Linkuri accesibilitate

SUA cere Rusiei să o elibereze pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva


Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, în timpul unei audieri la un tribunal din Kazan, Rusia, în mai 2024.
Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, în timpul unei audieri la un tribunal din Kazan, Rusia, în mai 2024.

Ambasada de la Moscova a cerut eliberarea jurnalistei Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) Alsu Kurmașeva, care deține dublă cetățenie ruso-americană, după ce a fost condamnată la 6 ani și jumătate de închisoare de către un tribunal rus.

Acuzațiile care i-au fost aduse sunt respinse de către angjatorul ei, jurnalista însăși, Guvernul SUA și de către susținătorii ei, scrie site-ul central al Europei Libere.

Într-un mesaj transmis la o zi după mediatrizarea știrii privind condamnarea jurnalistei, Ambasada SUA a spus că este „o zi tristă pentru jurnalismul din Rusia”.

„Solicităm încă o dată autorităților ruse să o elibereze pe Alsu și pe alți jurnaliști prizonieri și prizonieri de conștiință”, a transmis ambasada, într-o postare în social media pe 23 iulie.

„Suprimarea vocilor dizidente dăunează tuturor rușilor. O presă liberă și independentă este în centrul democrației, permițându-le alegătorilor să ia decizii în cunoștință de cauză și să mențină responsabile autoritățile publice”, se mai menționează în mesaj.

Curtea a condamnat-o pe Kurmașeva sub acuzația de răspândire a unor falsuri despre armata rusă.

Președintele și CEO-ul RFE/RL, Stephen Capus, a numit procesul și condamnarea - raportate pentru prima dată de agenția Associated Press - „o batjocură judiciară”, adăugând că „singurul rezultat just este ca Alsu să fie imediat eliberată din închisoare de către răpitorii ei ruși”.

„E mai mult decât urgent ca acest cetățean american, draga noastră colegă, să se reîntâlnească cu familia ei iubitoare”, a spus Capus într-un comunicat.

Kurmașeva (47 de ani), mamă a doi copii, a fost arestată la Kazan în octombrie și acuzată pentru prima dată că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în temeiul unei legi punitive ruse care vizează jurnaliști, activiști ai societății civile și alții.

Ulterior, ea a fost acuzată de răspândirea de falsuri despre armata rusă.

RFE/RL și Guvernul S.U.A. spun că acuzațiile reprezintă represalii pentru munca ei ca jurnalist pentru instituția media din Praga.

„Este o jurnalistă devotată care este vizată de autoritățile ruse pentru angajamentul ei fără compromisuri de a spune adevărul și pentru relatările bazate pe principii”, le-a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în 22 iulie, după vestea condamnării ei.

„Jurnalismul nu este o crimă, așa cum ne-ați auzit spunând de nenumărate ori și continuăm să transmitem foarte clar că ea ar trebui eliberată”, a spus el.

Kremlinul nu a comentat condamnarea.

În trecut, a spus că nu urmărește îndeaproape cazul și că nu va comenta, deoarece sistemului de justiție al Rusiei trebuie să i se permită să rezolve cazul.

Verdictul a venit pe 19 iulie, în aceeași zi în care reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost găsit vinovat de acuzații de spionaj - pe care el, angajatorul său și Guvernul SUA le-au respins ca fiind motivate politic -- de către un tribunal din orașul Ekaterinburg.

Un comunicat al Casei Albe din 19 iulie spunea că Gershkovich a fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american.

Spre deosebire de Gershkovich și de un alt american, Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani și sub acuzația de spionaj, Kurmașeva nu a fost desemnată de guvernul SUA ca fiind „deținută pe nedrept”.

O astfel de desemnare asigură că cazul este atribuit biroului trimisului special pentru afacerile cu ostatici al Departamentului de Stat SUA, ridicând profilul politic al situației deținutului și permițând administrației Statelor Unite să aloce mai multe resurse pentru a asigura eliberarea deținutului.

Clubul Național de Presă din SUA - o asociație profesională a jurnaliștilor americani - și alte 18 grupuri pentru libertatea presei i-au cerut președintelui Joe Biden într-o scrisoare deschisă din 31 mai să facă presiuni pentru recunoașterea lui Kurmasheva ca persoană „deținută pe nedrept”.

„Ea îndeplinește toate criteriile. Acest lucru ar trebui să se întâmple imediat. Ar fi trebuit să se întâmple cu luni în urmă", se spune în scrisoare.

„Am ascultat cum Departamentul de Stat se transformă într-un «covrig» explicând cum că există și alți factori care trebuie luați în considerare în afara criteriilor, dar așteptăm încă un motiv clar pentru care Statul nu o poate declara «deținută pe nedrept»”, se mai menționează în comunicat.

Matthew Miller nu a abordat problema desemnării lui Alsu Kurmașeva cu reporterii, spunând doar că administrația Biden acordă atenție cazului.

Rusia a fost acuzată că „vânează” cetățeni americani prin reținerea lor sub acuzații născocite, pentru a le folosi ulterior ca monedă de schimb în discuțiile pentru a repatria ruși condamnați pentru infracțiuni în străinătate.

Unii analiști au spus că demersul de a accelera cazurile jurnaliștilor Alsu Kurmașeva și Evan Gershkovich ar putea fi un semn că discuțiile între Moscova și Washington cu privire la un posibil schimb de prizonieri revin în actualitate.

Nici Washingtonul, nici Moscova nu au pomenit de astfel de discuții.

De la stânga la dreapta, jurnaliști RFE/RL aflați în închisoare: Alsu Kurmașeva, Ihar Losik, Andrey Kuznechyk și Vladyslav Yesypenko.
De la stânga la dreapta, jurnaliști RFE/RL aflați în închisoare: Alsu Kurmașeva, Ihar Losik, Andrey Kuznechyk și Vladyslav Yesypenko.

Kurmașeva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL - ceilalți trei sunt Andrey Kuznechyk, Ihar Losik și Vladyslav Yesypenko - în prezent încarcerați pentru acuzații legate de munca lor.

Grupurile pentru drepturi și RFE/RL au cerut în mod repetat eliberarea tuturor celor patru, spunând că au fost închiși pe nedrept.

Losik este un blogger și colaborator pentru Serviciul din Belarus al RFE/RL, care a fost condamnat în decembrie 2021 pentru mai multe acuzații, inclusiv „organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică” și condamnat la 15 ani de închisoare.

Kuznechyk, editor web pentru Serviciul din Belarus al RFE/RL, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. El a fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.

Yesypenko, dublu cetățean ucraineano-rus care a contribuit la Crimeea. Realities, un canal de știri regional al Serviciului ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de un judecător rus în Crimeea ocupată, după un proces „cu ușile închise.”

El a fost condamnat pentru „deținere și transport de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG