Linkuri accesibilitate

Ambasada Rusiei din R. Moldova își suspendă serviciile consulare. Chișinăul a cerut ambasadei să își reducă drastic numărul de angajați


Ambasada Rusiei de la Chișinău.

Ambasada Rusiei în Moldova a anunțat că va opri furnizarea de servicii consulare, începând cu 5 august. Oficialii de la Chișinău afirmă că măsura are legătură cu ordinul autorităților moldovene de reducere a personalului ambasadei Rusiei.

Pe 26 iulie, Republica Moldova a solicitat Kremlinului ca 45 de diplomați și angajați ai ambasadei Rusiei la Chișinău să părăsească țara, invocând ani întregi de acțiuni ostile.

Rusia are termen până la 15 august să-și reducă personalul ambasadei.

Pe de altă parte, oficialii moldoveni spun că ordinul de reducere a personalului ambasadei ruse la 25 de persoane, de la nivelul actual de peste 80, nu face decât să stabilească paritatea cu ambasada Republicii Moldova la Moscova.

Ambasada Rusiei a fost implicată recent într-o serie de dezvăluiri de presă care arată că pe acoperișul misiunii diplomatice rusești sunt instalate antene folosite pentru activități de spionaj, potrivit Serviciul moldovenesc al RFE/RL.

Jurnaliștii de investigație spun despre persoanele care operau aceste antene de pe acoperișul ambasadei că ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.

Oficialii ruși au negat acuzațiile și a spus că autoritățile moldovene că încurajează rusofobia.

Limitarea activității ambasadei Rusiei de la Chișinău vine în acord cu declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ea a spus săptămâna trecută că decizia Republicii Moldova de a limita personalului ambasadei e un alt pas în distrugerea relațiilor bilaterale și „nu va rămâne fără răspuns".

O mare parte din activitatea consulară a ambasadei Rusiei are legătură cu enclava separatistă pro-rusă Transnistria, unde trăiesc 200.000 de persoane care au pașapoarte rusești.

Relațiile dintre Rusia și Moldova, cândva parte a Uniunii Sovietice, au ajuns la un nivel minim după ce președintele Maia Sandu a condamnat invazia Moscovei în Ucraina și a acuzat Rusia că a complotat să răstoarne regimul de la Chișinău, instalat democratic.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG