentar a vorbit și despre consecințele rezultatelor de duminică, scindarea apărută în societatea maghiară, dar și despre impactul rezultatului votului în Transilvania.

Alianța FIDESZ - KDNP a obținut peste 53% din voturi, în timp ce coaliția de opoziție Uniți pentru Ungaria, alcătuită din șase formațiuni politice a întrunit puțin peste 35% din sufragii la alegerile parlamentare desfășurate duminică.

Astfel, premierul Viktor Orbán își va păstra majoritatea de două treimi din locurile din Parlament, adică 135 din cele 199 de mandate din forul legislativ. Coaliția de opoziție a obținut 56 de mandate, o surpriză fiind intrarea în parlament, cu 7 mandate, a formațiunii „Patria noastră”, considerată de extremă dreaptă. Un loc va reveni reprezentantului minorității germane.

„Rezultatul este surprinzător prin proporții, pentru că majoritatea asigură beneficiarului posibilitatea de a face ce dorește în legislativ”, a spus pentru Europa Liberă Péter Eckstein-Kovács.

Peter Eckstein-Kovacs a fost consilier prezidențial pe problemele minorităților, fiind propus inclusiv pentru funcția de Avocat al Poportului.
Peter Eckstein-Kovacs a fost consilier prezidențial pe problemele minorităților, fiind propus inclusiv pentru funcția de Avocat al Poportului.

„Au pretins că doar ei pot asigura securitatea Ungariei!”

Fostul consilier prezidențial pe problema minorităților din România consideră că Fidesz și Viktor Orbán au gestionat abil două teme majore.

Prima a fost cea a războiului, în care premierul e „cu musca pe căciulă”, datorită prieteniei îndelungate cu președintele Putin.

„Viktor Orbán a zis că dânsul și partidul său sunt aducători de securitate în Ungaria, că doar ei pot să asigure pacea acolo și că opoziția este pro-război, ceea ce reprezintă o minciună sfruntată. În același timp, este o lozincă foarte apreciată de oameni'”, a afirmat Péter Eckstein-Kovács.


Discursul opoziției s-a centrat pe apartenența la NATO și la urmarea liniei alianței nord-atlantice. Deși mesajul a fost „mai alambicat” și nu foarte bine înțeles de către votanți, „nu a fost niciun discurs pro-război”, așa cum ar fi acuzat, pe nedrept, Puterea.

În al doilea rând, Guvernul Orbán a adoptat mai multe măsuri economice cu tentă socială. „Au fost măsuri populare, populiste dacă vreți, dar care au ținut”.

Este vorba atât de măsuri recente, precum plafonarea prețurilor carburanților și al mai multor alimente de bază, dar și de altele, adoptate în ultimii patru ani. „Oamenii au simțit că pot să ia mai ușor un împrumut, că sunt ajutați de stat, că statul le garantează împrumutul, celor care au copii li se restituie impozitul, etc.”, a explicat fostul politician.

„Acestea ar fi, în opinia mea, motivele succesului de la alegeri, pe care nu ai cum să nu îl recunoști - cu toate hibele democratice ale procesului electoral - dar vorbim de o majoritate clară”, a spus Péter Eckstein-Kovács.

El a adăugat că victoria Fidesz, cu 53%, nu a fost totuși atât de categorică pe cât o arată distribuția locurilor din Parlament, grație sistemului electoral din Ungaria, care favorizează în general câștigătorul. Sistemul este întâlnit însă și în alte state.

Spre exemplu, opoziția a reușit să obțină mai multe voturi în majoritatea covârșitoare a secțiilor din Budapesta, unde de altfel a câștigat și alegerile locale din 2019.

Intrarea unui partid de extremă în Parlament, cireașa de pe tort

„Cireașa de pe tort” a alegerilor o reprezintă faptul că formațiunea „Patria noastră”, de extremă dreaptă, a trecut pragul electoral și a obținut 7 mandate, a spus Péter Eckstein-Kovács.

„Nu că Fidesz nu ar fi un partid ultra-naționalist, dar acum a intrat în Parlament un partid care a reușit să îi depășească în această competiție, pentru cine e mai ungur, mai mare și mai pur-sânge. Aceasta a fost surpriza”.

Formațiunea amintită ar fi caracterizată, printre altele, de respingerea migranților / refugiaților și de o politică anti-comunitatea Roma și anti-LGBT, potrivit lui Eckstein-Kovács.

Eckstein-Kovács regretă în schimb că Partidul Câinelui cu Două Cozi, unul anti-Fidesz - similar formațiunilor piraților europeni, prezente în mai multe state - nu a reușit să intre în forul legislativ.

„Legislația incompletă favorizează frauda!”

Referitor la suspiciunile cu privire la corectitudinea desfășurării alegerilor, chiar în Transilvania, lansate inclusiv de candidatul coaliției de opoziției, Peter Marki-Zay, fostul consilier prezidențial că au existat indicii care lasă într-adevăr loc de interpretări.

„Legislația incompletă favorizează falsurile. În momentul în care se strâng voturi în urne amplasate inclusiv magazine, alegătorii sunt ajutați să completeze declarațiile de identitate de cei care colectează voturile, se mai găsesc și buletine de vot arse, asta ridică semne de întrebare legate de corectitudinea procedurii de votare”.

„​Societatea maghiară este scindată

Fostul consilier prezidențial a comentat și consecințele rezultatelor alegerilor parlamentare din țara vecină.

Societatea maghiară riscă să fie și mai scindată, în condițiile în care 3 sau 4 din zece maghiari nu sunt susținători Fidesz.

„M-am gândit că acela care câștigă în primul discurs va încerca să aplaneze aceste divergențe între Putere și Opoziție, să întindă o mână și să zică 's-au terminat alegerile, hai să construim împreună'. Asta nu s-a întâmplat, l-au atacat până și pe Zelinski, UE...”.

Fostul parlamentar a spus totuși că rezultatele alegerilor trebuie tratate ca atare și că în privința opticii Ungariei față de război nu vor aduce neapărat noutăți.

„Ungaria e la 'coada' Europei, toată lumea în afara de sârbi și de ruși văd că (Orban, n.red.) este omul Kremlinului, nu poate coborî mai jos, în percepția politicii europene, inclusiv a mass-media”, a spus fostul consilieri prezidențial.

El consideră în continuare îngrijorătoare politica formațiunii de guvernământ față de minoritățile sexuale, inclusiv prin inițierea Referendumului, invalidat cu ocazia alegerilor parlamentare de duminică.

„​Victoria Fidesz poate alimenta euroscepticismul din Ardeal!

Victoria reușită de formațiunea lui Viktor Orbán poate alimenta euroscepticismul în rândul maghiarilor, inclusiv a celor din Transilvania, a mai spus Péter Eckstein-Kovács.

Participarea la vot a acestora a fost considerabil mai mare față de 2018. Aproximativ 280.000 de persoane din Transilvania s-au înregistrat pe listele de vot, față de circa 200.000 la alegerile de acum patru ani, conform estimărilor disponibile.

Nu se cunoaște încă repartiția voturilor, dar istoria ultimelor alegeri indică o susținere de aproximativ 90% pentru puterea de la Budapesta.

„Ungurii din Transilvania apreciază într-adevăr câteva lucruri la Guvernul Orban: ajutoarele, în principal pentru învățământ și cultură, sport... sunt lucruri apreciate de cvasi-totalitatea comunității din Transilvania”.

Un alt atu al guvernării Fidesz în Transilvania îl reprezintă problema dublei-cetățenii, vizavi de care două din partidele din actuala Coaliție de Opoziție, Partidul Socialist Maghiar și Convenția Democrată s-au opus cu vehemență la prima încercare de introducere a acesteia, prin Referendumul din 2004.

Dincolo de asta, „există un dezinteres cvasi-total a opoziției din Ungaria față de Transilvania”. „Foarte mulți din susținătorii lor au o poziție tranșantă, de respingere, față de maghiarii din Transilvania și din alte țări, ceea ce consider exagerat și nejustificat”.

În schimb, Fidesz a desfășurat la alegerile actuale o „campanie deșănțată” de mobilizare pentru vot, cu participarea nu doar a organizațiilor afiliate partidelor, ci și a unor Biserici și chiar unități comerciale.

Eckstein-Kovács a acuzat pe de altă parte și formațiunile politice maghiare din Transilvania, în special UDMR - formațiune din care a demisionat în 2018 - că au devenit mult prea supuse Fidesz-ului, iar asta influențează și optica politică a etnicilor maghiari din România.

Au existat puține excepții precum declarațiile publice ale președintelui Kelemen Hunor, „care a avut o abordare foarte clară privind situația din Ucraina și a spus cu subiect și predicat că Rusia este agresoare și Ucraina victima”. „Nu a fost foarte bine primită această poziție, dar a făcut-o”.

Cea de-a doua excepție este mai veche și se referă la faptul că atunci când Fidesz a ieșit din grupul PPE a Parlamentului European (2021) „și a virat înspre extrema dreaptă”, europarlamentarii UDMR nu a făcut acest pas.

„În rest, este o supunere totală, oarbă, gesturi neprietenești față de tot ce este opoziție - vezi scrisoarea celor opt primari și președinți de Consilii Județene din Secuime și din Satu-Mare - este o aservire poate nu 100%, dar de 98%”.

Etnicii maghiari, inclusiv formațiunea politică reprezentativă din România, riscă să fie influențați tot mai mult de euroscepticism.

„Aceștia au fost mult timp promotorii numărului unu ai aderării noastre la UE, la relațiile bune cu UE, dorința ca drepturile minorităților să fie recunoscute de UE și acest lucru se schimbă radical”.

„Din cei mai înfocați susținători UDMR-ul a devenit poate nu cel mai - nu știu dacă AUR e mai anti-european sau nu - dar e la concurs în privința euroscepticismul și nu e bine pentru noi. Asta este consecința cea mai drastică și periculoasă care ne paște”.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG