Linkuri accesibilitate

O instanță din Rusia o condamnă pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva la 6 ani și jumătate de închisoare


În imagine, jurnalista Alsu Kurmașeva participă la o audiere la tribunalul din Kazan, în 31 mai.
În imagine, jurnalista Alsu Kurmașeva participă la o audiere la tribunalul din Kazan, în 31 mai.

O instanță de judecată din Rusia a condamnat-o pe Alsu Kurmașeva, jurnalistă a RFE/RL și care deține dublă cetățenie ruso-americană, la 6 ani și jumătate de închisoare, a informat Associated Press (AP) luni 22 iulie, conform site-ului central al Europei Libere.

Tribunalul a condamnat-o pe Kurmașeva sub acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă, conform agenției de presă.

AP citează înregistrările judecătorești și oficiali care confirmă că condamnarea a fost pronunțată pe 19 iulie, după ce instanța a organizat un proces secret, în orașul Kazan.

Președintele și CEO-ul Radio Free Europe (RFE) / Radio Liberty (RL), Stephen Capus, a numit procesul și condamnarea „o batjocorire a justiției”, adăugând că „singurul deznodământ just este ca Alsu să fie imediat eliberată din închisoare de către răpitorii ei ruși”.

„Este mai mult decât urgent ca acest cetățean american, dragul nostru coleg, să se reîntâlnească cu familia ei iubitoare”, a spus Capus într-un comunicat.

Kurmasheva, în vârstă de 47 de ani, a fost arestată la Kazan în octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în temeiul unei legi punitive ruse care vizează jurnaliștii, activiștii societății civile și alții.

Ea a fost, de asemenea, acuzată de răspândirea de falsuri despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

Radio Free Europe (RFE) / Radio Liberty (RL) și Guvernul american susțin că acuzațiile aduse jurnalistei reprezintă represalii față de munca ei de jurnalist pentru rețeaua media cu sediul în Praga.

Verdictul din 19 iulie a venit în aceeași zi în care reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost găsit vinovat de acuzații de spionaj -- pe care el, angajatorul său și SUA. Guvernul a respins ca motivat politic -- de către un tribunal din orașul Ekaterinburg.

Un comunicat al Casei Albe din 19 iulie menționa că Gershkovich a fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american.

Spre deosebire de Gershkovich și de un alt american, Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani și sub acuzația de spionaj, Kurmasheva nu a fost desemnată de SUA. guvern ca fiind „deținut pe nedrept”.

O astfel de desemnare asigură că cazul este atribuit biroului trimisului special pentru afacerile cu ostatici din Departamentul de Stat al SUA, crescând notorietatea profilului politic al situației deținutului și permițând administrației SUA să aloce mai multe resurse pentru a asigura eliberarea acestuia.

Clubul Național de Presă din SUA - o asociație profesională a jurnaliștilor americani - și alte 18 grupuri pentru libertatea presei i-au cerut președintelui Joe Biden într-o scrisoare deschisă din 31 mai să facă presiuni pentru recunoașterea lui Kurmasheva ca persoană „deținută pe nedrept”.

"Ea îndeplinește toate criteriile. Acest lucru ar trebui să se întâmple imediat. Ar fi trebuit să se întâmple cu luni în urmă", se spune în scrisoare.

„Am ascultat cum Departamentul de Stat se transformă într-un «covrig» explicând cum că există și alți factori care trebuie luați în considerare în afara criteriilor, dar așteptăm încă un motiv clar pentru care Statul nu o poate declara «deținută pe nedrept»”, se mai menționează în comunicat,

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG