Linkuri accesibilitate

Actorul Dorel Vișan: „Am stat la 5 stele, lângă dl Putin”. Regizorul-preot Mega: „Am slujit la Kremlin cu aprobarea patriarhului Kiril”


Ceremonia de deschidere a celei de-a 46-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Moscova, 20 aprilie 2024. Echipa filmului românesc pe covorul roșu. Dorel Vișan în centru. Ciprian Mega - primul din dreapta. Foto: festivalfilm.ru
Ceremonia de deschidere a celei de-a 46-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Moscova, 20 aprilie 2024. Echipa filmului românesc pe covorul roșu. Dorel Vișan în centru. Ciprian Mega - primul din dreapta. Foto: festivalfilm.ru

Sosit în capitala Rusiei pentru singurul film românesc înscris la Festivalul de Film de la Moscova, preotul-regizor Ciprian Mega a slujit într-o biserică din cetatea Kremlinului cu binecuvântarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul Kiril este unul dintre susținătorii fățiși ai războiului Rusiei asupra Ucrainei. Dl Mega s-a întâlnit și cu mai mulți oficiali ruși.

Preotul Ciprian Mega, regizor al filmului „21 de rubini”, a slujit în duminica din 21 aprilie într-una dintre bisericile Kremlinului.

El se află în capitala Federației Ruse, împreună cu actorul Dorel Vișan și cu producătorii filmului - soția sa, Laura Mega, și omul de afaceri Silviu Ciobanu, pentru Festivalul de Film de la Moscova. În această zi va fi anunțat câștigătorul Festivalului, iar filmul „21 de rubini” s-a calificat în finală.

Încă din 2022, festivalul a fost boicotat internațional, ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ciprian Mega explică de ce a ales să meargă în Rusia și cum a ajuns să slujească în biserica Kremlinului.

„Zaharova, o doamnă de fier”

El confirmă că s-a întâlnit cu Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, și, de asemenea, cu alți oficiali ruși, a căror identitate a preferat să nu ne-o dezvăluie.

Ciprian Mega spune că Zaharova l-a asigurat de întreaga prețuire.

„Am avut o discuție agreabilă cu un om foarte educat, o persoană puternică și inteligentă, care, din păcate, este în guvernul altei țări. Cei care consideră Rusia o putere inamică ar trebui să fie primii care se bucură de zâmbetele și jovialitatea acestei doamne de fier, într-o discuție neprotocolară despre România”, spune Mega.

Zaharova este unul dintre principalii mesageri ai politicii lui Putin în străinătate.

Cu o zi înainte de întâlnire, vineri, pe 19 aprilie, Maria Zaharova acuza Ministerul român al Culturii de atitudine anti-rusă și „cancel culture”. De ce? Ministrul Raluca Turcan anunțase că două filme rusești de propagandă nu vor mai fi difuzate în cinematografele din România aflate sub tutela Arhivei Naționale de Film.

Situatia pare suficient de sensibilă încât Ciprian Mega să decidă să ne informeze că Serviciul de Informații Externe al României (SIE) l-a sunat să îi spună să părăsească Rusia.

Găsiți AICI răspunsurile integrale ale lui Ciprian Mega la întrebările noastre.

Cât despre invitatia de a sluji la una din bisericile Kremlinului, preotul-regizor ne-a declarat:

„Eu sunt om liber și nu-mi va impune nimeni ce să fac, nici cum să-mi iubesc țara. Am slujit în Moscova, desigur, pentru că perioada aceasta a călătoriei mele aici a cuprins o zi de duminică. Iar duminica noi, creștinii, mergem la biserică. Aprobarea pentru slujire mi-a acordat-o episcopul locului, care este Patriarhul Kiril. Am slujit într-o biserică din apropierea Kremlinului, împreună cu un prieten, care este coordonatorul Departamentului Relații Externe Bisericești”, susține Mega.

Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe Române, Mega ar fi trebuit să aibă acordul șefului său ierarhic, în situația de față Episcopul Bihorului și Oradiei, Sofronie Drincec. Mega susține însă că este suficient de cunoscut ca să nu mai aibă nevoie de nicio aprobare.

„Când slujesc în afara țării, sunt primit, întotdeauna, cu drag. Am slujit și în parohiile Patriarhiei Ecumenice, și în Patriarhia Alexandriei, și în Orthodox Church of America, în Grecia, în Cipru. Niciodată nu mi s-a cerut «binecuvântare» de la episcopul Oradiei. Sunt un preot cunoscut și merg acolo unde sunt invitat”, mai declară preotul Mega.

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse este unul dintre susținătorii războiului în Ucraina și al politicilor lui Vladimir Putin, mâna dreaptă a lui Vladimir Putin în materie de propagandă.

Încă de la invadarea Ucrainei, a susținut deciziile liderului de la Kremlin și a încercat să îi convingă pe ruși de importanța religioasă a participării la război.

A binecuvântat invadarea Ucrainei și eliminarea „fasciștilor” ucrainieni - unde „fasciști” este termenul întrebuințat de înalți oficiali ruși pentru desemnarea tuturor celor care se opun ocupației ruse.

În martie 2024, Kiril a declarat că războiul din Ucraina este „sfânt” și împotriva Occidentului decadent:

„Din punct de vedere spiritual și moral, o operațiune militară specială este un Război Sfânt, în care Rusia și oamenii săi, apărând spațiul spiritual unic al Sfintei Rusii, îndeplinesc misiunea de «Deținător», protejând lumea de atacul globalismului și victoria Occidentului, care a căzut în satanism”.

Ciprian Mega îl atacă, la rândul lui, în răspunsurile trimise Europei Libere, pe liderul Ucrainean, Volodimir Zelenski.

„N-am nicio încredere în dl Zelenski. Lucrez cu actorii, iar Zelenski este un actor slab, un om fără caracter, încât piesa aceasta a devenit un reality-show lamentabil”, mai spune Mega.

Cine e Ciprian Mega

Ciprian Mega este regizor de film și preot. Conform datelor oficiale din arhivele Bisericii Ortodoxe Române, care i-au înregistrat evoluția profesională, preotul a activat nouă ani în Biserica Ortodoxă a Ciprului, una dintre bisericile ortodoxe apropiate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Documentele aflate în arhivele BOR nu specifică însă nimic despre hirotonia lui Ciprian Mega. Se pare însă că ar fi fost hirotonit în anul 2009 de episcopul Alexandriei și Teleormanului, părintele Galinic.

Ciprian Mega este, din 1 februarie 2018, preot paroh la Parohia Sfântul Spiridon din Oradea și, după câte se pare, se află în conflict deschis cu colegi din aceeași jurisdicție, după ce a acuzat preoți-colegi de relații homosexuale.

Surse clericale au declarat pentru Europa Liberă că, inițial, filmul „21 de rubini” al lui Ciprian Mega a fost așteptat ca unul care prezenta o parte dintre problemele din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, dar, în final, s-a dovedit o narațiune video evident anti-occidentală și pro-Rusia.

„A fost o capcană bine concepută”, a explicat, pentru Europa Liberă, unul dintre preoții din Biserica Ortodoxă Românească, care nu are însă legătură directă cu jurisdicția în care activează Mega.

Ciprian Mega este un obișnuit al Moscovei și al festivalului din capitala rusă.

A participat și la ediția din 2022, la a 44-a ediție, adică imediat după invadarea Ucrainei, când lumea asimila cu greu imaginile de la Mariupol și de la masacrul de la Bucea.

Dorel Vișan: Stăm la 5 stele, lângă Kremlin

„Suntem cazați aici, în centru, lângă domnul Putin”, a declarat actorul Dorel Vișan pentru Europa Liberă.

Toate cheltuielile echipei din perioada deplasării la Moscova sunt acoperite de organizatori.

Dorel Vișan a povestit Europei Libere că este pentru a doua oară în capitala Rusiei. Prima oară a fost în 1989, înainte de căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

„Este un festival la a 46-a ediție. Eu am mai fost la o ediție în '89 aici, la Moscova, și atunci cântam «Stalin și poporul rus/libertate ne-au adus». Când am fost ipocriți? Atunci sau acum?”, s-a întrebat retoric Dorel Vișan.

Stă la un hotel de cinci stele și este plăcut impresionat de primirea pe care i-au făcut-o oficialii ruși. A mers pe covorul roșu în prima seară a festivalului, sâmbătă, pe 20 aprilie.

Acolo era prezentă și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Actorul Dorel Vișan nu a stat direct de vorbă cu ea, cum a făcut regizorul-preot Ciprian Mega.

Actorul român Dorin Vișan nu are o problemă cu faptul că, după ce regimul Putin a atacat Ucraina, comunitatea internațională a decis să scoată de pe lista festivalurilor recunoscute manifestarea de la Moscova.

„Este o politică prost înțeleasă. Arta nu are graniță. Și problema statului agresor e o problemă sensibilă, care e greu de discutat la telefon. Nu trebuie să ne pupăm pe gură cu rușii, dar trebuie să trăim omenește. Știți ce spunea un personaj al lui Dostoievski? «Să-i iubim pe semenii noștri, așa ticăloși cum sunt.» Să iubim și pe cei ticăloși, că și ăia sunt ai noștri”, a mai declarat Vișan pentru Europa Liberă.

El spune că societatea nu înțelege de ce o delegație a mers la Moscova să reprezinte România, indiferent de situația politică și că mesajul acesteia este foarte clar.

„În România există multe discuții din partea prostiei românilor care vorbesc în dodii, așa cum vorbește și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Când se va trezi domnul ăla, va fi prea târziu pentru religia ortodoxă din România, pentru că religia ortodoxă din România a făcut deja primii pași spre descreștinare. Primul a fost când nu s-a votat referendumul pentru familia cosmică formată din bărbat și femeie și, dacă mergem tot așa, în curând vom compromite și cununia, taina cununiei”, a mai spus actorul.

Despre filmul „21 de rubini”

„21 de rubini” este un film controversat. A fost lansat în toamna lui 2023 și, la puțină vreme de la lansare, mai multe cinematografe au decis să anuleze proiecțiile.

Principalele reproșuri vizau faptul că pelicula este un manifest împotriva democrației și a Occidentului. Multe din aceste reproșuri vin chiar din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, prin tradiție una pro-occidentală - un exemplu fiind aici relațiile relaxate cu Papalitatea.

Filmul reduce libertatea, pluralismul politic și bunăstarea economică adusă de regimurile democratice peste tot în lume la promovarea homosexualității și a comunităților LGBT, într-un demers care rimează perfect cu propaganda Kremlinului în materie.

Actorul Dorel Vișan spune că, la rândul lor, rușii ar fi dorit cenzurarea anumitor scene de homosexualitate, dar s-ar fi răzgândit atunci când li s-ar fi explicat că, de fapt, scenele sunt turnate tocmai pentru a arăta decadența homosexualității.

Până la urmă, filmul nu doar că a fost acceptat integral la Festivalul de la Moscova, dar a ajuns și în finală.

„[La] asta ne îndeamnă Europa, la coruperea și animalizarea omului și noi nu numai că acceptăm, dar suntem mândri. Sunt niște probleme care trebuie discutate așa cum sunt ele prezentate în film”, a mai spus Vișan.

„21 de rubini” a fost turnat preponderent la Oradea și a beneficiat de atenția întregii prese, după ce regizorul Mega a reușit să plătească staruri internaționale printre care Mickey Rourke, Anthony Delon, care au fost incluse în distribuția peliculei.

Bugetul filmului rămâne secret.

Au existat speculații că filmul - produs și distribuit de Eirina, casă de producție condusă de Laura Mega, soția preotului, care este și producătoare a filmului, alături de Silviu Ciobanu - ar fi beneficiat de suport financiar din partea oficialităților locale din Bihor.

Întrebat de Europa Liberă, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a negat însă informația.

Festivalul Internațional de Film de la Moscova a fost înființat în 1935, în plină epocă Stalin. Are loc și azi cu sprijinul Ministerului Culturii al Federației Ruse și sub înaltul patronaj al Președinției Ruse. Juriul festivalului selectează cu prioritate premiere mondiale și internaționale.

În privința filmelor pentru Competiția de Premiere Rusești, sunt luate în considerare numai filmele cu o premieră mondială.

Câștigătorii vor primi mai multe premii și statuete ale „Sf. Gheorghe” printre care: premiul principal - pentru cel mai bun film (decernat unui producător de film); premiul special al juriului - (acordat în conformitate cu decizia juriului); premiul pentru cea mai bun regizor; premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin; premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol feminin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG