Linkuri accesibilitate

AMASP cere infirmarea soluției de clasare din dosarul procurorului Adina Florea


Adina Florea, procuror
Adina Florea, procuror

Asociația “Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” a înaintat o adresă către procurorul general prin care solicită verificarea soluției de clasare dată de Secția Specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în dosarul în care Adina Florea, procuror-șef adjunct chiar al acestei unități de parchet, era acuzată de săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu pentru că ar fi cerut copia unui document clasificat care i-a fost înmânat lui Darius Vâlcov care l-a făcut public.

În luna aprilie 2020, în cadrul raportului de activitate al Ministerului Public, a fost prezentată activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (S.I.I.J.) constatându-se, în sinteză, că pe parcursul anului 2019 procurorii din cadrul SIIJ au soluționat 417 dosare, în 2 cauze, privind 3 inculpați, dispunându-se trimiterea în judecată iar în 415 cauze dispunându-se soluții de clasare.

Deși de la înființare și până în prezent, instanțele de judecată nu au dispus nicio soluție de condamnare, nici măcar nedefinitivă, în dosarele soluționate de procurorii SIIJ, fapt care constituie un argument în sensul desființării acestei structuri ,atrage atenția în mod deosebit soluția din data de 15 mai 2019, prin care s a dispus clasarea cauzei față de procurorul șef adjunct al SIIJ, la acel moment, Adina Florea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în temeiul art.16 lit.a) C.proc.pen.(fapta nu există în materialitatea ei).

Soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov", arată asociația procurorilor într-un comunicat de presă.

Închiderea urmării penale a fost dispusă de procurorii secției speciale și în cazul unui grefier de la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța care a înmânat copia protocolului în cauză procurorului Adina Florea. Instanța care a confirmat soluția cerută de procurori a subliniat însă că în cazul grefierului sunt întrunite „elementele constitutive ale infracțiunii".

Raportat la această situație de fapt, amintim că față de numita N. I., grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus la data de 16.10.2018 de către PICCJ – S.U.P.C. soluția renunțării la urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, faptă prevăzută de art. 305 alin. (2) C. pen., constând în aceea că, în calitatea sa de prim-grefier în cadrul unității de parchet mai sus amintite, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului încheiat în 08.12.2016 între PÎCCJ și SRI și transmis și înregistrat la PCA Constanta, respectiv deținerea lui în afara zonei de securitate și efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unități de parchet ), prin aplicarea unui post it pe ștampila și numărul de înregistrare ale protocolului, în scopul neidentificării unității de parchet deținătoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane să-l dețină și ulterior să-l publice la data de 23.08.2018 pe Facebook.

Soluția de renunțare la urmărirea penală a fost confirmată prin încheierea Judecătoriei Constanța din 12.12.2018, care a reținut existența elementelor constitutive ale infracțiunii, însă a arătat că fapta prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările concrete de săvârșire a faptei și de scopul urmărit, în sensul că suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane în raport cu care se afla în poziție de subordonare", subliniază AMASP.

Organizația amintește că și „doi grefieri din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ar fi dat declarații în sensul că Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Vâlcov", potrivit unei cereri a procurorului general citată de presă.

„În acest context, atât timp cât o instanță de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronunțat o soluție de clasare, reținând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo faptă penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare laurmărirea penală dispusă de PICCJ si confirmată de instanță, respectiv cea de clasare dispusă de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile.

Din aceste considerente, în vederea respectării principiului aflării adevărului, având în vedereși interesul public manifestat în legătură cu acest subiect, solicitam public Procurorului General al P.I.C.C.J., în calitatea sa de procuror ierarhic superior, să verifice din oficiu legalitatea și temeinicia soluției de clasare mai sus amintită,dispusă de SIIJ la data de 15 mai 2019, iar în cazul în care va aprecia că aceasta este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale conform art. 335 C.proc.pen.", este solicitarea făcută de Asociația “Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor”.

Darius Vâlcov a fost și el cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţional prin publicarea respectivului protocol, dar DIICOT a anunțat în februarie că a renunțat la urmărirea penală.

În august 2018, Parchetul general, Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), a deschis un dosar pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.

Parchetul general avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Procurorii PG au descoperit că o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a făcut o copie a protocolului secret, în mai anul trecut. La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a dat-o procuroarei.

În momentul în care Parchetul General a dispus RUP față de grefiera care i-ar fi dat protocolul Adinei Florea, a dispus și declinarea dosarului privindu-i pe Vâlcov și Adina Florea către DIICOT. Motivul declinării a fost faptul că Darius Vâlcov şi Adina Florea ar fi comis o infracţiune de divulgare a informaţiilor secrete de stat (care presupune intenţie), nu neglijenţă în păstrarea informaţiilor secret de stat.

După octombrie 2018, odată cu operaţionalizarea SIIJ, toate dosarele cu magistraţi, inclusiv cel al Adinei Florea, au fost preluate de Secţia Specială. Prin urmare, bucata de dosar privind-o pe Adina Florea a fost predat de DIICOT nou înființatei Secții de investigare a magistraților (SIIJ) tocmai pentru că, potrivit legilor Justiției PSD-ALDE, competența de a-i ancheta pe magistrați aparține acestei secții din cadrul Parchetului General.

Partea de dosar cu Adina Florea a fost închisă anul trecut pe 15 mai de către SIIJ, iar partea privindu-l pe Darius Vâlcov a fost închisă de DIICOT, cu RUP, pe 28 februarie 2020.

În prezent candidat pentru un post de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, procurorul Adina Florea a fost, în 2018 la scurt timp după episodul publicării protocolului de către Darius Vâlcov, propunerea cu care Tudorel Toader, pe atunci ministrul al Justiției, a insistat pentru șefia DNA dar a fost refuzat în repetate rânduri de președintele Iohannis.

După mandatul de procuror-șef adjunct al secției speciale, Adina Florea a fost propunerea pentru șefia unității de parchet, odată cu numirea lui Gheorghe Stan la Curtea Constituțională, dar Consiliul Superior al Magistraturii nu a validat niciodată candidatura în ciuda insistențelor repetate ale fostei președinte CSM Lia Savonea.

Reamintim că Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cer CSM să oprească concursurile programate pentru numirea de procuror-șef și respectiv în funcțiile de execuție din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

De asemenea, cele două asociații ale judecătorilor și procurorilor solicită Parlamentului și Guvernului să desființeze secția specială conform recomandărilor făcute de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

În mai, un proiect de lege inițiat de USR prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Proiectul a fost semnat şi de deputatul independent Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei în guvernarea Dăncilă, dar care s-a pronunţat public în ultimii doi ani împotriva modificărilor operate de social-democraţi la legile justiţiei şi legislaţia penală.

„Desființarea urgentă a Secției speciale nu doar că este în linie cu cerințele Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, dar se impune și prin prisma rezultatelor obținute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați. Încă o amânare a desființării SIIJ nu este acceptabilă. Justiția trebuie repusă urgent pe făgașul ei normal și este de datoria Guvernului PNL să o facă”, este argumentul invocat de USR.

XS
SM
MD
LG