Linkuri accesibilitate

SNSPA i-a desfăcut contractul de muncă profesorului Alfred Bulai


Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 începe în această săptămână audieri în cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente de la SNSPA de hărțuire sexuală.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 începe în această săptămână audieri în cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente de la SNSPA de hărțuire sexuală.

Rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București, Remus Pricopie, a anunțat marți că a semnat decizia de desfacere a contractului de muncă al profesorului Alfred Bulai, acuzat de hărțuirea sexuală a mai multor studente.

Anunțul conducerii SNSPA vine după o hotărâre a Comisiei de Etică a universității, care a analizat cazul profesorului de sociologie Alfred Bulai.

„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală aduse profesorului Alfred Bulai. (...) În calitate de rector și în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024”, a anunțat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Potrivit comunicatului transmis de universitate, Pricopie a semnat dispoziția „cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv.”

El a mai transmis că speră ca „acțiunea fermă a universității împotriva cuiva care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice să fie un exemplu și pentru alte universități instituții publice.”

Rectorul SNSPA a ținut să evidențieze și timpul scurt de soluționare a cazului: „Din experiența mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărțuire sexuală care să fi fost soluționat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerințelor legale”.

Rectorul a informat că i-a anunțat cu privire la dispoziția semnată pe decanul Facultății de Științe Politice, profesorul Cristian Pîrvulescu, pe președintele Senatului SNSPA, profesorul Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație al universității.

Decizia conducerii SNSPA vine în contextul în care, potrivit surselor Europa Liberă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 începe în această săptămână audieri ale victimelor și martorilor în cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente de la SNSPA de hărțuire sexuală.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 ar fi primit aproximativ 20 mailuri cu reclamaţii şi sesizări, până luni, 5 august.

Asta după ce procurorii le-au îndemnat săptămâna trecută pe studentele de la Școala Națională de Științe Politice și Administative care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu anchetatorii. Victimele pot contacta procurorii la adresa de email pj_sector_1@mpublic.ro.

Scandalul cu privire la comportamentul de hărțuire sexuală al profesorului Alfred Bulai vizavi de studente a ieșit la iveală în urma investigației realizate de portalul Snoop, care a prezentat numeroase mărturii ale tinerelor care îl incriminau pe profesor.

Acestea susțineau că, în timpul stagiilor de practică, Bulai le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui.

Scandalul a stârnit ecouri în opinia publică, inclusiv colegi din universitate semnând o scrisoare pentru demisia / demiterea profesorului Alfred Bulai.

După acuzaţiile aduse profesorului, pe 29 iulie, Poliţia Capitalei a deschis un dosar de cercetare penală pentru folosirea funcţiei în scop sexual.

SNSPA a primit sesizări pentru doi profesori: Alfred Bulai și Marius Pieleanu

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunțat recent că, la Comisia de Etică, au fost depuse zece sesizări: una a fost formulată de rectorul SNSPA, nouă - de către foste studente.

SNSPA susține că mai există două scrisori - una, trimisă de profesori de la Facultatea de Știinţe Politice, iar cealaltă, de membri ai Consiliului Studențesc SNSPA - prin care semnatarii cer Comisiei de Etică să se autosesizeze în legătură cu profesorul Marius Pieleanu, în baza informațiilor apărute în spaţiul public.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a trimis cele două scrisori Comisiei de Etică (din care fac parte șase cadre didactice și cinci studenți), pentru analiză.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG