Linkuri accesibilitate

Haine de lux, doar din străinătate. Giganții din modă, auto sau tehnologie boicotează Rusia


Mai multe companii au anunțat că încetează să mai facă afaceri cu Rusia din cauza invadării Ucrainei
Mai multe companii au anunțat că încetează să mai facă afaceri cu Rusia din cauza invadării Ucrainei

Pe măsură ce invazia Rusiei continuă, mai multe companii anunță că încetează să mai facă afaceri cu Rusia. Alte mari companii, din domeniul modei și producției de automobile, continuă să rupă legăturile cu Rusia.

Ultimele mari companii care și-au anunțat retragerea din afaceri cu Rusia sunt grupul italian de modă Prada și producătorul japonez de automobile Nissan.

Prada a suspendat operațiunile în Rusia, invocând invazia Rusiei în Ucraina.

Grupul Prada mai deține, Miu Miu, Car Shoe, Churches si Marchisi.

„Grupul Prada și-a suspendat operațiunile de vânzare cu amănuntul în Rusia. Preocuparea noastră principală este pentru toți colegii și familiile lor afectate de tragedia din Ucraina și vom continua să-i sprijinim”, a transmis compania.

Declarația vine după ce atât Prada cât și alte case de modă italiene și-au anunțat intenția de a face donații pentru Ucraina: Armani, Bottega Veneta și Dolce & Gabbana.

12 milioane de ucraineni au nevoie de ajutor

Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) pentru Italia, Chiara Cardoletti, a estimat luni că „12 milioane de oameni din Ucraina vor avea nevoie de ajutor și protecție, în timp ce peste 4 milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie de protecție și îngrijire în țările vecine în următoarele luni.”

Cardoletti a adăugat în declarația sa de presă că „este nevoie de resurse enorme și de aceea sperăm ca în următoarele ore și alte companii din sectorul modei, dar și din alte sectoare, să își aducă contribuția”.

Nissan își suspendă exportul în Rusia și alocă 2,5 milioane de euro pentru Ucraina

Nissan a anunțat luni că și-a suspendat exportul de vehicule în Rusia.

Într-un comunicat de presă, producătorul japonez spune că „anticipează că producția se va opri în curând la fabrica noastră din Sankt Petersburg”.

Totodată, Nissan va sprijini persoanele afectate de criza umanitară din Ucraina prin crearea unui fond de 2,5 milioane de euro.

„Un milion de euro ar urma să fie donați Crucii Roșii și altor organizații non-profit pentru a sprijini activitățile de urgență în curs de desfășurare care oferă asistență pentru salvarea vieților și rechizite esențiale familiilor și copiilor în acest moment. Acolo unde poate ajuta, compania este, de asemenea, pregătită să doneze vehicule”, spune compania.

CEO-ul companiei, Makoto Uchida, a declarat: „Cu toții am fost mișcați de suferința atâtor oameni și familii, inclusiv membri ai propriei noastre familii Nissan. Am creat fondul Nissan Cares pentru a le fi alături de angajații noștri și pentru a sprijini eforturile internaționale care lucrează non-stop pentru a răspunde acestei tragedii umane incomensurabile.”

Printre companiile care își încetează afacerile cu Rusia se află: General Motors, Toyota și Volkswagen.

Duminică, American Express, companie de carduri de credit, a anunțat că își încheie operațiunile în Rusia, pe măsură ce invazia sa în Ucraina se intensifică.

Compania a declarat într-un comunicat, citat de CNN, că toate cardurile American Express emise la nivel global nu vor mai funcționa în Rusia, iar cardurile emise în Rusia nu vor funcționa în afara țării.

American Express a anunțat, totodată, că își încheie operațiunile comerciale în Belarus.

„Acesta se adaugă pașilor anteriori pe care i-am luat, care includ oprirea relațiilor noastre cu băncile din Rusia afectate de sancțiunile guvernamentale americane și internaționale”, a spus American Express într-un comunicat duminică.

Cu o zi mai devreme, Mastercard a declarat că își suspendă serviciile de rețea din Rusia, iar Visa a anunțat, de asemenea, că suspendă toate operațiunile în Rusia.

Legea „știrilor false” afectează și TikTok. Meta impune restricții algoritmice

Și companiile de rețele sociale își restricționează accesul în Rusia. În cea mai recentă mișcare, TikTok a declarat duminică că suspendă unele funcții în Rusia, în virtutea legii care penalizează dezinformarea.

„În lumina noii legi a „știrilor false” a Rusiei, nu avem de ales decât să suspendăm transmisia în direct și noul conținut pentru serviciul nostru video în timp ce revizuim implicațiile de siguranță ale acestei legi”, a scris compania pe Twitter.

În schimb, serviciul de mesagerie nu va fi afectat, a anunțat compania.

„Vom continua să evaluăm circumstanțele în evoluție din Rusia pentru a determina când ne putem relua pe deplin serviciile, cu siguranța ca prioritate principală”.

Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat că va bloca accesul la posturile de știri rusești Russia Today și Sputnik în Uniunea Europeană.

Compania a luat această decizie după ce compania a primit „cereri de la un număr de guverne și de la Uniunea Europeană de a lua măsuri suplimentare în legătură cu mass-media controlată de statul rus”, a scris Nick Clegg, vicepreședintele afacerilor globale al companiei, într-un tweet.

Meta a spus, de asemenea, că a aplicat restricții algoritmice mass-media de stat ruse, care ar trebui să o împiedice să apară la fel de vizibil în fluxurile utilizatorilor.

Twitter a anunțat în mod similar planuri de „reducere a vizibilității și amplificarii” conținutului media de stat rusesc.

Fără jeanși Levi's, adidași Puma, haine H&M și Zara și fără mobilă Ikea

Producătorul american de blugi și îmbrăcăminte Levi's a anunțat luni că suspendă operațiunile din Rusia din cauza invaziei neprovocate a Ucrainei de către Moscova.

Levi Strauss & Co a declarat, de asemenea, că oprește orice noi investiții în Rusia și că acordă peste 300.000 de dolari „ca răspuns la criza umanitară în curs din Ucraina, care generează un număr tot mai mare de refugiați în țări din Europa de Est”.

Levi's se alătură unui număr tot mai mare de organizații și afaceri care au oprit operațiunile în Rusia din cauza războiului, care a văzut peste 1,7 milioane de refugiați să treacă peste granițele Ucrainei în vecini precum Polonia, Ungaria, România și Moldova.

Rusia | Mii de protestatari față de războiul împotriva Ucrainei au fost reținuți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Exodul companiilor a lovit o gamă largă de industrii din Rusia.

Alte firme de îmbrăcăminte și de vânzare cu amănuntul care și-au oprit operațiunile din cauza invaziei includ Puma, H&M, Zara și Ikea.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG