Cunoscută sub numele de „Lupul polar”, închisoarea cu regim strict, aflată la 2.000 de kilometri de Moscova, în care a fost închis opozantul rus Alexei Navalnîi este un loc în care tunul cu apă este un instrument de tortură.
Alexei Navalnîi a murit vineri, 16 februarie, în penitenciarul din regiunea arctică, conform unui anunț al Serviciului Federal Penitenciar al Federației Ruse.
„Iarna, prizonierii erau adunați în grabă în curte în haine ușoare”, a spus activista pentru drepturile prizonierilor Olga Romanova, relatând mărturia dată de un bărbat care a fost eliberat de la „Lupul polar” în 2018.
„Erau ținuți în formație și nu li se permitea să bată din palme sau să-și frece mâinile. Trebuiau să stea 30 sau 40 de minute fără să se miște când erau minus 45 de grade Celsius sau mai rece. Dacă o persoană se mișca, întregul grup era stropit cu apă”.
Colonia „Lupul polar” este considerată una din cele mai dure închisori din Rusia, nu numai din cauza regimului special de detenție și a climei polare.
Este foarte dificil să ajungi la Harp, iar în colonia IK-3 „Lupul polar” nu funcționează sistemul penitenciar de poștă electronică (Ф-письмо).
„Lupul polar”
Colonia penală nr. 3 „Lupul polar” a fost înființată în 1961, pe temelia unui fost lagăr al Gulagului stalinist. Așezarea Harp a apărut ulterior, pe lângă colonie.
Locuitorii din Harp (5.000 de persoane, în anul 2021) lucrează în principal la colonia nr. 3 „Lupul polar” sau la colonia penală cu regim special „Bufnița polară” din vecinătate.
Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, aici sunt trimiși, de regulă, criminali în serie, violatori, pedofili, recidiviști, condamnați pentru infracțiuni grave și deosebit de grave la 20 și mai mulți ani de închisoare. Împreună cu aceștia, autoritățile ruse trimit la colonia nr. 3 și deținuți politici.
„Cel mai faimos deținut al coloniei nr. 3 este Platon Lebedev (partenerul fostului oligarh Mihail Hodorkovski, condamnat în dosarul Yukos, care și-a ispășit aici pedeapsa în 2005-2006). Este cel mai faimos, probabil, dar nu mai puțin afectat de rânduiala locală și de tortură”, spune Olga Romanova, șefa Fundației „Rusia din spatele gratiilor” (Русь Сидящая).
Potrivit ei, unul din foștii deținuți, eliberat în 2016, a povestit în detaliu, doi ani mai târziu, despre metodele de tortură folosite în colonia „Lupul polar”.
„Deținuții erau scoși în curte, pe jumătate îmbrăcați, iarna. Stăteau aliniați în rând și nu aveau voie să-și miște brațele. Este destul de greu să suporți așa ceva – să stai în frig, la minus 45-50 de grade, și să nu te miști în niciun fel. Dacă unul dintre ei se mișca, era stropit cu apă, pe un ger cumplit. Iar primăvara apărea o altă problemă - țânțarii și muștele mușcătoare. Dacă fluturai cu mâna - erai stropit cu apă. Tot rândul era stropit dintr-un tun de apă”, spune Romanova.
În colonia nr. 3 se află 1.050 de deținuți, potrivit activistei. „Colonia are o producție locală - tamburine din piele de ren, tablouri pictate cu spray și alte produse cu „lumini nordice”.
În general, imaginați-vă condițiile: noaptea polară durează 9 luni, colonia este situată la 60 de kilometri deasupra Cercului Polar, la 30 de kilometri de orașul Labîtnanghi, un satelit al orașului Salehard, capitala regiunii Iamal. În colonia din Labîtnanghi, de exemplu, a fost încarcerat Oleh Sențov”, a mai spus Romanova.
Regizorul ucrainean Oleh Sențov, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia pentru „terorism” și a petrecut cinci ani în colonia nr. 8 „Ursul polar” (cu un regim mai puțin strict) din Labîtnanghi, a vorbit mai târziu despre tortură și abuzuri împotriva deținuților.
„Aici, încă din pragul ușii, ți se dă de înțeles că ai intrat în purgatoriu, unde nu ai niciun drept și nu ai cui să te plângi. Nou veniții sunt bătuți fără milă doar pentru faptul că există - aceasta este ceea ce se numește „primirea”, o procedură obligatorie, practic un ritual”, a scris Oleh Sențov.
Bătăile, umilințele, electrocutările, faptul de a fi ținut într-o celulă rece în pielea goală sau în haine ude nu sunt cele mai rele lucruri.
Un deținut poate fi înfășurat într-o saltea și lăsat așa timp de 24 de ore.
Mai rău, poate fi pus într-o ladă de metal, în poziția fetusului, ca într-un seif, unde practic nu are cu ce să respire și trebuie să urineze sub el însuși, pentru că nu există pauze pentru toaletă sau pauză de masă în aceste „distracții”.
Dimpotrivă, amenințările cu violul și cu „punerea la pământ” însoțesc în mod constant abuzul.
Este cea mai nordică dintre colonii și foarte greu accesibil. Nu poți să ajungi oricând cu avionul, iar cu trenul durează foarte, foarte mult timp.
Activiștii pentru drepturile omului și apropiații lui Alexei Navalnîi au relatat anul trecut în decembrie, când opozantul rus a fost trimis la „Lupul Polar” că șeful Serviciului Federal al Penitenciarelor, Arkadi Gostev, a vizitat personal „coloniile polare” din Iamal.
„Este un turneu foarte neobișnuit pentru șeful departamentului. El nu merge în colonii fără vreun motiv, mai ales atât de departe, dincolo de Cercul Polar. Este foarte probabil că această călătorie a pregătit transferul lui Alexei Navalnîi acolo”, a spus Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție.