Ambasada Rusiei în Moldova a anunțat că va opri furnizarea de servicii consulare, începând cu 5 august. Oficialii de la Chișinău afirmă că măsura are legătură cu ordinul autorităților moldovene de reducere a personalului ambasadei Rusiei.
Pe 26 iulie, Republica Moldova a solicitat Kremlinului ca 45 de diplomați și angajați ai ambasadei Rusiei la Chișinău să părăsească țara, invocând ani întregi de acțiuni ostile.
Rusia are termen până la 15 august să-și reducă personalul ambasadei.
Pe de altă parte, oficialii moldoveni spun că ordinul de reducere a personalului ambasadei ruse la 25 de persoane, de la nivelul actual de peste 80, nu face decât să stabilească paritatea cu ambasada Republicii Moldova la Moscova.
Ambasada Rusiei a fost implicată recent într-o serie de dezvăluiri de presă care arată că pe acoperișul misiunii diplomatice rusești sunt instalate antene folosite pentru activități de spionaj, potrivit Serviciul moldovenesc al RFE/RL.
Jurnaliștii de investigație spun despre persoanele care operau aceste antene de pe acoperișul ambasadei că ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.
Oficialii ruși au negat acuzațiile și a spus că autoritățile moldovene că încurajează rusofobia.
Limitarea activității ambasadei Rusiei de la Chișinău vine în acord cu declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Ea a spus săptămâna trecută că decizia Republicii Moldova de a limita personalului ambasadei e un alt pas în distrugerea relațiilor bilaterale și „nu va rămâne fără răspuns".
O mare parte din activitatea consulară a ambasadei Rusiei are legătură cu enclava separatistă pro-rusă Transnistria, unde trăiesc 200.000 de persoane care au pașapoarte rusești.
Relațiile dintre Rusia și Moldova, cândva parte a Uniunii Sovietice, au ajuns la un nivel minim după ce președintele Maia Sandu a condamnat invazia Moscovei în Ucraina și a acuzat Rusia că a complotat să răstoarne regimul de la Chișinău, instalat democratic.