Linkuri accesibilitate

România, amendată cu 1,5 milioane de euro și penalități de 18.600 de euro/zi pentru că nu a închis 31 de gropi de gunoi


31 de gropi de gunoi neautorizate nu au fost închise de autoritățile din România
31 de gropi de gunoi neautorizate nu au fost închise de autoritățile din România

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România la plata unei amenzi de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă penalizări de 600 de euro/zi pentru fiecare groapă de gunoi neconformă care nu a fost închisă.

În total, în țară există 31 de astfel de gropi de gunoi neautorizate, ceea ce înseamnă că România va trebui să plătească penalizări de 18.600 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Problema gropilor de gunoi neconforme nu este nouă.

În anul 2018, Curtea de Justiție a UE a constatat că România a încălcat obligația de a opri depozitarea deșeurilor și de a închide 68 de depozite cu deșeuri a căror exploatare nu era autorizată.

În anul 2022, pentru că România nu se conformase încă hotărârii din 2018, Comisia Europeană a introdus la CJUE o nouă acțiune privind neîndeplinirii obligațiilor.

„În hotărârea sa, Curtea de Justiție constată că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare. Ea obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalității cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia și capacitatea de plată a României”, se arată într-un comunicat al CJUE.

Risc important de poluare

Judecătorii au mai constatat că „punerea în aplicare incompletă a hotărârii din 2018 determină un risc important de poluare și de consecințe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanțe chimice nocive în sol, aer și apă.”

„În plus, neîndeplinirea obligațiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durată considerabilă”, se mai arată în documentul CJUE.

L-am contactat pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, dar acesta nu a oferit un punct de vedere.

Pe 7 decembrie, ministrul dezvăluia la Europa Liberă, la interviurile one2one, cel mai probabil, România va fi condamnată de CJUE.

„Va fi pentru prima oară, dacă se va întâmpla acest lucru, când statul român va avea de suferit și din acest punct de vedere. Adică, în loc să construiască școli și grădinițe, va trebui să plătim amenzi că nu închidem gropile de gunoi [...] Probabil că o să discutăm de milioane de euro.”

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG