Linkuri accesibilitate

Vânătoarea de întâlniri a ambasadorului rus | Surse guvernamentale: Ministerul Sportului nu s-a coordonat cu MAE


Eduard Novak s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, marți, pe 21 decembrie 2021. Întâlnirea, care a durat o oră, a avut loc în contextul tensiunilor dintre NATO și Rusia.
Eduard Novak s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, marți, pe 21 decembrie 2021. Întâlnirea, care a durat o oră, a avut loc în contextul tensiunilor dintre NATO și Rusia.

Ambasadorul Federației Ruse din România, Valery Kuzmin, a avut, pe 21 decembrie, o vizită oficială la ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Întâlnirea ar fi avut loc cu ministrul Eduard Novak, iar cei doi ar fi vorbit despre strategia României în sport.

Printre subiectele pe care ambasadorul rus a încercat să le aducă în discuție s-a numărat inclusiv sancțiunea dată de Agenția Mondială Antidoping (WADA), prin care sportivilor ruși li se interzice să participe la evenimentele internaționale sub steagul Rusiei. Novak a refuzat să comenteze decizia luată de WADA.

Informația despre întâlnire a fost anunțată prima dată de G4Media.

Potrivit subsecretarului de stat, Cristian Ghiță, vizita a durat o oră și a fost solicitată de Ambasada Rusiei, evenimentul fiind coordonat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Am luat legătura cu secretarul de stat, Dan Neculăescu, care este responsabil de relația cu Federația Rusă. Ne-a spus despre lucrurile cu care trebuie să fim în gardă, cam cum trebuie să abordăm personalitatea dificilă a ambasadorului Kuzmin și așa mai departe”, a susținut Ghiță pentru Europa Liberă.

Oficialul de la Ministerul Sportului a menționat că MAE ar fi fost anunțat prima dată legat de acest eveniment cu câteva zile înainte de întâlnirea ambasadorului rus cu Novak.

„Inclusiv cu cinci minute înainte de discuție. Am fost tot timpul în discuție cu MAE”, a adăugat acesta.

Ministrul Sportului nu a putut fi contactat. Surse guvernamentale au declarat, însă, pentru Europa Liberă că ministerul Sportului nu ar fi solicitat ministerului de Externe un punct de vedere oficial pentru întâlnirea cu Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București.

Potrivit surselor citate, implicarea numelui ministerului de Externe în vizita lui Kuzmin la ministerul Sportului arată o deficiență de comunicare din partea oficialilor care s-au întâlnit cu ambasadorul rus.

Cum a atras ambasadorul rus primarii de comune

Pe 10 decembrie, o altă întâlnire a diplomaților ruși a avut loc la Ambasada Rusiei cu 15 primari din țară. Pe durata întregului eveniment, Kuzmin le-ar fi prezentat acestora mai multe oportunități de afaceri și ar fi evitat să facă referire la subiecte politice.

Unul dintre primarii prezenți la întâlnire, Gheorghe Baciu (PNL), din Slănic Moldova, ar fi mers întrucât dorea la momentul respectiv o colaborare cu statul rus în domeniul turistic.

„Am fost invitat, pentru că suntem parteneri la o structură asociativă de promovare a turismului, iar noi suntem interesați să ne promovăm stațiunea Slănic Moldova. Avem o relație tradițională pe turism de câțiva ani cu zona Crimeea”, a explicat edilul din Moldova.

La cinci zile distanță, pe 15 decembrie, ambasadorul Federației Ruse s-ar fi întâlnit cu un alt demnitar român, de data aceasta cu primarul Ploieștiului, Andrei Liviu Volosevici. Alături de Volosevici și Kuzmin ar fi participat și viceprimarul orașului, Magdalena Trofin și administratorul public, Simona Albu.

Cele două părți ar fi discutat despre potențialul economic al orașului, dar și despre o posibilă colaborare între Ambasada Rusiei și aleșii locali.

„Suntem onorați de vizita delegației Ambasadei Federației Ruse din România, în orașul nostru, și dorim să îi asigurăm pe partenerii noștri că avem intenția de a extinde relațiile de cooperare și promovarea valorilor care ne leagă”, a precizat Volosevici în contextul vizitei oficiale realizată de diplomatul rus la Ploiești.

Întâlnirea dintre Novak și Kuzmin ar fi avut loc în condițiile în care NATO (din care România face parte) și Rusia se află prinse într-un conflict diplomatic ca urmare a mobilizării a peste 100.000 de soldați ruși la granița ruso-ucraineană.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că toți cei care se întâlnesc cu reprezentanții Rusiei trebuie să fie atenți la ce comunică și dacă vor să apară în poză alături de ambasadorul Kuzmin.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG