Linkuri accesibilitate

150.000 de români au solicitat amânarea ratelor la bănci


De la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până în prezent, băncile au primit solicitări din partea a circa 150.000 de români care au cerut amânarea plății ratelor bancare.

„E o creștere foarte rapidă, dar ne bucurăm că avem clienți care cântăresc cu mare responsabilitate această opțiune și realizează că o solicitare făcută pe termen mai lung decât e nevoie nu este necesară”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, la Digi24.

El a precizat că sunt și clienți care au cerut amânarea ratelor pentru o perioadă mai scurtă decât termenul maxim de 9 luni prevăzut în ordonanța de urgență.

„O amânare pe termen mai lung decât au nevoie i-ar putea încărca fără rost pentru perioada următoare”, a spus Dănescu.

Dănescu a mai spus că liniile telefonice ale băncilor sunt suprasolicitate și îi îndeamnă pe români să transmită cererile de amânare prin e-mail. El a precizat că amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care are termen de 15 zile.

Ordonanța de urgență prevede că băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19, în cazul populației fiind suficientă pentru aprobarea facilității o declarație pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență.

Potrivit Ministerului Finanțelor, pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.

Posibile motive de amânare în cazul creditelor ipotecare sunt şomajul tehnic, concedierea, reducerea salariului în cazul debitorului sau a membrilor familiei acestuia, plasarea în carantină sau în izolare a debitorului sau îmbonăvirea acestuia de coronavirus.

XS
SM
MD
LG