Linkuri accesibilitate

Alianță între stânga și dreapta. Parlamentul European a respins reforma certificatelor de emisii


Fit for 55 este piatra de temelie a planurilor blocului comunitar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru prevenirea efectelor periculoase ale crizei climatice.
Fit for 55 este piatra de temelie a planurilor blocului comunitar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru prevenirea efectelor periculoase ale crizei climatice.

Parlamentul European a votat miercuri împotriva adoptării unei revizuiri a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii.

A fost respinsă, astfel, o propunere care a fost mult diluată de la intenția sa inițială în privința procentului de gaze cu efect de seră ce pot fi emise de fabrici, de centrale electrice și în aviație, transmite thejournal.ie.

Deputații europeni și-au exprimat votul pe pachetul Fit for 55 al Uniunii Europene, o piatră de temelie a planurilor blocului comunitar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în încercarea de a preveni efectele periculoase ale crizei climatice.

Parlamentul a trimis înapoi unei comisii o propunere de modificare a sistemului de comercializare a cotelor de emisii (ETS) al UE, care limitează cantitatea de gaze cu efect de seră care pot fi emise. EU ETS stă la baza pachetului EU Green Deal.

În cadrul plafonului, care scade în fiecare an, companiile pot cumpăra și comercializa „cote de emisii”.

Anterior, sistemul acoperea 43% din emisiile din sectoarele relevante.
Comisia de mediu a UE a încercat să mărească acest procent la 67%, dar coaliția unor partide de dreapta a reușit să o aducă la 61%.

Alți deputați europeni, nemulțumiți de ceea ce au identificat ca fiind o versiune diluată a propunerii, au votat împotriva reformei și au trimis-o înapoi comisiei.

„Nu poți cere un vot de la extrema dreaptă pentru a reduce ambițiile și apoi să ne ceri (nouă) voturile pentru a o susține ca întreg”, a spus liderul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Iratxe García, citat de thejournal.ie.

Cu toate acestea, europarlamentarii care au votat pentru au fost nemulțumiți că versiunea propunerii la care s-a ajuns nu a fost adoptată și că reforma a fost blocată.

În total, 340 de europarlamentari au votat împotriva propunerii, iar 265 pentru.

Deputații europeni au votat apoi în favoarea retrimiterii acesteia la comisia de mediu pentru reexaminare, 495 la 120.

Propunerea urmărea să elimine treptat alocarea gratuită a cotelor de emisie pentru aviație, să includă emisiile din transportul maritim în ETS și să creeze un nou sistem de comercializare pentru clădiri și transportul rutier.

Reprezentând Irlanda, deputații Fianna Fáil și Fine Gael au votat în favoarea propunerii, în timp ce Partidul Verzilor, Sinn Féin și deputații Independenți de Stânga au votat împotrivă.

Pentru a aborda impactul social care ar rezulta din noul sistem de comercializare a cotelor de emisii, Comisia Europeană a propus, de asemenea, un Fond Social pentru Clima, ca parte a Fit for 55.

Cu toate acestea, europarlamentarii nu au susținut astăzi un vot final asupra fondului, deoarece acesta este strâns legat de reforma ETS.

Fondul ar finanța ajutoare temporare directe de venit pentru gospodăriile vulnerabile și ar proveni din venituri care ar fi generate prin extinderea ETS.

Fondul ar sprijini, de asemenea, eforturile din statele membre care reduc emisiile provenite din transportul rutier și clădiri și, în consecință, reduc costurile pentru gospodăriile vulnerabile, întreprinderile mici și utilizatorii de transport.

Acestea pot include măsuri precum creșterea eficienței energetice a clădirilor și îmbunătățirea accesului la transportul public.

Eurodeputații ar fi trebuit să voteze, de asemenea, un mecanism de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) menit să împiedice reducerea emisiilor în statele membre prin compensare cu creșterea acestora în afara blocului comunitar, dar votul final nu a mai fost dat din cauza eșecului ETS.

Această „relocare a emisiilor de dioxid de carbon” s-ar putea produce dacă operațiunile ar fi relocate în țări din afara UE sau dacă importurile de produse cu consum intens de carbon ar crește.

În încercarea de a descuraja aceste decizii, CBAM ar implementa efectiv o taxă pe produsele cu consum intens de CO2 care intră în UE pentru a încerca să egaleze prețul carbonului între produsele interne și importuri.

Obiectivul UE este de a-și reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, prin raportare la nivelul din 1990, și de a fi neutră climatic până în 2050.

Vorbind în parlamentul de la Strasbourg în această dimineață, Taoiseach Micheál Martin a spus că Europa trebuie să „dubleze eforturile pentru a accelera decarbonizarea societății noastre, pentru a sparge dependența noastră de combustibilii fosili și pentru a oferi un sistem energetic mai rezistent, mai sigur și mai durabil pentru generațiile viitoare”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG