Diplomatul ucrainean explică, într-o ediție specială a podcastului video „Pe Agendă”, această îngrijorare prin staționarea în regiunea separatistă „a armatei ruse sub steagul pacificatorilor” și prin faptul că forțele armate ale nerecunoscutei republici s-ar afla sub influența militarilor ruși.
„Din aceste considerente, Ucraina consideră Transnistria ca un element de amenințare potențială la adresa securității naționale a Ucrainei”, afirmă ambasadorul ucrainean. Din aceleași motive, mai spune Șevcenko, Ucraina a închis frontiera cu R. Moldova pe segmentul transnistrean din prima zi de război.
„De aceea, Ucraina menține o parte din forțele militare în apropiere [de regiunea transnistreană]. Noi trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate care poate să fie produsă de către regiunea transnistreană la adresa securității naționale și militare a țării”, a declarat Marko Șevcenko, în interviul înregistrat în studioul Europei Libere de la Chișinău pe 19 februarie.
Ce mai puteți afla din acest interviu cu ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko:
- Care este situația de pe frontul din Ucraina la doi ani de la declanșarea invaziei ruse la scară largă?
- Este Ucraina mulțumită de ajutoarele oferite de partenerii externi pentru a face față invaziei ruse?
- La ce etapă este ancheta ucraineană împotriva așa-numitului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev?
- Sunt și alte persoane cunoscute din regiunea transnistreană cu cetățenie ucraineană în vizorul organelor de anchetă ucrainene?
- Cum se simte în Republica Moldova comunitatea de ucraineni care au venit aici odată cu începutul războiului?
- Și... de ce aleg refugiații ucraineni să rămână în R. Moldova, care nu este „cea mai bogată țară din Europa”?