Linkuri accesibilitate

Ambasada Ungariei la Washington angajează tineri de extremă dreapta, însărcinați să țină legătura cu trumpiștii


Un american de 29 de ani care a participat la manifestații în favoarea supremației albe și a fost în contact cu un rasist cunoscut în Ungaria lucrează pentru ambasada Budapestei din Washington. Activitatea lui constă în a păstra legătura cu susținătorii lui Donad Trump.

Cel puțin din februarie 2021, americanul Taylor James Ragg, foarte tânăr dar deja cu un trecut politic serios în extrema dreaptă, lucrează ca asistent politic la ambasada Ungariei din Washington.

El este responsabil pentru legătura cu segmentul trumpist al Partidului Republican.

Ragg a fost activ în extrema dreaptă americană timp de cel puțin șapte ani. El a participat la protestul din Charlottesville care mai târziu a devenit violent, a mers la un bar cu Richard Spencer, reprezentant notoriu al curentului de extremă dreapta din SUA, și a făcut un stagiu la biroul unui senator.

Anul trecut, a participat la o conferință CPAC (Conferința pentru Acțiunea Politică Conservatoare) în Statele Unite la care au participat doi lideri ai Centrului pentru Drepturi Fundamentale din Ungaria, Péter Törcsi și Magor Ernyei.

Până acum, nici ambasada, nici Ragg nu au răspuns solicitărilor de comentarii transmise de RFE/RL.

Taylor Ragg este listat ca asistent politic pe site-ul Ambasadei Ungariei din Washington, D.C.
Taylor Ragg este listat ca asistent politic pe site-ul Ambasadei Ungariei din Washington, D.C.

Ragg a ajuns pentru prima dată pe prima pagină a ziarelor în septembrie 2017, când a publicat un apel într-un grup de extremă dreapta de pe Facebook. El cerea altor membri ai grupului să reclame autorităților un coleg de facultate despre care susținea că se afla ilegal în țară.

Studentul numit în postare – care se afla legal în SUA – a distribuit un videoclip pe YouTube în care susținea că a primit mesaje de hărțuire după apelul lui Ragg și că mai multe persoane l-ar fi reclamat. Cazul a dus la un scandal care l-a determinat pe Ragg să își șteargă conturile de pe rețelele de socializare și mai târziu să fie exclus de la universitate.

Dar cariera sa începuse deja în extrema dreaptă americană. De atunci, el și-a șters profilul de Facebook și s-a alăturat mai multor grupuri și evenimente de extremă dreapta.

Aceste grupuri au organizat inclusiv evenimentul din august 2017 din Charlottesville.

Programată inițial pentru 12 august, demonstrația a fost prefațată de un marș neanunțat al susținătorilor supremației albe în campusul universitar al orașului. Conform filmărilor făcute acolo, la paradă a participat și Ragg, identificat de jurnaliștii RFE/RL Ungaria cu un software de recunoaștere facială (secunda 33 din acest videoclip).

Trei surse apropiate ambasadei Ungariei la Washington au confirmat pentru Europa Liberă că bărbatul din filmare este Ragg, care lucrează la ambasadă.

Taylor Ragg la un protest de extremă dreaptă în Charlottesville pe 11 august 2017.
Taylor Ragg la un protest de extremă dreaptă în Charlottesville pe 11 august 2017.

Ragg nu a folosit internetul doar pentru a ține legătura cu personajele cheie ale extremei drepte americane. În această filmare, încărcată pe Vimeo pe 25 februarie 2017, Richard stă lângă Richard Spencer purtând o șapcă roșie pe care scrie Make America Great Again – sloganul campaniei lui Donald Trump.

Spencer este un naționalist notoriu și o figură proeminentă în noua extremă dreaptă americană.

Taylor Ragg și Richard Spencer.
Taylor Ragg și Richard Spencer.

Publicul maghiar îl cunoaște pe Richard Spencer pentru că în 2014 a anunțat o conferință rasistă la Budapesta, care a fost interzisă. În ciuda interdicției de intrare, a venit în Ungaria, a fost arestat într-un pub din Budapesta și apoi expulzat din țară.

În aprilie 2016, a fost filmat fluturând brațele naziste, iar la sfârșitul anului a salutat rezultatul alegerilor cu un strigăt de „Heil Trump”.

Mișcarea brațului lui Richard Spencer la un bar de karaoke din Dallas în aprilie 2016.
Mișcarea brațului lui Richard Spencer la un bar de karaoke din Dallas în aprilie 2016.

Ce s-a întâmplat în Charlottesville?

În vara anului 2017, conducerea din Charlottesville, Virginia, a decis să îndepărteze o statuie a lui Robert E. Lee, un general al Confederației de Sud din Războiul Civil.

Guvernatorul democrat al statului, Ralph Northam, a justificat ulterior decizia spunând că „Confederația este un simbol al istoriei rasiste și dezbinătoare a Virginiei”. La mijlocul lunii august a aceluiași an, a fost organizată o demonstrație de extremă dreapta în oraș, care mai târziu a devenit violentă.

În ajunul evenimentului, pe 11 august, un grup de susținători ai supremației albe, în mare parte bărbați, a mărșăluit prin campusul Universității din Virginia, scandând sloganuri precum „Evreii nu ne vor lua locul” și „Viețile albilor contează”. Demonstrația nu a fost anunțată în avans.

Participanții la eveniment au mărșăluit cu torțe, inclusiv Ragg.

Manifestațiile au devenit violente când susținătorii supremației albe au atacat câteva zeci de contra-protestatari. Jurnaliștii RFE/RL Ungaria nu au informații că Ragg ar fi fost implicat în vreo violență și sau dacă a scandat sloganuri rasiste. Conform informațiilor ziariștilor, nu a fost inițiată nicio procedură polițienească împotriva lui.

A doua zi, marșul de extremă dreapta planificat inițial a avut loc în Charlottesville, unde a avut loc o ciocnire majoră între demonstranții de extremă dreapta și contra-protestatarii antifasciști. Starea de urgență a fost declarată în oraș.

O persoană a fost ucisă și mai mult de o 12 persoane au fost rănite când un manifestant de extremă dreapta a intrat cu mașina în contra-protestatari. Nu există informații că Ragg a participat la vreunul dintre evenimentele din Charlottesville pe 12 august.

Președintele de atunci, Donald Trump, a fost criticat pentru că nu a condamnat extremiștii în toate declarațiile sale, ci a vorbit împotriva violenței în general. Acest lucru este menționat și astăzi de oponenții săi politici. Trump a spus la acea vreme că „au fost oameni excelenți de ambele părți”. Chiar și atunci, vicepreședintele Mike Pence a spus clar că consideră inacceptabil ceea ce reprezintă grupurile neo-naziste.

Statuia lui Lee a fost scoasă de pe Capitoliu în 2020 și din Charlottesville un an mai târziu, în conformitate cu o decizie din 2017.

Pe baza informațiilor găsite de jurnaliștii RFE/RL Ungaria, Taylor James Ragg și-a luat în serios cariera politică de la o vârstă foarte fragedă, ajungând în posturi importante la Washington.

Profilul său de Facebook, acum șters spunea că a lucrat ca stagiar pentru senatorul republican Rand Paul timp de două luni, chiar înainte de august 2017.

Conform unei fotografii în mai 2017, Ragg a participat la o audiere în Congres a fostului director CIA John Brennan. Brennan spunea la acea vreme că, în calitate de director al CIA, se temea că serviciile de informații rusești ar putea interfera cu Trump în alegerile prezidențiale din 2016.

Această fotografie a fost făcută în iunie 2017 (Ragg se află în planul doi, dreapta) tot în Washington, D.C., în clădirea Capitoliului.

Reprezentantul republican din Texas, Joe Barton, declara atunci presei că un atacator a tras în participanții la un meci de baseball la Capitoliu, rănind mai multe persoane.

În vara anului 2021, deja angajat al Ambasadei Ungariei, Ragg a participat la un eveniment al Forge Leadership Network.

Forge este un program de formare a liderilor conservatori din Statele Unite care își propune să adune și să instruiască tineri care pot deveni următoarea generație de lideri conservatori.

Ragg a fost, de asemenea, prezent la CPAC în martie anul trecut în Fort Washington, Maryland. La eveniment au participat mai multe figuri cunoscute ale extremei drepte americane, doi lideri ai Centrului pentru Drepturi Fundamentale pro-guvernamental, în timp ce Ragg a făcut fotografii cu simpatizanți ai lui Viktor Orban.

Donald Trump însuși a ținut discursuri la evenimentul la care au participat și mai multe persoane importante din anturajul Trump care au apărut anterior în jurul Fidesz:

  • Sebastian Gorka, alias Sebestyén Gorka, este un fost consilier al lui Orban și apoi al lui Trump, cu legături de extremă dreapta de origine maghiară.
  • Steve Bannon, un fost consilier al lui Trump pe care Orban l-a primit la ambasada din Washington în martie anul acesta. Bannon a vizitat anterior Budapesta;
  • Donald Trump Jr., fiul fostului președinte, care a ținut un discurs la Budapesta în iunie anul acesta, la invitația MCC.

Taylor Ragg este văzut în această fotografie cu Mark Ivanyo (al doilea din stânga) și Andreas Palmlöv (extrema dreaptă) la CPAC în primăvara anului 2023 în SUA.

Palmlöv este un politician suedez de extremă dreapta, în timp ce Ivanyo este directorul naționalist-populist al grupului Republicani pentru Reînnoire Națională și, nu în ultimul rând, un mare fan al lui Viktor Orbán.

Ungaria a fost reprezentată și la conferința CPAC din Fort Washington: în această fotografie, Péter Törcsi, Director Operațional al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, pro-guvernamental, care organizează CPAC în Ungaria, și Magor Ernyei, director internațional al Centrului pentru Drepturi Fundamentale (fost secretar de stat, fost ambasador adjunct la Washington).

Cei doi se află lângă Nicole Nogrady, o cântăreață și actriță trumpistă care răspândește diverse teorii ale conspirației pe paginile sale de socializare.

Jurnaliștii FRE/RL Ungaria au contactat Ambasada Ungariei la Washington și pe Taylor James Ragg, dar nu au primit niciun răspuns până la publicarea articolului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG